Zondag 6 oktober 1968 om 15.00 u.

Seizoen 1968-1969, eerste afdeling, 5de competitiespeeldag

SK BEVEREN 3 - 3 RSC ANDERLECHT

Geelblauw laat in slotfase prestigieuze overwinning liggen.
De kalendermaker had er voor gezorgd dat SK Beveren in deze nog prille competitie met de komst van Anderlecht voor de vierde maal op rij een Brusselse tegenstander kreeg voorgeschoteld. Voor deze affiche was de Freethiel nagenoeg volgelopen en het moet gezegd , de toeschouwers waren getuige van een fraai spektakelstuk met een bijzonder sensationele slotfase.
Het eerste kwartier was duidelijk voor de bezoekers wat resulteerde in vier hoekschoppen die echter niets opleverden. Toch moest de versterkte Beverse defensie toen meermaals alle hens aan dek roepen om geen averij op te lopen. Tijdens het tweede kwartier begonnen de Waaslanders echter ook een woordje mee te spreken en de ontmoeting groeide uit tot een speltechnisch hoog niveau. In die periode werden beide doelmannen geregeld op de proef gesteld en vooral de razendsnelle Jean Janssens was een gesel voor de Brusselse verdediging. Doelpunten bleven echter uit en toen velen het niet meer verwachten werd er toch nog voor de pauze gescoord, tweemaal zelfs.
Eerst kon Devrindt een actie tussen Bergholtz en Van Himst afronden en vijf minuten later verdubbelde de landskampioen zijn voorsprong. Wilfried Puis devieerde de bal op een meesterlijke wijze tot bij Devrindt en ditmaal verschalkte de Limburgse aanvaller vanuit een schier onmogelijke hoek doelman Poklepovic : 0-2 , tevens de ruststand.
De tweede helft leek dus een formaliteit te worden door deze tussenstand en een zelfverzekerd Anderlecht zou de Waaslanders wel nog op zwaardere verliescijfers trakteren, dacht men doch het viel anders uit.
Beveren-trainer Guy Thijs greep tijdens de rust in en verving Van De Sompel voor Mon Goossens. Het bleek een geslaagde tactische zet, ook al omdat een tot dan toe vrijwel onzichtbare Rogiers een veel grotere bedrijvigheid begon te ontplooien. Toch had geelblauw een stilstaande fase nodig om de score te milderen. Goossens trapte een vrije trap richting tweede paal en daar kon Rogiers ongehinderd binnenkoppen : 1-2 en reeds het vierde competitiedoelpunt van de Beverse aanvoerder. Twee minuten later kreeg de thuisploeg echter opnieuw een dreun te verwerken. Poklepovic kon nog wel de poging van Van Himst afweren, maar in de daaropvolgende fase diende verdediger Pooters de bal met zijn hand uit het doel te slaan. De uitstekend leidende ref Rion wees terecht naar de stip en Puis liet deze buitenkans niet liggen : 1-3. De thuisploeg gaf echter niet op en met een enorme wilskracht en gestuwd door een enthousiast publiek bleef Beveren de Brusselse defensie bestoken. Tien minuten voor tijd werd de apotheose ingeluid door Jean Janssens, onbetwistbaar de beste man op het veld. De Jean verlengde een hoekschop van Roelandt met het hoofd in doel en bracht weer hoop in de Beverse harten.
Het applaus was nauwelijks uitgestorven toen De Raeymaeker door Renier op rechts werd weggestuurd.
De Brusselaars geloofden in buitenspel en de Beverse spits liet doelman Trappeniers geen schijn van een kans : 3-3, van een ommekeer gesproken en nu al het zesde doelpunt van Hugo in deze nog jonge competitie.
De grootste sensatie van de namiddag moest echter nog komen want nauwelijks enkele minuten later greep Trappeniers de onstuitbare Janssens bij de benen en scheidsrechter Rion wees opnieuw terecht naar de stip.
De doelman van Anderlecht blesseerde bij deze fase echter zichzelf en kon niet meer verder. Veldspeler Maertens kwam in maar aanvaller Devrindt nam wel plaats tussen de palen. Deze was dan ook kansloos tegen de trap van Rogiers maar tot zijn eigen grote ontzetting zag de Beverse kapitein zijn schot tegen de lat uiteen spatten. Geen 4-3 dus en Rogiers zat na de partij in een hoekje van de kleedkamer dan ook met het hoofd tussen de knieën, ontroostbaar als hij was. Zijn Beveren had een unieke kans gemist om voor het eerst in de clubgeschiedenis Anderlecht te verslaan.

De ploegen :
SK Beveren :
Poklepovic, Renier, Vangenechten, Buyl, Pooters, Roelandt, Van De Sompel (46' Goossens), Ruymbeke, De Raeymaeker, Rogiers en Jean Janssens.
RSC Anderlecht : Trappeniers (85' Maertens), Heylens, Kialunda, Plaskie (27' Peeters), Cornelis, Herbert, Nordahl, Bergholtz, Van Himst, Devrindt en Puis.

Doelpunten : 36' Devrindt 0-1, 43' Devrindt 0-2, 54' Rogiers 1-2, 56' Puis 1-3 (strafschop), 80' Jean Janssens 2-3, 81' De Raeymaeker 3-3.

Scheidsrechter : Rion

Toeschouwers : 16500

Rik Van Steenbergen neemt aftrap.
Kledingsponsor Naumann zorgde zondagnamiddag op de Freethiel voor een heuse stunt door wielergod Rik Van Steenbergen te strikken om de aftrap te komen nemen. De nu 44-jarige Van Steenbergen werd door een helikopter in de middencirkel van het Freethielterrein gedropt om kort daarna de symbolische aftrap te nemen. Van Steenbergen mag beschouwd worden als één van de meest succesrijkste Belgische wielrenners ooit. Rik stopte pas op zijn 42ste met profwielrennen en won o.a. tweemaal de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en werd liefst driemaal wereldkampioen op de weg. Hij was echter ook een begenadigd pisterenner en won in totaal een 40-tal zesdaagsen.