Zaterdag 15 september 1979 om 20.00 u.

Seizoen 1979-1980, eerste afdeling, 5de compettitiespeeldag

STANDARD LUIK 3 - 3 SK BEVEREN

Het mirakel van Sclessin.
Een uur lang deed leider Standard zaterdagavond ongeveer wat het wou tegen een bijzonder zwaar gehandicapt Beveren. De Wase landskampioen miste met Buyl, Baecke, Hofkens, Schönberger en Stevens zowat een halve ploeg en leek lange tijd op weg naar een zware nederlaag. Maar voetbal is en blijft onvoorspelbaar en dat werd tijdens het laatste kwartier nog maar eens bewezen.
In het eerste kwartier ontplooide de thuisploeg zoveel aanvallend geweld dat een doelpunt niet lang kon uitblijven. Na ruim tien minuten bracht de Zweedse spits Eström de Luikenaars dan ook verdiend op voorsprong. Beveren kon in die periode niet veel anders doen dan met grote schrikogen te kijken naar al dat rode geweld. Doch de landskampioen prees zich gelukkig dat de thuisploeg na die vroege voorsprong wat stoom afliet en dat liet Beveren toe om enkele plaagstoten uit te delen maar veel overtuiging ging daar niet vanuit. Standard bleef echter wel geregeld doelkansen bij elkaar voetballen en doelman Pfaff had meer dan zijn handen vol en had ook enkele knappe reddingen in huis, onder meer op een kopbal van Sigurvinsson. Pal voor de rust moest de nationale doelman zich dan toch gewonnen geven op een schot van de Oostenrijker Riedl, misschien wel de minst sterkste schakel bij de Luikse aanvallers.

De tweede helft begon zoals de eerste, met Luikse dominantie dus. Nadat Pfaff eerst nog een loeier van Sigurvinsson uit zijn doel had geranseld leek de partij vijf minuten na de rust gespeeld toen Voordeckers een voorzet van Graf aan de tweede paal kon binnen schuiven : 3-0.
De Beverse coach Robert Goethals bracht kort daarna de jonge Weihrauch in de ploeg en dat gaf geelblauw toch wat meer aanvallende impulsen maar zonder al te veel doelgevaar.
Standard leek freewheelend naar het einde te voetballen tot een kwartier voor tijd zowel Gerets als de wilde Renquin het nodig vonden om Erwin Albert onderuit te schoffelen. Strafschop natuurlijk en zo dacht ook scheidsrechter Ponnet er over. Albert miste niet en bracht zo met zijn tweede competitietreffer de score op 3-1. Geen man overboord natuurlijk, dacht men bij Standard en Goethals stuurde met Simoen zowaar een vierde aanvaller in de wei. Onder impuls van de "oudjes" Vangenechten en Janssens gaf Beveren zich echter nog niet gewonnen. Zeven minuten voor tijd trapte Jean Janssens een vrije trap die door Albert werd verlengd en wie stond daar alleen voor een gapend doel? Jan Simoen en die knikte doodgemoedereerd binnen : 3-2.
Dat was toch al een ander paar mouwen voor de Rouches die zich plots de oplawaai van vorig seizoen herinnerden maar zover zou het nu wel niet komen zeker? In de voorlaatste minuut belandt een nieuwe vrije trap tot bij Albert. Diens schot wordt afgeblokt en de afvallende bal wordt door Hoebeeck staalhard tegen de netten getrapt. Doelman Preud'homme is opnieuw geklopt en op het scorebord flikkert een onwaarschijnlijke 3-3. Ongelooflijk maar toch waar!
Groot ongeloof bij de thuisploeg en dolle vreugde natuurlijk bij SK Beveren, dat met dit gelijkspel wel nog steeds in de middenmoot blijft hangen terwijl de ploeg van trainer Happel zijn leidersplaats moet afstaan aan Lokeren.

De ploegen :
Standard Luik :
Preud'homme, Gerets, Garot, Poel, Renquin, Plessers, Graf, Sigurvinsson, Voordeckers, Edström en Riedl.

SK Beveren : Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Vosters (76' Simoen), Van Goethem, Antoon Pfaff (56' Weihrauch), Truyens, Hoebeeck, Jean Janssens , Cluytens en Albert.

Doelpunten : 12' Edström 1-0, 45' Riedl 2-0, 51' Voordeckers 3-0, 75' Albert 3-1 (penalty), 83' Simoen 3-2, 89' Hoebeeck 3-3.

Gele kaarten : Vangenechten

Scheidsrechter :
Ponnet

Toeschouwers : 28000

Uitblinker Paul Vangenechten : "Nooit gedacht aan een terugkeer".
De Beverse libero Paul Vangenechten had zaterdag een ruim aandeel in het onvoorstelbare gelijkspel dat Beveren in Luik behaalde. Dat is niet zo verwonderlijk want Paul speelt al van bij het begin van dit seizoen op een hoog niveau. "Ik ben erg geprikkeld aan deze competitie begonnen", vertelt Paul. "De supporters zeggen vaak dat ik mag meespelen zolang Freddy Buyl voor mij het vuile werk opknapt. Fredje is een reuzevoetballer maar zaterdag heb ik getoond dat ik toch ook tegen een bal kan trappen. De waardering die ik zaterdag gekregen heb, heeft me plezier gedaan. Onze trainer heeft me na het laatste fluitsignaal minutenlang omhelsd, het leek wel of mijn wangen van peperkoek waren. Brave man die Goethals, te braaf voor dit vak."
Op de vraag wanneer hij in een terugkeer is beginnen geloven antwoordde hij : "Nooit eigenlijk. We zijn gewoon blijven werken om de score zo laag mogelijk te houden. Ook toen het 3-1 werd zag ik er nog geen puntenwinst in. Echt op een punt gaan rekenen ben ik pas na onze gelijkmaker", aldus nog een blije Vangenechten.