seizoen 1980 - 1981, 8ste speeldag

SK BEVEREN 5 - 0 AA GENT

Vuurwerk op de Freethiel !

Geel-blauw blijft in het zog van leider Anderlecht.

Er was moed nodig zaterdagavond om de warme kamer met de knusse tv-zetel te ruilen voor een trip nnar de Freethiel. Wie echter de ruige herfsstorm en de onophoudende regen trotseerde kreeg er veel voor in de plaats want de Oostvlaamse derby was een aantrekkelijk kijkstuk. Op de overwinning van Beveren valt niets af te dingen maar de cijfers wekken de verkeerde indruk dat de bezoekers met haar en huid werden opgepeuzeld en er voor spek en bonen bijliepen.
In de eerste 20 minuten had geel-blauw het knap lastig met Gent en het had in die periode een sublieme Jean-Marie Pfaff nodig. De nationale doelman verhinderde onder meer bijna zekere doelpunten van Koudijzer (tweemaal in dezelfde fase) en van Pirelli.
Halfweg de eerste helft kreeg Gent een eerste opdoffer te verwerken want hun beste speler, Pirelli, liep een dijverrekking op. Hij hinkte nog enkele minuten verder op het veld maar zijn vervanging was noodzakelijk. Net voor die wissel was Sportkring met een wat geluksdoelpunt op voorsprong gekomen. Een hoekschop van Janssens belandde via Koudijzer tot bij Cluytens. Deze twijfelde niet en drukte af. Zijn schot verdween via de voet van Hanssens in doel : 1-0, meteen de ruststand.
Tot 10 minuten na de rust bleef de Gentse hoop gewettigd. Toen rondde Peter Crève met een krachtige kopstoot een uitstekende voorzet van kapitein Jean Janssens af : 2-0. Wat een zegezeker Beveren daarna liet zien wekte bij de tegenstander zowel afgunst als bewondering af. Een kwartier voor tijd bezegelde Crève het Gentse lot volledig. Na voorbereidend werk van Janssens en Weihrauch en een beslissende voorzet van Cluytens lukte Peter zijn tweede doelpunt van de avond : 3-0.
Ook invaller Patrick Schoofs pikte zijn goaltje mee. Hij stond pas enkele minuten op het terrein toen hij met een aardige lobbal doelman Laurijssen verraste : 4-0.
AA Gent diende nu helemaal de kelk tot op de bodem te ledigen want nauwelijks één minuut later stonden de forfaitcijfers op het gloednieuwe scorebord. Cluytens zette zijn uitstekende prestatie nog eens extra in de verf met zijn tweede goal van de avond, een schuiver die de Gentse doelman kansloos liet : 5-0, het resultaat van een schitterende Freethielavond.
Het Beverse trainersduo Goethals-Pauwels had na de wedstrijd de glimlach van de grote dagen. Rik Pauwels vond dat de gehele ploeg een pluim verdiende. "Iedereen heeft er hard voor geknokt en uiteraard zijn de spelers die scoren de vedetten. Neem nu Pfaff. Die speelde zich in de kijker door een felle kei van Koudijzer te stoppen. Indien Gent daar op voorsprong was gekomen, had de wedstrijd wellicht anders gelopen", aldus nog Pauwels.

ploegopstelling van SK Beveren :
Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Garot, Buyl; Weihrauch; De Cubber; Schönberger; Van Moer; Crève; Jean Janssens en Cluytens.

MAN VAN DE MATCH : Peter Crève
SK Beveren voetbalt de jongste weken zeer sterk. De revelatie van het seizoen bij geel-blauw zou wel eens Peter Crève kunnen worden, de 19-jarige student uit Bredene.
Zaterdagavond vormde Peter met Bert Cluytens een onstuitbaar duo en hij onderstreepte zijn puike prestatie onder meer met twee doelpunten. SK Beveren heeft er weer een rasaanvaller bij.
Het nieuwe elektronische scorebord op de Freethiel is een juweeltje ! Met een paar weken vertraging is het elektronisch scorebord er op de Freethiel dan toch gekomen. Het is een echt juweel, waarop men tijdens de wedstrijd de tussenstanden op de andere speelvelden kan aflezen. Eén negatief punt echter : noch de betalende toeschouwers bovenaan de hoofdtribune, noch de perslui kunnen ervan profiteren. Het scorebord staat immers niet in hun gezichtsveld. Jammer.