Zaterdag 4 oktober 1986 om 20.00 u.

Seizoen 1986-1987, eerste afdeling, 6de competitiewedstrijd

KSK BEVEREN 2 - 2 CLUB BRUGGE

En toen kwam Frank Peeraer.
Er was grote belangstelling op de Freethiel voor deze topper. Mits winst kon Beveren immers de leidersplaats van Club Brugge overnemen en dat wou het Waasland blijkbaar graag beleven. De thuisploeg miste wel Patrick Gorez die vorige woensdag tijdens het Europacupduel in het Noorse Valerengen een verrekking opliep. Zijn plaats werd ingenomen door de jonge Robby Buyens.
Geelblauw begon vinnig aan de partij. Reeds na vier minuten belandde een scherpe voorzet van Fairclough tot bij Lemoine die echter te veel tijd nodig had om te besluiten waardoor de toegesnelde Franky Van der Elst onheil kon voorkomen. Het antwoord van de bezoekers was echter wel meteen raak.
Een snelle tegenstoot met als laatste tussenstation Rosenthal die keurig aflegde tot bij Leo Van der Elst.
Deze laatste aarzelde niet en poeierde vanop twintig meter de bal hoog in het doel, de wanhopig graaiende Filip De Wilde was er aan voor de moeite : 0-1. Drie minuten later werd het ei zo na 0-2 toen Brylle, na samenspel met Beyens, alleen voor De Wilde kwam. De Beverse portier dook echter kordaat in de voeten van de Deen en hield aldus zijn ploeg in de wedstrijd. Het duurde trouwens zeer lang vooraleer de Waaslanders zich konden herstellen van die vroege opdoffer. Pas in de slotfase van de eerste helft konden ze een vuist maken. Zo moest doelman Vande Walle een grondscherend schot van Schmedding onschadelijk maken en eiste Fairclough een strafschop toen hij werd geklemd tussen twee Brugse verdedigers maar scheidsrechter Ponnet gaf geen krimp. Een penalty kwam er even later echter wel maar dan aan de overkant, terecht overigens. De Wilde duwde een center van Beyens in de voeten van Crève en op diens schot speelde Julien Lodders even voor doelman, strafschop dus. Leo Van der Elst schoot vanop de stip zijn tweede roos van de avond tegen de netten : 0-2, meteen de ruststand.
Het eerste kwartier na de pauze had weinig om het lijf tot doelman De Wilde aan scheidsrechter Ponnet vroeg om een "dringende boodschap" te mogen doen. Hilariteit alom in het Freethielstadion natuurlijk voor deze zelden voorkomende gebeurtenis. Even nadat De Wilde zijn plaats tussen de palen weer had ingenomen werd Frank Peeraer door trainer Novak in het veld gebracht en dat deed de partij kantelen. De Antwerpenaar stond nauwelijks vijf minuten op het gras of de aansluitingstreffer was bijna een feit.
Met een geweldige reflex kon Vande Walle de poging van Frank echter onschadelijk maken en even later had de Brugse portier zelfs een half mirakel nodig om Paul Theunis van een doelpunt te houden. Ondertussen bleef Peeraer vanuit alle hoeken het Brugse doel bestoken en zes minuten voor tijd kon hij dan toch zijn verdiende goal scoren : 1-2 en Club was nu helemaal het noorden kwijt. Het was het begin van een sensatierijk slot want in de "afzonderingstijd" van Filip De Wilde viel de gelijkmaker er alsnog, ook al vanop de stip.
Scheidsrechter Ponnet zag in het duel tussen Fairclough en Van Wijk een fout van de Brugse verdediger en de bal op de stip dus. Marek Kusto, één van de beteren bij de thuisploeg, kende geen genade en joeg het leer keihard in het dak van het doel : 2-2. Toen had Club het geluk dat het nog amper enkele seconden de kluts kon kwijt zijn maar wat als Filip De Wilde wat langer op de "pot" had gezeten?

De ploegen :
KSK Beveren : Filip De Wilde, Lodders, Danny Pfaff, Lambrichts, Eddie Maes (78' Van Britsom), Buyens, Paul Theunis, Lemoine (64' Peeraer), Kusto, Fairclough en Schmedding.
Club Brugge : Vande Walle, Querter, Broos, Franky Van der Elst, Van Wijk, Beyens, Leo Van der Elst, Crève, Jan Ceulemans, Rosenthal (74' Degryse) en Brylle.

Doelpunten : 6' Leo Van der Elst 0-1, 43' Leo Van der Elst 0-2 (penalty), 84' Peeraer 1-2, 88' Kusto 2-2 (penalty).

Gele kaarten : Leo Van der Elst en Vande Walle

Scheidsrechter : Ponnet

Toeschouwers : 16000

Marc Van Britsom : "Als in een sprookje."
Nadat vorig seizoen jonge snaken als Marinelli en Buyens aan de horizon verschenen, maakte zaterdagavond Marc Van Britsom zijn opwachting in Beveren. Het hoeft geen betoog dat voor de amper 20-jarige Van Britsom de wereld even stilstond toen hij in de loop van de tweede helft van de invallersbank werd gehaald door trainer Novak en zich mocht klaarmaken om zijn grote entree te maken in het Belgische topvoetbal. "Het was al een geweldige voldoening toen ik vrijdag vernam dat ik bij de veertien behoorde. Want geloof me vrij, het is niet eenvoudig om een plaatsje af te dwingen bij KSK Beveren. Geelblauw behoort nu eenmaal tot de top van het Belgische voetbal. Tegen Club Brugge mogen debuteren, dat had ik nooit durven dromen. Voeg daarbij dat ik de ommekeer op het terrein heb meegemaakt en je begrijpt dat het echt als in een sprookje is gegaan", aldus nog een gelukkige Van Britsom.