Seizoen 1983-1984, 21ste competitiespeeldag

RSC Anderlecht 2 - 2 SK Beveren

Topmatch werd veldslag.

Leider Beveren geeft tweemaal voorsprong prijs tegen negen spelers.
De topper tussen leider Beveren en achtervolger Anderlecht is zaterdagavond in het Astridpark uitgedraaid op een ware veldslag en zodoende was er van voetbal nauwelijks sprake. We kunnen SK Beveren niet echt als onschuldig beschouwen maar toch kan men niet aan de vaststelling ontkomen dat Anderlecht het vuur aan de lont heeft gestoken. De manier waarop de Brusselaars in eigen stadion voor de dag kwamen stemt toch tot nadenken. De wedstrijd was net geteld zeven seconden oud toen Perusovic zijn ex-ploegmaat Martens onderuit haalde op een bepaald niet zachtzinnige wijze.
Degreef volgde dit bedenkelijke voorbeeld en maaide als een doldrieste stier binnen het kwartier eerst Martens en dan Schönberger neer met twee boekingen en een volkomen terechte uitsluiting tot gevolg. Scheidsrechter Crucke moest van de ene brandhaard naar de andere snellen. Zo werden Crève, Lambrichts, Vercauteren, Olsen, Kusto, De Groote en Baecke op de bon geslingerd en bleef het tot de laatste minuut onrustig op het terrein. Nooit hebben we meegemaakt dat een beschaafd iemand als Vercauteren zomaar naar een tegenstander schopt en dat de brave Olsen totaal over zijn toeren geraakt. En wat gezegd over de meestal rustige doelman Munaron die op het uur totaal overbodig de Pool Kusto natrapte en dus ook vroegtijdig mocht gaan douchen. Anderlecht diende dus nog een halfuur met negen te spelen. Tussendoor werd er toch ook nog wat gevoetbald en in de eerste helft was de thuisploeg daarin zeker de betere. Het kon toen, ondanks de numerieke minderheid, zelfs op voorsprong gekomen zijn maar doelman De Wilde had een knappe voetreflex in huis op een harde knal van GrĂ¼n. De leider uit Beveren was in de eerste helft nergens en kon geen enkele deftige aanval in elkaar steken. Daarin kwam na de pauze verandering mede door de inbreng van supersub Marek Kusto.
Deze kon net na de rust gebruik maken van balverlies van Olsen om langs de zijlijn weg te snellen en een prima voorzet te versturen . Erwin Albert was vlugger op de bal dan Munaron en lifte het ronde leer over de Anderlecht-doelman in het lege doel. Beveren leek gewonnen spel te hebben, zeker toen tien minuten later Anderlecht tot negen spelers werd herleid. Maar de thuisploeg vocht met een onwaarschijnlijke energie en kwam via een kopbal van Vandenbergh op gelijke hoogte. Doch de vreugde bij de thuisaanhang was van korte duur want nauwelijks drie minuten later kwamen de Waaslanders weer op voorsprong. Martens werd diep gestuurd door Schönberger en verstuurde een hoge voorzet die door Albert naar doel werd gekopt. Doelman Vekeman die na de uitsluiting van Munaron in het Anderlecht-doel verscheen bracht redding maar was kansloos tegen de rebound van Kusto. Even later verlengde Martens een prachtige combinatie tussen Theunis en Albert in doel maar het doelpunt werd wegens twijfelachtig buitenspel afgekeurd. Het zou de leiders nog zuur opbreken want twintig minuten voor tijd kwam een wilskrachtige thuisploeg alsnog langszij.
Een voorzet van Grün werd onvoldoende weggewerkt door De Wilde en Vandereycken bood Vercauteren de gelijkmaker aan : 2-2. Ongelooflijk maar waar. Beveren, met elf tegen negen, kwam daarna nog wel gevaarlijk opzetten maar een schot van Albert werd door Grün op de doellijn gered en een lob van Kusto vloog nipt naast de staak buiten.
Eindstand 2-2 dus en daar waren de bezoekers best tevreden mee. Het verschil met Anderlecht blijft acht punten maar achtervolger Seraing nadert door de winst tegen AA Gent wel tot vijf punten.

De ploegen :
Anderlecht :
Munaron, Grün, Perusovic, Olsen, De Groote, Scifo (70' Frimann), Vandereycken, Degreef, Vercauteren, Czerniatynski (61' Vekeman) en Vandenbergh.

SK Beveren : De Wilde, Jaspers, Garot, Lambrichts, Baecke, Stalmans, Schönberger, Paul Theunis, Crève (46' Kusto), Albert en Martens (78' Görtz).

Doelpunten : 48' Albert 0-1, 63' Vandenbergh 1-1, 66' Kusto 1-2, 72' Vercauteren 2-2.

Boekingen : Crève, Lambrichts, Vercauteren, Kusto, De Groote, Baecke en Olsen.

Uitsluitingen : Degreef (2 boekingen) en Munaron.

Scheidsrechter : Crucke

Toeschouwers : 34000

Urbain Braems : "Parodie op het voetbal".
"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelde Beveren-trainer Braems. "Het was gewoon een parodie op het voetbal. Ik heb nooit een wedstrijd beleefd waarin een ploeg zo agressief van stapel liep. Mijn spelers waren gewoon bang om naar de bal te gaan. Iedereen staat vol blutsen en builen. Toen het 1-2 was hoopte ik zowaar op een doelpunt van Anderlecht en dan meteen het einde van de partij. Een gelijkspel en zo snel mogelijk van die ellende af, dat was de beste oplossing."
Op de vraag wat er tussen de aardappelen en de spinazie van sommige spelers zat antwoordde Urbain : "Wij hebben ons normaal menu gegeten en voor de rest wil ik liever geen commentaar meer geven."