StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

wedstrijd

Zondag 7 mei 1978 om 15 u.

Seizoen 1977-1978, 1/2 finale beker van België

Sporting Lokeren 0 - 2 SK Beveren

BERT CLUYTENS WIJST DE WEG NAAR DE HEIZEL.


In een rasechte cupmatch, nog meer gekruid door de derbysfeer, toonde Beveren zich duidelijk het sterkere team en het had ook individueel enkele mannetjes rondlopen die, als het moet, een scheve situatie kunnen rechtzetten. Het boegbeeld van dat nagenoeg onzinkbare schip met geelblauwe vlag was zondag op Daknam Bert Cluytens.
Het eerste grote wapenfeit van Bert maakte een einde aan een bijzonder zenuwachtig aanvangskwartier waarin beide ploegen op geen fout keken. Het nummertje waarmee hij De Schrijver voor schut zette was grandioos en zijn daaropvolgende steekpass naar Jean Janssens al evenzeer. De Beverse aanvoerder had geen moeite om de uitgelopen Hoogenboom te verslaan : 0-1.
Kort daarna had de Lokerse doelman een uitstekende reflex nodig om een schot van de mee opgerukte Jaspers onschadelijk te maken of de thuisploeg had toen al de boeken kunnen toedoen. Toch begon Lokeren tijdens het laatste kwartier van de eerste helft de wet te dicteren en dat duurde toch tot een 20-tal minuten na de rust. In die periode kon het dan ook enkele doelkansen scheppen maar de zelfbeheersing ontbrak bij de Lokerse spitsen. Verder was Larsen nagenoeg onzichtbaar in de gehele partij en Lubanski zat stevig in de greep van Eddy Jaspers. In die periode bleven de bezoekers wel steeds gevaarlijk met vooral de uitbraken via Cluytens en 1 van die counters zou ruim een kwartier voor het einde dan ook de wedstrijd beslissen. Stevens kreeg de bal toegespeeld van Cluytens en dook het strafschopgebied binnen.
Velkeneers kon niets anders bedenken dan de lange Bob neer te halen en scheidsrechter Rion wees kordaat naar de stip. Een kolfje naar de hand van Schonberger die Hoogenboom dan ook kansloos liet : 0-2 en Beveren was nu zeker van een finaleplaats. In het resterende slotkwartier moest een ontgoochelde thuisploeg nog lijdzaam toezien hoe geelblauw nog enkele doelkansen bij elkaar kon voetballen maar aan de score veranderde er niets meer.
SK Beveren dus voor het eerst in de geschiedenis naar de bekerfinale en daarin mag het zich tegen Sporting Charleroi zeker niet kansloos wanen. Lokeren van zijn kant kon dus zijn ontgoochelend seizoen niet opsmukken, integendeel, een bekernederlaag thuis tegen de buren zal welicht een dubbele wrange nasmaak hebben nagelaten.

De ploegen :
Lokeren :
Hoogenboom, Hanssens, Velkeneers, De Schrijver, Nollet (55' De Koning), Dalving, Verheyen, Zomers, Mommens, Lubanski en Larsen.

SK Beveren : Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Van Goethem, Buyl, Baecke, Hofkens, Coninx, Schönberger, Stevens, Cluytens en Jean Janssens.

Doelpunten : 15' Janssens 0-1, 72' Schönberger (penalty) 0-2.

Gele kaarten : Nollet en De Koning.

Scheidsrechter : Rion

Toeschouwers : 18000

HEINZ SCHÖNBERGER : "IK VOEL ME UITSTEKEND IN BEVEREN."
Aan het begin van het seizoen haalde SK Beveren de Westduitser Schönberger weg bij tweedeklasser Racing Mechelen. In ruil daarvoor moest geelblauw Van Gremberghe en Roelandt plus de som van 3,7 miljoen BF overmaken aan de Mechelse club maar dat het daarmee een gouden transfer realiseerde staat als een paal boven water. Deze fluwelen technicus zou misschien wel in elke topclub kunnen meedraaien, al blijft Heinz zelf uiterst bescheiden wanneer we hem deze stelling voorleggen. "IK ben al erg blij dat ik mij bij Beveren zo goed heb kunnen aanpassen want ik heb hier in België ook al moeilijke jaren meegemaakt. Als ik bijvoorbeeld denk aan mijn periode bij Tilleur, waar ik prof was in de derde afdeling. Ik voel me uitstekend bij SK Beveren en wat deze club zo groot maakt is de enorme sfeer die er tussen de spelers heerst. Wanneer iemand een mindere dag heeft is een ander bereid om zich dubbel in te spannen. Waar vind je dat nog?", aldus nog de Westduitse spelmaker.

GDV