StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

wedstrijd

Woensdag 5 november 1986 om 20.15 u.

UEFA-cup : 1/16 finales terugwedstrijd

ATHLETIC BILBAO 2 - 1 KSK BEVEREN

KSK Beveren stoot door naar de 1/8 finales !

Gouden treffer van David Fairclough.

KSK Beveren gaat naar de derde ronde van het UEFA-cuptornooi en over de twee wedstrijden bekeken mag dat zeker verdiend genoemd worden. Het is alleszins een prestatie die kan tellen en die deed terug denken aan de gouden periode van Beveren op het einde van de zeventiger-jaren.
40000 Baskische kelen zorgden voor een vijandelijke sfeer maar Beveren liet zich niet intimideren en begon bijzonder kloek aan deze belangrijke partij. Voorzichtigheid was uiteraard troef om een vroeg Spaans doelpunt te vermijden maar het probeerde wel steeds om voetballend tot bij doelman Biurun te geraken en in het eerste kwartier was geelblauw zelfs gevaarlijker voor doel dan de thuisploeg.
De doelpogingen van Kusto, Peeraer en Fairclough kenden echter geen succes maar het was wel duidelijk dat de wisselwerking tussen Kusto en Fairclough voortreffelijk was en dat werd op het halfuur nog eens bewezen maar thuisverdediger Ferrera kon in extremis nog beletten dat Fairclough kon uithalen. Sterk werk dus van Beveren terwijl het bij de Basken niet echt vlotjes ging.
Het kon voor de rust amper doelman De Wilde bedreigen zodat de 0-0 ruststand zelfs eerder gevleid was voor Bilbao.
Om een moeilijke opdracht tot een goed einde te brengen heb je evenwel ook wat geluk nodig en dat had geelblauw kort na de pauze toen een kopbal van Sarabia tegen de paal belandde.
De Spaanse druk begon nu eindelijk toch wat toe te nemen en de Wase verdediging kwam voor enkele hete vuren te staan maar de organisatie voor het doel van De Wilde was prima. Kort voor het uur waren de Basken de wanhoop bijna. Fairclough stuurde met een lange bal de snelle Kusto weg op rechts. De Pool spurtte door en hield de bal bij tot hij zag dat Fairclough voor doel stond.
Zijn voorzet belandde haarfijn voor de voeten van de Brit die onhoudbaar binnenknalde : 0-1.
De Basken stonden nu voor een haast onmogelijke opdracht maar konden toch vrij vlug tegen scoren door een strafschopdoelpunt van Argote na een lichte fout (?) van libero Pfaff op Luis Fernando.
Beveren beleefde nu bange momenten maar kon toch vrij snel het evenwicht herstellen om zelf op zoek te gaan naar de counter. Met nog een kwartier voor de boeg joeg Luis Fernando echter weer het vuur in het San Mames-stadion met een knap schot door de benen van doelman De Wilde : 2-1.
Vanaf dan was het alle hens aan dek bij geelblauw want de thuisploeg ging nu verwoed op zoek naar een derde doelpunt en de verlengingen dus. Die kwamen er echter niet want een sterk Beveren hield stand in de heksenketel en had ook wat geluk toen opnieuw een Baskisch schot de paal trof.
Uitzinnige vreugdetaferelen uiteraard in het Beverse kamp en de spelers dansten in het rond na het laatste fluitsignaal van de Britse ref Hackett. Het brave en altijd goedlachse Beveren heeft dus nog maar eens voor een stunt gezorgd.

De ploegen :
Athletic Bilbao : Biurun, Urquiaga (70' Gomez), De La Fuente, Ferrera (62' Sarriugarde), Andrinua, Luis Fernando, Endika, Gallego, Sarabia, Ajucar en Argote.

KSK Beveren : De Wilde, Lodders, Danny Pfaff, Lambrichts, Maes, Stalmans, Peeraer (82' Lemoine), Paul Theunis, Gorez, Kusto en Fairclough (86' Ekeke).

Doelpunten : 58' Fairclough 0-1, 62' Argote (pen.) 1-1, 76' Luis Fernando 2-1.

Gele kaarten : Lambrichts en Stalmans.

Scheidsrechter : Hackett (Eng.)

toeschouwers : 40000

Voorzitter Jan Van Ussel : "Het was toch weer in orde hé."
Beveren-voorzitter Van Ussel slikte bijna zijn sigaar in toen hij tevreden de felicitaties in ontvangst mocht nemen na het geslaagde optreden van zijn ploeg. Beveren had het nog maar eens gedaan.
"Ik had de bestuurslui van Bilbao nochtans verwittigd", zei Van Ussel. "Toen ze mij de avond voor de wedstrijd een leeuwenbeeld als aandenken schonken, bedankte ik hen maar voegde er lachend aan toe dat wij zo elf leeuwen hebben op het terrein. Maar alle gekheid op een stokje, het was toch weer in orde hé. Dat is nu het verschil tussen ons en de andere clubs die Europees voetballen. Wij moesten ons niet kwafiliceren. Zelfs als we geklopt werden was er geen vuiltje aan de lucht. We doen het behoorlijk in de competitie met zelfs een ongeslagen status tot nu toe en we zitten zo goed als zeker in de kwartfinale van de Belgische beker. Het loopt echt prima voor onze club." Natuurlijk werd er tussen pot en pint ook al aan de volgende ronde van de UEFA-beker gedacht. "Liefst geen club uit het Oostblok of het Noorden, dat kost te veel geld", aldus Van Ussel. "Ons Europees budget ligt nu in evenwicht door onder meer de televisierechten van de thuismatch tegen Bilbao die een aardige stuiver opbrachten. Geef ons nu maar een club die veel volk en geld oplevert, ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Borussia Mönchengladbach", aldus nog een contente Jan Van Ussel.

GVD