StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB DIT WORDT EEN HEEL SPECIALE W-B - GENK ?

Met de komst van Genk morgenavond staat voor Waasland-Beveren de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie op het programma en dat belooft een heel bijzondere te worden.
Eerder dit seizoen stonden er al 2 confrontaties in de Luminus-Arena tussen beide ploegen op het programma waarbij Philippe Clement op de Beverse bank zat en Ibrahima Seck sterkhouder was op het middenveld van de Waaslanders, maar nog voor 2018 was ingezet ruilden zij, met het nodige gerucht, de Beverse voor de Genkse kleuren. Ondertussen is die storm al een tijdje gaan liggen (vooral de manier waarop de overstap van Clement tot stand kwam deed nogal wat stof opwaaien, want over de afwikkeling van de zaak-Seck zal men in Beverse bestuurskringen niemand horen klagen), maar winstil blijft het zaterdagavond in geen geval op de Freethiel en dan heb ik het zeker niet over een meteorologische voorspelling.

Als we ons mogen baseren op de 2 eerdere partijen dit seizoen tussen W-B en Genk die beiden in de Luminus-Arena werden afgewerkt, ziet het er bijzonder goed uit. In het openingsweekend werd het 3-3 in waarschijnlijk de meest spectaculaire match van W-B dit seizoen. In de bekerpartij onverantwoord waterballet die nooit had mogen gespeeld worden die avond, hingen de bordjes na 90 minuten met 2-2 keurig in evenwicht, bleef een gemaakt doelpunt van Thelin tijdens de eerste verlenging in de modder steken en verloor W-B uiteindelijk met de strafschoppen.

Wanneer men tot zulke resultaten in staat is op het veld van de tegenstander biedt dat perspectief voor de match van morgenavond, maar de omstandigheden sinds deze wedstrijden plaats vonden zijn ondertussen behoorlijk gewijzigd. Clement stapte in december over naar de op dat moment niet eens concurrent voor play-off I, kort daarna gevolgd door kapitein Seck waardoor voorzitter Dirk Huyck het woord "destabilisatie" van onze club in de mond durfde nemen.

Wat we minder zagen aankomen was eind januari het vertrek van sterspeler Ryota Morioka naar Anderlecht. Financieel was het vertrek van Clement een peulschil in vergelijking met de centen die werden geïncasseerd voor Seck en Morioka, maar al bij al investeerde (en dat zijn geen gemakkelijke keuzes die een club op dat moment moet maken) W-B nauwelijks terug. De talenten Fouoon, Verburgh en Verstraete hebben op Louis Verstraete na geen enkele ervaring op het hoogste niveau en zijn op Foulon na gehuurde spelers. Ook Rachid Aït Atmane kwam op huurbasis met optie naar de Freethiel, liet al flitsen van mogelijkheden zien, maar is voorlopig nog te onregelmatig omwille van een gebrek aan wedstrijdritme. Pineut van deze ontwikkelingen is Sven Vermant die gelukkig nog vrij vlot punten pakte met zijn team, maar dat moet doen met minder kwaliteit en daarom opteert voor een iets meer behoudende stijl.

De beslissing van Philippe Clement om in volle vlucht uit een succesvol project te stappen zal mij zwaar op de maag blijven liggen, maar het respect voor zijn werk en de overtuiging van zijn kwaliteiten als toekomstig toptrainer is gebleven. Dat hij er in geslaagd is nieuw leven te blazen in een zieltogend Genk is wat mij betreft geen verrassing. Knap dat play-off I bijna binnen is voor Genk, over het spelen van de finale tegen Standard ben ik verdeeld en vraag ik mij nog altijd af of doorgaan van W-B in de kwartfinale "voorlopig" voor een andere trainer op de Genkse bank had gezorgd.

Genk boekte vorig weekend tegen een potig Antwerp een ruime en dik verdiende 4-0 overwinning. Het is klaar om het zwaar bevochten ticket voor play-off I op de Freethiel, hetzij te bevestigen, hetzij flink gestalte te geven. Slim gezien van Clement om te kiezen voor de op dit moment misscien wel rijkste ploeg van het land, want geld open deuren die gesloten blijven voor de iets minder bedeelden.
De wedstrijd van Waasland-Beveren tegen Gent van afgelopen zaterdag was demonstratief voor het voorbije seizoen. Genietbaar voetbal en zelden de onderliggende partij, maar te weinig efficiëntie om prijzen te pakken al was daar na de winterstop uiteraard wel een verklaring voor. En toch ! De gevestigde waarden lieten zoveel steken vallen dit seizoen dat het spannend kon blijven tot zelfs dit weekend nog en de hypothetische vraag zal natuurlijk onbeantwoord blijven : wat indien de club zoals het aanvankelijk de bedoeling was, niemand had laten vertrekken tijdens de wintermercato ?
De geïncasseerde transfergelden staan waarschijnlijk al op de rekening, terwijl de opbrengsten van play-off I als die er was gekomen, afgewacht moeten worden.
Graag extra vlammen morgenavond jongens en zoals jullie weten wacht de beloning daarvoor op de Paasbrunch van de Supportersfederatie op 2 april aanstaande.

Patrick Van Wesemael.