Zondag 13 maart 1983 om 15.00 u.

Seizoen 1982-1983, 25ste competitiespeeldag

SK BEVEREN 4 - 1 STANDARD LUIK

Erwin Albert zet landskampioen K.O. in tien dolle minuten.

Het beloofde een boeiende namiddag te worden op de Freethiel. De bezoekers graaiden best de volle buit mee naar Luik indien het geen voeling wou verliezen met leider Anderlecht terwijl Beveren van zijn kant iets had goed te maken na de nederlaag vorige week in Waregem en best ook de twee punten kon gebruiken om nog kans te maken op een UEFA-cupticket.
De aanhef leek nochtans niet zo veel beloften in te houden. Het spel ging maar gezapig op en neer, er werden behoorlijk veel overtredingen gemaakt en de Beverse aanvallers (vooral Erwin Albert) trapten veelvuldig in de Luikse buitenspelval. De eerste helft was al halverwege toen de bezoekers voor het eerste doelgevaar zorgden. De actie tussen Haan en Tahamata werd door doelman De Wilde echter in de kiem gesmoord.
Het was meteen ook het sein voor de Waaslanders om een tandje bij te steken met onmiddellijk resultaat trouwens. Haan liet zich de bal ontfutselen door Peter Crève die Theunis bediende. Diens strakke voorzet werd door de vrijstaande Martens voorbij doelman Preud'homme gekopt : 1-0 en het eerste kopbaldoelpunt van Ronny dit seizoen.
Tien minuten later kreeg de Beverse pocketspits een unieke kans om de score te verdubbelen. Randje buitenspel vertrokken kwam hij oog in oog met Preud'homme maar zijn schot ketste via de dwarsligger terug het veld in. Het was meteen ook het laatste wapenfeit van een eerder slappe eerste helft, ruststand 1-0 dus.
Standard kwam na de pauze duidelijk met andere bedoelingen op het terrein. Zowel Meeuws als Gerets rukten nu geregeld mee naar voren maar vooral de balcirculatie was een stuk vlugger. Het eerste kwartier na de rust was dan ook volledig voor de Rouches. Een omhaal van Vandersmissen en een kopbal van Gerets zeilden maar net over terwijl een vrije trap van Daerden tegen de dwarslat plofte. Even na het uur viel dan toch de verdiende gelijkmaker.
Gründel (voor het overige onzichtbaar) omspeelde Baecke en zijn voorzet werd door Gerard Plessers in één tijd tegen de touwen gejast : 1-1. Op dat ogenblik leken de Luikenaars de thuisploeg volledig te overklassen maar dat was zonder ene Erwin Albert gerekend.
De Westduitser was nochtans tot dan toe bijzonder ongelukkig in zijn acties waardoor zelfs het Freethielpubliek het danig op zijn heupen begon te krijgen. Maar amper vier minuten na de Luikse gelijkmaker was dus zijn moment aangebroken.
Aangespeeld door Stalmans begon Erwin aan een run van 40 meter waarbij hij zowel Meeuws als Haan achter zich liet.
Oog in oog met Preud'homme en net voor de aanstormende Poel deponeerde de Beverse topschutter de bal keurig in de verste hoek : 2-1. De Freethiel juichte en Albert, bevrijd van alle complexen, speelde in de volgende tien minuten de Luikse landskampioen zelfs volledig in de vernieling. Eerst bood hij de doorgespurte Schönberger op een schoteltje de 3-1 aan en nauwelijks één minuut later verstuurde hij een prima voorzet naar de net ingevallen Patrick Schoofs. Diens kopbal belandde echter op de paal maar de rebound werd door de alerte Martens simpel binnen getikt : 4-1 en de tweede goal van Martens deze namiddag. Twee minuten voor tijd miste de mee opgerukte Lambrichts zelfs een unieke kans op de 5-1 maar dat zou van het goede wat te veel zijn geweest.
De 4-1 nederlaag zal zo al hard genoeg zijn aangekomen bij Standard dat de leiders uit Anderlecht nu drie punten ziet uitlopen terwijl Beveren op twee punten komt van die fel begeerde vierde plaats.

De ploegen :
SK Beveren :
De Wilde, Danny Pfaff, Garot, Lambrichts, Baecke, Stalmans (76' Schoofs), Schönberger, Paul Theunis, Crève, Martens en Albert.

Standard Luik : Preud'homme, Gerets, Gerard Plessers, Meeuws, Poel, Vandersmissen, Daerden, Haan, Delangre (59' Wendt), Gründel en Tahamata.

Doelpunten : 2'’ Martens 1-1, 63' Plessers 1-1, 67' Albert 2-1, 77' Schönberger 3-1, 78' Martens 4-1.

Boekingen : Garot

Scheidsrechter : Van Volcem

Toeschouwers : 17000

Erwin Albert : "Ik was nerveus."
Meer dan een uur lang had Erwin Albert er maar slungelachtig, onhandig en zelfs vrij onbeholpen bijgelopen.
Toen hij dan met een zee van tijd en ruimte vertikte om het leder door te schuiven naar een vrijstaande ploegmaat werd hij door een deel van het Freethielpubliek beladen met alle zonden van Israël.
"Ik acteerde meestal te nerveus", aldus Erwin. "Ik wilde vandaag absoluut scoren maar in het begin was het bijzonder moeilijk om door de Luikse muur te breken. Het liep helemaal niet naar wens voor mij en na de gelijkmaker vreesde ik zelfs voor het ergste. Tot ik kort daarna op rechts werd vrijgespeeld door Stalmans en ik aan die succesvolle run kon beginnen. Plots ging het allemaal van zelf. Een pasklare uitleg voor die kentering heb ik niet maar het is wel typisch voor een aanvaller dat hij zich kan optrekken aan een doelpunt", aldus nog Albert die zondag zijn 14de competitietreffer scoorde.