StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Dikke proficiat Ryota !
Het zal maar zelden gebeuren dat we hier een speler van Anderlecht feliciteren, maar wat stellen nog geen volle 90 minuten Anderlecht voor ten opzichte van een kleine 2500 minuten Waasland-Beveren. De uitreiking van de Gouden Schoen gisteren had maar weinig verrassingen om het lijf, maar van één resultaat was ik alvast in zeer aangename zin verbaasd. Ryota Morioka behaalde immers in de tweede ronde liefst 78 stemmen waarmee hij een vijfde plaats bekleedde in die ronde en dat is al meteen in zijn eerste seizoen toch een geweldige erkenning voor onze (zo voel ik het nog altijd aan) Japanse spelverdeler. Die vele positieve publiciteit is uiteraard de verdienste van Morioka zelf, maar het past bij deze gelegenheid nog eens te verwijzen naar de mensen die er voor gezorgd hebben dat het traject van Ryota langs de Freethiel passeerde. Namen noemen heeft geen zin, maar het zijn (en dan heb ik het over de laatste jaren) dezelfde mensen die, toen ze het met minder financiële middelen moesten stellen, wel eens vaker met een beschuldigende vinger werden gewezen. Want laat duidelijk zijn dat door de vele inspanningen (en het waren niet altijd de meest populaire) die werden geleverd om de club gezond/leefbaar te maken, de Sportieve Cel nu af en toe al eens kan winkelen (daarom niet direct kopen) in de iets betere handel. En Morioka is zeker geen alleenstaand geval, want er lopen bij W-B nog wel wat jongens rond die veel clubbestuurders/coaches in de JPL doen watertanden. En zo eindigde een avond die zich als weinig verrassend aankondigde, toch nog bijzonder deugddoend.

* Ze vallen als vliegen op de Freethiel.
De inkt over de blessures van Jur Schryvers en Jens Cools is amper opgedroogd of de volgende zware blessure is een feit. Maandagavond tijdens de beloftenwedstrijd W-B – STVV die overigens met 2-1 werd gewonnen door de Waaslanders, heeft Tuur Dierckx een zware knieblessure (verscheuring aan de voorste kruisband) opgelopen en die zal hem 6 tot 8 maanden van de velden houden. Het zit W-B op dat vlak niet mee, want eerder dit seizoen moesten ook Ronnie Schwartz (inmiddels vertrokken) en Floriano Vanzo langdurig langs de kant blijven, maar ook Niels De Schutter kreeg al zijn deel van de pech. Heel sneu voor Tuur die veel had verwacht van zijn overstap naar de Freethiel, maar tot nu toe net geen basisplaats kon afdwingen. De spoeling op de Beverse bank wordt zo wel erg dun, want voorlopig zitten daarop nu enkel De Schutter en Myny als jongens met ervaring. Die heeft ook Joachim Van Damme te koop, maar nu al op hem rekenen voor een helft of langer is onrealistisch.
Het goeie nieuws is dan weer dat met Louis Verstraete, Daam Foulon en Niels Verburgh 3 talentvolle jongeren die tijdens de wintermercato op de loonlijst van W-B werden gezet, vol ongeduld staan te popelen om hun opwachting op de bank of in de basis te maken.

* Proficiat Ruud !
Zondag valt Waasland-Beveren in de kosten, want tot "eenieders" verrassing werd Ruud Vormer woensdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Schoen 2017 en dan is een bosje bloemen zeker op zijn plaats zondag voor aanvang van de wedstrijd. Aan meer cadeautjes moet de terechte winnaar zich niet verwachten, want na de mooie winst op de Bosuil afgelopen vrijdag, wil Waasland-Beveren liefst zo lang als mogelijk aanklampen voor een play-off I-ticket. Overigens, niks aan te merken op de Gouden Schoen van Vormer, maar in de met 3-1 verloren heenwedstrijd in Jan Breydel plantte Ruud zijn voet heel onsportief op het been van een Beverse speler, maar het was toen absoluut niet het dagje van Wim Smet die geen kwaad opzet zag in deze overtreding, net zoals hij 3 strafschopgevallen met de mantel der liefde bedekte.

* Keepers worden niet beter op de Freethiel.
Het is een vervelende vaststelling, maar de tijd dat KSK Beveren de ene na de andere goeie doelman afleverde ligt ver achter ons. Meer zelfs : jonge doelmannen die worden aangetrokken met verwachtingen (Goblet en Roef) laten aanvankelijk zien iets in hun mars te hebben, maar maken daarna geen progressie meer. Onze keepers hebben dit seizoen punten gekost in plaats van gewonnen en dat is een pijnlijke vaststelling. Zelfs routinier Köteles die zijn eerste match met W-B (tegen Club Brugge) vorig seizoen won en autoriteit uitstraalde, zakte daarna op vrij korte tijd diep weg. Is er wat aan de hand op de Freethiel met de begeleiding van de keepers ?
Wordt er (financieel) te weinig aandacht aan besteed ? Een betrouwbare sluitpost straalt dat vertrouwen ook uit naar zijn verdediging en dat komt het hele elftal ten goede. We hebben ons in het verleden vaker verbaasd dat onze verdedigers individueel goeie spelers zijn, maar jaar na jaar blijven we desondanks te veel tegengoals slikken. Het zou te kort door de bocht zijn hiervoor alleen de verdediging met de vinger te wijzen, maar de samenwerking tussen defensie en keeper kan zeker beter. Anderzijds wordt ook wel eens gezegd dat aanvallers de eerste verdedigers zijn en tegengoals dus een gedeelde verantwoordelijkheid zijn.

PVW.