seizoen 1978 - 1979, 26ste speeldag

SK BEVEREN 5 - 0 BEERSCHOT

Formidabel Beveren verbreedt kloof tot 4 punten.

Nederlaag in Anderlecht weggespoeld met 5 doelpunten.

Het begon woensdagavond allemaal veelbelovend op de Freethiel. Nog voor de vertoning zelfs, toen doelman Jean-Marie Pfaff de "gouden schoen" kreeg toebedeeld. SK Beveren, zonder de licht geblesseerde Freddy Buyl, begon furieus aan de wedstrijd. Reeds in de derde minuut diende doelman Tomaszewski een zwaar schot van Janssens uit de hoek te ranselen. Uit de daaropvolgende hoekschop was het wel prijs. Via Schönberger en het hoofd van Beerschot-verdediger Ipermans viel de bal voor de voeten van Erwin Albert, die geen moeite had om van dichtbij Tomaszewski te molesteren : 1-0. Een schitterende ouverture van de leidersploeg die daarna bleef drukken. De Beerschot-defensie kreunde en toen even voor het halfuur kapitein Jean Janssens van de sokken werd gelopen door Beloy en Ipermans, wees ref Peeters kordaat naar de stip. Erwin Albert knapte de strafschopkarwei op : 2-0.
Uit het laatste kwartier van de eerste helft onthouden we nog een knal van Stevens op de lat en een uitstekende redding van Tomaszewski op een bom van linksachter Marc Baecke. Vijf minuten voor de pauze werd Beerschot dan ook nog eens tot tien spelers herleid, toen Van Gucht een aanslag pleegde op de onstuitbare Bert Cluytens. De Beerschot-verdediger, die al geel had ontvangen, kreeg terecht de rode kaart onder de neus geduwd.
Na de rust leek Beerschot beter in de match te komen, maar het werd even voor het uur volledig uitgeteld. De mooiste aanval van de avond, via Albert en Cluytens, werd door Bob Stevens keurig afgewerkt : 3-0. Een kwartier later was het weer feest bij de thuisploeg toen Jean Janssens, na een mistasten in de Beerschot-defensie, kalm de 4-0 binnenschoof.
Daarop verving trainer Robert Goethals zijn centrale middenvelders Schönberger en Hofkens, dit in het vooruitzicht van de Wase derby komende zaterdag in Lokeren. Beveren voetbalde nadien gezapig naar het einde toe maar eindigde de partij toch in schoonheid. De nogmaals mee opgerukte Baecke legde met een atoomschot even voor affluiten de eindcijfers op het bord : 5-0.
Met deze wervelende prestatie zette geel-blauw meteen de twijfelaars op hun nummer. Twijfels die bij sommigen de kop opstaken na de 3-1 nederlaag van enkele dagen geleden in Anderlecht. Door het gelijkspel van Anderlecht bij Waterschei heeft Sportkring nu weer vier punten voorsprong op de Brusselse club.

ploegopstelling SK Beveren :
Jean-Marie Pfaff; Jaspers; Vangenechten; Van Goethem; Baecke; Hofkens; Schönberger; Cluytens; Stevens; Albert en Jean Janssens.

invallers :
Wissmann en Truyens.

doelpunten :
Albert (2x), Stevens, Janssens en Baecke.

gele kaarten :
Van Gucht (Beerschot); Van Abbeny (Beerschot) en Van Goethem (Beveren).

rode kaarten :
Van Gucht (Beerschot).

scheidsrechter :
Peeters

MAN VAN DE MATCH : JEAN JANSSENS
De meest omringde voetballer in de Beverse kleedkamer na de schitterende zege tegen Beerschot was kapitein Jean Janssens. De Jean blijft de kenners dit seizoen verbazen en hij tovert met de regelmaat van een klok frisse prestaties op de grasmat. Bovendien scoorde Jean woensdagavond reeds zijn tiende competitiedoelpunt van het lopende seizoen.

BEVEREN-TRAINER ROBERT GOETHALS
"Er werd aangevallen volgens het boekje".
"We speelden zeer fris", zei een gelukkige Robert Goethals met een glas champagne in de hand waarvan de gulle schenker Jean- Marie Pfaff was. "Ik heb na de nederlaag op Anderlecht vorige zaterdag ook niet de minste moeite gehad om het moreel bij de spelers op te krikken. Iedereen was er immers van overtuigd dat we in het Astridpark goed gepresteerd hadden. We waren vanavond tijdens periodes onstuitbaar. De vloeiende acties volgden elkaar op en er werd aangevallen volgens het boekje. Beerschot incasseerde vijf doelpunten en doelman Tomaszewski was dan nog één van de betere acteurs bij de bezoekers", aldus nog Goethals.