seizoen 2003-2004, 14decompetitiespeeldag

KSK BEVEREN 3 - 1 KRC GENK

IVORIANEN TIKKEN GENK GEK.

YAYA TOURE ORKESTLEIDER VAN DANSENDE FREETHIEL !
Het was nog eens feest zaterdagavond op de Freethiel. Met een Afrikaanse variant op het sambavoetbal tikten de tien Ivorianen van Beveren de Limburgers tureluurs. Het zag er nochtans weer lange tijd naar uit dat het dartele spel geen punten zou opleveren maar na de rust veegde de thuisploeg het onrecht van de 0-1 achterstand weg. Het werd uiteindelijk een nog niet eens overdreven 3-1 overwinning.
Nauwelijks één kans creëerden de onkennelijke Limburgers in de eerste 45 minuten maar het was wel goed voor een bijzonder gevleide voorsprong. Pal voor rust schoot de eenzame spits Kpaka immers overhoeks binnen en liet doelman Copa kansloos : 0-1. Doelman Moons had zijn ploeg toen al meerdere malen overeind gehouden met opmerkelijke reddingen op pogingen van Arsène Né en Kaiper. Maar na de pauze moest hij ook plooien voor al dat Ivoriaans geweld.
Halfweg de tweede helft zette Arthur Boka met een schitterende vrije trap Moons volledig op het verkeerde been en eindelijk was die vervelende achterstand van het scorebord : 1-1.
Beveren was nu niet meer te stuiten en de geelblauwe aanvallen bleven maar aanrollen vooral onder impuls van een superieure Yaya Touré.
Toch duurde het tot een tiental minuten voor tijd vooraleer dat aanvallende geweld resulteerde in een voorsprong. De steeds mee oprukkende rechtsachter Eboué zette de aanval op en rondde die zelf ook af. Met een heerlijk stiftertje verdween de bal via de binnenkant van de paal in de netten : 2-1 en de Freethiel in lichterlaaie. Genk stond toen al een vijftal minuten met zijn tienen te voetballen want verdediger Leenders kon niet anders dan de onstuitbare Touré bij het shirt te grijpen met als gevolg een terechte tweede gele kaart.
Drie minuten voor tijd werd de kers op de taart gezet. Doelman Moons kon in eerste instantie nog een doelpoging van Touré stuiten maar de afvallende bal werd door Yapi Yapo genadeloos binnen getrapt : 3-1 en de Freethiel wist zich nu zegezeker. Trouwens een meer dan verdiende treffer voor Yapi Yapo want de Beverse aanvoerder speelde op zijn beurt een uitstekende partij.
Beveren-trainer Helleputte stond na afloop van de partij te glunderen. "Ik had mijn spelers gevraagd snel en hoog te storen. Ze kweten zich perfect van hun taak. We hebben Genk goed onder druk gezet en dwongen zeer veel doelkansen af. Na dat Genkse doelpunt dacht ik opnieuw even aan een doemscenario maar gelukkig bleven we in de tweede helft op ons élan verder gaan, ook door onder andere de inbreng van Le Bras", aldus nog een gelukkige coach.

De ploegen :
KSK Beveren : Copa, Eboué, Stepanovs, Arsène Né, Boka, Marco Né, Joss Péhé (58' Le Bras), Yapi Yapo, Touré, Diallo (88' Lardenoit) en Kaiper.
KRC Genk : Moons, Priske, Leenders, Zokora, Roumani, Beslija, Thijs, Soley, Sigurdsson (82' Daerden), Chatelle (82' Wamfor) en Kpaka.

Doelpunten : 45' Kpaka 0-1, 66' Boka 1-1, 82' Eboué 2-1, 87' Yapi Yapo 3-1.

Gele kaarten : Zokora , Diallo en Leenders .

Rode kaart : Leenders (2x geel)

Scheidsrechter : Melotte

Toeschouwers : 6000

Genk-voorzitter Vaessen hekelt Beverse politiek.
"Tien Ivorianen en één Let is belachelijk".
Genk verloor verdiend met 3-1 van Beveren maar daar wond Jos Vaessen zich weinig over op. De voorzitter hekelde des te meer de sportieve politiek van de Waaslanders.
"Waartoe dient het spelen met tien Ivorianen en één Let? Wie heeft daar belang bij? Dit is een belachelijke situatie voor het Belgische voetbal. Ik kan me niet voorstellen dat er nog jeugd kan worden gemotiveerd om bij Beveren aan te sluiten", aldus Vaessen.
Bij Genk stonden zaterdag ook slechts vier Belgen aan de aftrap...