Zaterdag 29 oktober 1977 om 20.00 u.

Seizoen 1977-1978, 1/16 finales beker van België

BEERSCHOT 1 - 2 SK BEVEREN (na verlengingen)

Strafschop met averechts effect.

Memorabele wedstrijden. Een strafschop na 102 minuten heeft SK Beveren zaterdagavond niet van de bekerkaart geveegd. Integendeel, het doelpunt van Lozano had een averechts effect. Beveren-trainer Urbain Braems : "Ik wist dat mijn spelers een goede kans maakten om snel terug te slaan. Ik heb de afgelopen week de conditietrainingen ferm opgedreven en dat heeft in de tweede verlenging zijn vruchten afgeworpen. Ons bewegingsvoetbal werd een vermoeid Beerschot uiteindelijk fataal", aldus Braems.
De brilscore na 90 minuten was niet echt een mirakel te noemen. Beide coaches hadden duidelijk verschillende bewakingsopdrachten meegegeven waardoor er een aantal koppeltjes werden gevormd op het veld. Beloy op Jean Janssens, Verhoosel op Lozano, terwijl Van Pelt nagenoeg de schaduw was van spelmaker Schönberger.Toch moest Jean-Marie Pfaff in minuut 26 een fantastische save uit zijn mouw schudden om een vrije trap van Hansen uit zijn doel te ranselen.
Bert Cluytens van zijn kant had kort voor de rust tweemaal de kans om de Waaslanders op voorsprong te brengen maar Bert wrong beide kansen de nek om.
Pas in de verlengingen, toen de vermoeidheid in de rangen begon te slopen, werd de spektakelwaarde eindelijk ook opgedreven en op dat moment kwam ook de Beverse beweeglijkheid aan de oppervlakte. Niettemin was de eerste verlenging toch voor Beerschot. Lozano kon toen al eens ontsnappen aan de reeds met geel bestrafte Verhoosel en zo knalde hij in de 99ste minuut rakelings naast het Beverse doel. Drie minuten later trof hij wel raak maar dan wel vanop de penaltystip nadat Eddy Jaspers ongelukkig de bal met de handen beroerde : 1-0.
Bij het begin van de tweede verlenging stuurde trainer Braems twee verse krachten in het veld waardoor een vermoeide thuisploeg de greep op het middenveld begon te verliezen. Het duurde dan ook niet lang of Beerschot betaalde dit cash.
In de vierde minuut van de tweede verlenging belandde een inzenden van Bob Stevens tot bij Jean Janssens en de Beverse aanvoerder had geen moeite om doelman Laureyssen te verslaan : 1-1. Toch kon de thuisploeg nog eenmaal reageren maar de vrije trap van Lozano werd door Pfaff uit de winkelhaak gezweefd. De Beverse doelman begon zich al op te maken voor de strafschoppenreeks maar zover lieten zijn ploegmaats het niet komen. Vier minuten voor het einde verstuurde Stevens opnieuw een uitstekende voorzet en dit keer was Bert Cluytens de afwerker van dienst : 1-2.
De thuisploeg was niet meer bij machte om nog iets terug te doen en zodoende kwam de kwalificatie van de Waaslanders niet meer in het gedrang. De ploeg met de beste fysieke paraatheid haalde dus de bovenhand.

De ploegen :
Beerschot :
Laureyssen, Van Opdorp, Van Gucht, Tolsa, Beloy, Hansen, Meeuws (104' Deraet), Lozano, Van Pelt, Mucher en Cabral.
SK Beveren : Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Buyl, Verhoosel (106' Toon Pfaff), Hofkens (106' Truyens), Schönberger, Coninx, Cluytens, Stevens en Jean Janssens.

Doelpunten : 102' Lozano (penalty) 1-0, 109' Jean Janssens 1-1, 116' Cluytens 1-2.

Gele kaarten : Lozano en Verhoosel.

Scheidsrechter : Jourquin

Toeschouwers : 10000

Wedstrijd leek even te ontaarden.
Iets over halfweg de tweede helft was Juan Lozano helemaal niet akkoord met de beslissing van de referee toen die een zoveelste hard duel tussen de Spanjaard en de Nederlander Verhoosel in het nadeel van eerstgenoemde bestrafte. Daarbij dient wel gezegd dat de blonde Beverse middenvelder al meer dan eens de spelmaker van Beerschot stevig had aangepakt.
Maar hoe dan ook, Lozano kreeg geel wegens protest. Een deel van de thuisaanhang was het daar duidelijk niet mee eens en vond het opportuun om een indrukwekkend aantal lege bierflesjes op het terrein te gooien in zoverre dat de ene lijnrechter het voor bekeken hield en zich tot bij Jourquin wendde. Deze laatste riep de ploegafgevaardigde van de thuisploeg bij zich met de melding dat het zo niet verder kon en dat de partij zou worden gestaakt waarop dit toch wel een kalmerend effect had op de gebeurtenissen in de tribunes. Niettemin zal dit verwerpelijke optreden van een deel van de Kielse fans de club wel opnieuw een aardige duit kosten.