Seizoen 1975 - 1976, 14de speeldag

SK BEVEREN 4 - 0 BEERSCHOT

Drie doelpunten van 20-jarige Bert Cluytens.

SK Beveren : slechts 6 tegendoelpunten in 14 matchen.

Niets liet vermoeden dat SK Beveren met een fameuze score zou kunnen winnen. In de eerste helft kon de thuisploeg moeilijk uit het Beerschot-net geraken. Beerschot, dat de offensieve kaart trok, was in de buurt van doelman Pfaff echter zeer zwak. Enkele goede acties met een hardwerkende Mucher leverden niet het gewenste resultaat op en tevens miste Cabral op het kwartier een unieke kopbalkans. Enkele minuten voor de pauze gebeurde dan wat niemand verwachtte : Beveren kwam op voorsprong. Van Gucht kopte een vrije trap van Van Goethem in de voeten van Cluytens, die van dichtbij de score opende : 1-0. De toen reeds bitsige partij ontaardde dan volledig pal voor de rust. Beveren-speler Schrauwen trof met zijn schoen een koppende Van Gucht in het gelaat. In het daaropvolgende tumult kregen Schrauwen en Van Opdorp een gele kaart van scheidsrechter Ponnet. Gelukkig was het kort daarna pauze, al was het maar om de gemoederen te bedaren. Tien minuten na de pauze verdubbelde de thuisploeg de score. Doelman Laureyssen en Sanon hinderden elkaar waardoor Bert Cluytens kon profiteren om zijn tweede doelpunt van de namiddag te scoren : 2-0. Beerschot kon zich van deze klap niet meer herstellen en vanaf dan was SK Beveren superieur op het terrein. Een kwartier voor tijd vertaalde dat zich in een derde doelpunt toen De Baere een afgeweerde hoekschop in doel kon verlengen : 3-0. Enkele minuten later volgde dan het vierde en tevens het mooiste doelpunt van de dag. Een schitterende actie van Jean Janssens belandde via Schrauwen en De Baere tot bij Cluytens, die geen genade kende : 4-0 en het derde doelpunt van de jonge Cluytens. Een vijfde doelpunt waarop de thuisaanhang riep, kwam er niet meer.
Met deze overwinning staat geel-blauw nu netjes op een gedeelde tweede plaats samen met de buren uit Lokeren, Anderlecht en Waregem en dat op één luttel puntje van leider Club Brugge.

Ploegopstelling van SK Beveren :
Jean-Marie Pfaff; Verelst; Vangenechten; Buyl; Van Goethem; Schrauwen; Roelandt; Coninx; Cluytens; De Baere en Jean Janssens.

Doelpunten :
Cluytens (3x) en De Baere.

Gele kaarten :
voor Beveren : Schrauwen en Van Goethem.
Voor Beerschot : Van Opdorp; Tolsa en Peeters.

Scheidsrechter :
Ponnet.

Man van de match : BERT CLUYTENS
Deze 20-jarige (verjaarde vorige zondag) Hobokenaar is anderhalve maand geleden in het Beverse elftal gekomen om de geblesseerde De Baere te vervangen. Sindsdien is hij, onder trainer Braems, uitgegroeid tot een vaardige maar vooral gevaarlijke spits. Na zijn winninggoal in de thuismatch tegen KV Mechelen en zijn uitdoelpunt tegen de landskampioen RWDM, schoot Bert zondag pas echt goed uit zijn krammen. Drie goals in de gewestelijke derby thuis tegen Beerschot, dat is meer dan voldoende om als figuur van de wedstrijd te worden verkozen.

Beverse defensie de sterkste van het land !
Een gedeelde tweede plaats, 19 gemaakte doelpunten en 6 tegengoals, dat is de balans die SK Beveren kan voorleggen na 14 competitiewedstrijden. En met die 6 tegendoelpunten heeft geel-blauw meteen ook de minst gepasseerde defensie. "Ik sta nog elke week versteld over de haast perfecte automatismen tussen Freddy Buyl en Pol Vangenechten", vertelt trainer Urbain Braems. "Ik mag niet beweren dat Buyl al door één aanvalsleider echt in moeilijkheden is gebracht dit seizoen. En dan moet je die snelheid van Vangenechten zien, hoe die man van zijn tegenstander wegdemarreert. Vergeten we niet dat Pol er al 34 is", aldus nog Braems. Met nog het sobere, maar daarom niet minder te prijzen duo Verelst-Van Goethem daarbij legt Sportkring dus wel echt een stevige gordel voor Jean-Marie Pfaff. Bij zoverre dat laatstgenoemde nu nog slechts bij uitzonderlijke gelegenheden de schijnwerpers kan halen. Zoals onlangs op RWDM, waar zijn verrichting zelfs de bondscoach kon overtuigen, zodat "Pfaffke" prompt als doublure voor Christian Piot werd geselecteerd in het Prinsenpark te Parijs.