StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

wedstrijd

Woensdag 22 oktober 1986 om 20.00 u.

UEFA-cup 1/16 finales heenwedstrijd

KSK BEVEREN 3 - 1 ATHLETIC BILBAO

Vuurwerk op de Freethiel !

Bruisende avond op de Freethiel !

Mooie uitgangspositie voor spetterend Beveren.

Op het Europese toneel overstijgen voetbalclubs meer dan eens hun normale waarde. Beveren was woensdagavond van deze stelling een schitterend bewijs. In de vaderlandse competitie hebben de Waaslanders spijts hun hoge rangschikking tot op heden zelden een spectaculaire partij gespeeld. Tegen de Basken echter staken de geelblauwen een echt vuurwerk af en dat werd beloond met goals van Peeraer, Theunis en Fairclough. Jammer genoeg slikte Beveren ook een tegendoelpunt waardoor de terugmatch over 14 dagen allicht nog een moeilijke klus wordt om de volgende ronde te bereiken.
De Freethiel beleefde alvast niet de opkomst van de grote Europese avonden eind 70-jaren.
Het zware regenweer een uur voor de aftrap hield wellicht veel mensen thuis maar dit keer hadden de afwezigen ongelijk. Van bij de aftrap stond de partij immers op een bijzonder hoog en snel peil, vooral dan van Beverse zijde. Amper twee minuten waren weggetikt of Peeraer liep al achter een reuzekans aan. Frank duwde de bal echter te zwak in de handen van doelman Biurrun, een mogelijkheid die je op dit niveau niet zou mogen missen in feite. Nog binnen het kwartier nam Frank echter schitterend weerwraak. Na een sterke rush van Gorez op links en een deviatie van Fairclough belandde het leer tot bij Peeraer die deze keer onhoudbaar binnenknalde : 1-0. De euforie was wel van korte duur want bij de allereerste tegenstoot van Bilbao was het raak. Een vrije trap van Gallego belandde via een tussenstation tot bij Ariguerte die doelman De Wilde kansloos liet : 1-1. Dit Beveren was echter niet te stuiten en de geelblauwe aanvallen bleven maar aanrollen. Net voorhet halfuur was er opnieuw een verdiende voorsprong voor de thuisploeg. Buyens bereikte via een snel getrapte vrijschop Kusto die voor doel bracht waar Paul Theunis met een prachtige kopbal uithaalde : 2-1, meteen ook de ruststand, ondanks nog enkele fraaie Wase aanvallende acties.
Ook na de pauze ging Beveren op zijn elan verder. Afstandsschoten van Gorez en Theunis misten echter precisie maar even later was het wel prijs. Na een center van Ekeke kreeg Fairclough de baltoegespeeld van Patrick Gorez. De vroegere super-sub van Liverpool aarzelde niet en knalde staalhard binnen : 3-1. De Freethiel kraaide van de pret en het was ondertussen ook al iedereen opgevallen dat Marek Kusto een bijzonder sterke partij aan het spelen was. Na dat doelpunt eindelijk wat aanvallend weerwerk van de bezoekers en Beveren moest achteraan af en toe alle hens aan dek roepen.
De Beverse defensie liet zich echter niet meer misleiden en ondanks nog enkele dreigende counters van geelblauw bleef de eindstand dus 3-1.
De kwalificatie is zeker nog niet binnen, maar dit Beveren moet in staat geacht worden om ook in het Baskenland minstens éénmaal te scoren en dan moet Bilbao al vier maal scoren om de volgende ronde te bereiken.

De ploegen :
KSK BEVEREN : De Wilde, Lodders, Danny Pfaff, Maes, Gorez, Buyens, Paul Theunis, Peeraer (89' Marinelli), Kusto, Fairclough en Ekeke (78' Lemoine).

ATHLETIC BILBAO : Biurrun, Urquiaga, Luis Fernando, Andrenua, Goicoechea (26' Ferrerra), Acirre, Endika, Gallego, Elguezabal (68' Gomez), Urtubi en Ariguerte.

Doelpunten : 13' Peeraer 1-0, 15' Ariguerte 1-1, 27' Theunis 2-1, 56' Fairclough 3-1.

Gele kaarten : Ariguerte, Luis Fernando, Theunis en Andrenua.

Scheidsrechter : Tchontchev (Bulgarije)

Toeschouwers : 8000

Trainer Ladislav Novak : "Gewoon fantastisch".
De dolle vreugde van de Waaslanders na de partij was in één beeld weer te geven : als voorzitter Jan Van Ussel de indruk geeft aan twee dikke sigaren tegelijk te trekken mag je er donder op zeggen dat iedereen tevreden is.
Zelfs de steeds minzame maar nooit van enthousiasme overlopende trainer Novak liep rond met eenbrede smile om de mond. "Ik denk dat de zaak geklaard is", zei de Tsjechoslovaak. "Twee goals voorsprong, da'sgewoon fantastisch, ik had het nooit durven denken. Zelfs dat tegendoelpunt maakt me niet bang. Bilbao moet nu op eigen veld risico's nemen en dan moeten we in staat zijn om daar te scoren. En vergeet niet dat ik dan tegen die tijd zowel Paul Lambrichts als Patrick Stalmans zal kunnen recupereren. Ik laat me nooit verleiden tot overdreven optimisme maar deze keer ben ik toch wel erg gerust", aldus nog de Beverse oefenmeester.

Spits David Fairclough : "De echte Fairclough moet nog opstaan".
De Freethiel heeft dus zijn verhoopte Europese voetbalavond gekregen. Zelfs met de onbeschikbaarheidvan Lambrichts, Stalmans en Schmedding speelde geelblauw een collectief beresterke partij.
Uitblinkers waren er in overvloed, zoals dus ook de vanavond bijzonder beweeglijke en goed geïnspireerde David Fairclough. Ofschoon David toch enkele bewogen dagen achter de rug had. Zo is hij pas naar zijn nieuw appartement in Beveren verhuisd en werd zijn vijf maanden zwangerevrouw in het ziekenhuis opgenomen, gelukkig zonder al te veel erg.
"Ik vond me behoorlijk spelen vanavond", zei David, "maar ik kan nog veel beter. De echte Fairclough is in Beveren nog niet opgestaan. Dat komt wel want sinds ik ruim drie jaar geleden Liverpool verliet, koesterde ik nooit zo'n hoge sportieve verwachtingen als hier in Beveren.Deze club betekent een nieuwe start voor mij. Heimwee naar vroeger en Engeland heb ik nauwelijks.De aanpassing aan club en gemeente loopt vlot, overal hulpvaardige en vriendelijke mensen",aldus een tevreden Fairclough.