Finale beker van België , seizoen 1977-'78

SK BEVEREN 2 - 0 SPORTING CHARLEROI

Eerste triomf voor SK Beveren !

Johan Coninx breekt de ban.

Na een genietbare partij heeft SK Beveren zondagnamiddag verdiend en voor het eerst in zijn bestaan de Belgische beker gewonnen. In de finale der outsiders toonde geelblauw zich zowel collectief als individueel sterker dan de Waalse tegenstander.
Charleroi trachtte in de aanvangsminuten reeds de zaak te forceren wat resulteerde in twee opeenvolgende hoekschoppen maar die leverden geen gevaar op. De eerste echte kans was voor de Waaslanders na negen minuten maar de knal van Stevens vloog naast de verkeerde kant van de paal buiten. Nadat doelman Pfaff op het kwartier een vrije trap van Van Toorn in twee tijden kon onschadelijk maken kregen de Karolingers vijf minuten voor de pauze hun grootste kans uit de partij. Bardeaux ontfutselde al dan niet foutief de bal van Baecke en speelde de bal door naar Gebauer die plots alleen voor Pfaff kwam maar de nationale doelman kan met de vingertoppen alsnog de doelpoging van de Westduitser in hoekschop verwerken. Nauwelijks één minuut later rolde Jean Janssens de volledige linkerflank op en speelde Cluytens aan die naar de verste hoek knalde.
Doelman Mathy was geklopt maar zijn verdediger Van Welle bracht voor de doellijn redding. Ruststand 0-0 dus.
In de tweede helft begon Beveren resoluut de forcing te voeren en het kwam net voor het uur dicht bij de openingstreffer. Jannsens verstuurde een schitterende dieptepass naar de spurtende Stevens.
De voorzet van de Mechelaar werd maar nipt door de instormende Coninx gemist. Charleroi kon wel nog eens drie opeenvolgende hoekschoppen afdwingen maar moest nu toch duidelijk de wet van de sterkste ondergaan. Een kwartier voor tijd leek een doelpunt in de maak maar na een hoekschop van Coninx werd de kopbal van Jaspers deze keer door Vermeir van de doellijn gered. Uitstel was echter geen afstel want twee minuten later werd de ban eindelijk gebroken. Na een fout op Schönberger kende scheidsrechter Van Langenhove een vrije trap toe aan de Waaslanders. Een kolfje naar de hand van specialist Coninx en op diens plaatsbal had doelman Mathy geen enkele reactie in huis.
SK Beveren leidde verdiend met 1-0. Een vermoeid Charleroi leek duidelijk aangeslagen en het incasseerde nog geen vijf minuten later de volledige genadestoot. Coninx verstuurde vanop links een uitstekende kruisbal richting de opgerukte Jaspers. De Beverse rechtsachter legde mooi af voor Stevens en diens schot vloog via de handen van Mathy tot tegen de netten : 2-0 en Beveren wist zich nu zegezeker. Charleroi-trainer Week trachtte met een vervanging nog iets te forceren maar geen enkele Waalse supporter zag daar nog het nut van in. De mannen van trainer Braems speelden rustig de wedstrijd uit en bouwden na het laatste fluitsignaal op het terrein reeds een klein feestje. SK Beveren mag binnen enkele maanden voor de tweede maal in de geschiedenis deelnemen aan een Europacup en het Beverse supporterslegioen rekent daar alvast op enkele stunts.

De ploegen :
SK Beveren : Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenchten, Buyl, Baecke, Hofkens, Coninx, Schönberger, Cluytens , Stevens en Jean Janssens.

Sporting Charleroi : Mathy, Cloquet, Van Toorn, Van Welle, Vermeir, Dekker, Van Nerum, Bardeaux (82' Schena), Iezzi, Gebauer en Jacobs.

Doelpunten : 77' Coninx 1-0, 81' Stevens 2-0.

Scheidsrechter : Van Langenhove

Toeschouwers : 35000

Mooi afscheid voor Urbain Braems. Trainer Urbain Braems wint de Belgische beker en ... verlaat SK Beveren. Jammer eigenlijk, maar het is zo en het stond immers al enkele weken geleden vast. Urbain kon zich in ieder geval geen mooier afscheid dromen. Te midden van een knotsgekke sfeer stond de Beverse coach in de kleedkamer kalm de wedstrijd van zijn ploeg te analyseren. "Onze eerste helft was eerder wat aan de matte kant en ik heb tijdens de rust aan mijn spelers gezegd dat als ze de beker wilden winnen ze de wedstrijd zelf in handen moesten nemen. Dat is in de tweede helft dan ook gebeurd met het gekende gevolg." Op de vraag waar hij volgend seizoen trainer zal worden antwoordde hij : "Ik zal de eerstvolgende dagen een beslissing nemen. Nu staat alleen vast dat ik niet bij Beveren blijf." Er wacht het Beverse bestuur de komende weken in ieder geval een moeilijke opdracht. Een oefenmeester vinden die een beetje in dezelfde lijn werkt als de Zottegemnaar. Iemand die middenin de spelersgroep staat maar toch voldoende respect afdwingt. Benieuwd wie dat zal worden.

Kapitein Jean Janssens : "Wat een zalig gevoel !"
Net als Freddy Buyl maakte Jean Janssens nog deel uit van de Beverse ploeg die destijds uitkwam in de bevordering en nu wint hij met zijn club de beker van België. "Ik kan het nog nauwelijks geloven. Dit maak ik maar eenmaal in mijn loopbaan mee. Toen ik die beker in mijn handen kreeg ging er een siddering door heel mijn lichaam. Ik wist niet dat het vasthouden van die cup je zo een zalig gevoel kon geven." De Beverse kapitein had echter voor aanvang van de partij al een goed gevoel. "Ik had er wel goede moed op. De moeilijkste karwei lag achter de rug met de uitschakeling van Lokeren. We hebben de beker zeker niet gestolen want we hebben Beerschot , Boom, Tongeren en Lokeren allemaal buitenshuis uitgeschakeld", aldus nog de Jean.