StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

wedstrijd

Zondag 11 mei 1997 om 15.00 u.

Seizoen 1996-1997, tweede afdeling, 34ste competitiespeeldag

FC TURNHOUT 1 - 2 KSK BEVEREN


KSK Beveren pakt de titel en keert na één jaar terug naar de eerste afdeling.
KSK Beveren mag na een jaartje in het vagevuur van de tweede klasse opnieuw naar de hemel van de hoogste afdeling. De jongens van Paul Theunis hadden op drie speedagen van het einde de eindspurt ingezet en hebben die dus zondag in de Kempen succesol afgesloten. De Waaslanders klopten Turnhout met 1-2 en op die overwinning was niets af te dwingen.
Ruim 4000 Beverse supporters bleven in het Villapark niet lang op hun honger zitten. Nadat de thuisploeg via Mateso wel een eerste mogelijkheid had gemist namen de bezoekers het heft stevig in handen.
De alomtegenwoordige Dillens zorgde voor het eerste gevaarlijke standje en even later had doelman Nys een uitstekende reflex in huis op een kopbal van Essende. Op het halfuur dan ontplofte het stadion een eerste keer. Een aanstormende Dillens stond op het punt om een voorzet aan de tweede paal binnen te koppen maar werd toen nogal opzichtig in de rug geduwd door Peeters.
Scheidsrechter Melotte aarzelde niet en wees naar de stip. Specialist Smid achter de bal en de Tsjech miste ook deze keer niet : 0-1 en enkele Beverse fans liepen reeds het terrein op om een vroegtijdig kampioenenfeest in te zetten. Toen de orde was hersteld ging Beveren op zoek naar het tweede verlossende doelpunt en die kwam er ook op slag van rusten. Een voorzet van Bart Van Den Eede werd door doelman Nys onvoldoende weggewerkt en belandde in de voeten van Essende die de bal kurkdroog in het doel trapte : 0-2 en de Waaslanders zaten nu wel echt op rozen.
Gestuwd door het vertrouwen van die dubbele voorsprong ging Beveren met uitblinker Smid in de tweede helft op zoek naar een derde doelpunt en de kansen kwamen er ook maar Belligh, Essende, Dhont en Van Den Eede gingen nogal slordig om met die kansen al had deze laatste wel pech toen zijn afstandschot tegen de dwarsligger plofte. Ondertussen was de thuisploeg net voor het uur ook al tot tien man herleid na een tweede gele kaart voor Peeters dus kon er de leiders normaal gezien niet veel meer gebeuren. Maar met die numerieke minderheid bleef de thuissploeg wel op zoek gaan naar een doelpunt.
Dat leidde tot een schot van Mariën op de binnenkant van de paal en dan toch tot de aansluitingstreffer van Mateso enkele minuten voor het einde. Even onrust nog bij geelblauw toen Turnhout nog een hoekschop wist af te dwingen. Toen deze echter niets opleverde liepen aan de overkant enkele thuissupporters het terrein op daarbij gevolgd door enkele honderden Beveren-supporters. De uitstekend leidende ref Melotte floot wijselijk de partij af waarna het Beverse feestje pas echt kon beginnen.

De ploegen :
FC Turnhout :
Nys, Vosters, Van Riel (69' Blanckaert), Bertens, Van Oekelen, Lemmens, Mariën, Witvrouwen (55' Dreesen), Peeters, Uzokwe en Mateso.
KSK Beveren : Frans, Damman, Pister, Massagie, Belligh, Dhont, Smid, Van Ham (73' Thoelen), Dillens, Van Den Eede (83' Sterckx) en Essende.

Doelpunten :
31' Smid 0-1 (strafschop), 45' Essende 0-2, 88' Mateso 1-2

Gele kaarten :
Van Den Eede, Bertens en Peeters.

Rode kaarten :
Peeters (tweemaal geel)

Scheidsrechter :
Melotte

Toeschouwers :
5500

Beveren-trainer Paul Theunis : "Titel het resultaat van de grootse sfeer".
Nuchter als hij altijd is liet Paul Theunis het drukke feestgewoel net na het laatste fluitsignaal even aan zich voorbijgaan. Rustig genieten van het succes heet zoiets. "We hebben in de tweede helft verzuimd onze voorsprong uit te bouwen. Speelden we voor de rust op een collectief hoog niveau dan zag ik daarna te veel individuele acties. Maar je mag niet vergeten dat we al een heel seizoen met het mes op de keel speelden. De laatste zes wedstrijden was het pompen of verzuipen maar we hebben het zoals vandaag gehaald door de fantastische sfeer in de spelersgroep en de kwalitatieve sterkte", aldus nog een gelukkige Beverse coach.

Bart Van Den Eede : "We zijn weer bij de grote jongens".
Zoals altijd zwoegde de Beverse aanvaller Bart Van Den Eede zich ook in Turnhout te pletter maar zijn verdiende goaltje kwam er niet. "Ach, dat is niet belangrijk, winnen was het allerbelangrijkste", aldus Bart. "Dit is een veel mooier seizoen geworden dan het voorbije in eerste. Kampioen spelen in tweede is zelfs mooier dan een probleemloos seizoen in de hoogste afdeling. Maar we kijken er uiteraard allemaal naar uit om volgend seizoen weer met de grote jongens te kunnen meedoen".
Voor Bart wacht nog een zware maand juni in Maleisië op het WK voor spelers jonger dan twintig jaar. "Als ik mee mag van mijn lief", lacht Bart. "Als trainer Jacobs me selecteert heb ik mijn vakantie daar uiteraard voor over".

GDV