StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB HET VERSCHIL TUSSEN STRESS EN STRESSLESS !

Het is een keer wat anders : Waasland-Beveren kan morgen heel ontspannen richting Mechelen afzakken en dat moet een schril contrast zijn met het gevoel bij de tegenstander die in de grootst mogelijke onzekerheid verkeert. Nu hebben de supporters van W-B tot een dikke week geleden voor het eerst kennis gemaakt met wat men play-off I-stress zou kunnen noemen, maar dat lijkt mij niks in vergelijking met de beangstigende onzekerheid waarin de entourage van KV zich moet bevinden.

KV speelde afgelopen weekend een zeer verdienstelijke wedstrijd in Standard, maar desondanks liep het tegen een nipte en onterechte 3-2 verliespartij aan. Er waren echter een aantal meevallers die de teleurstelling van het verlies konden verzachten. Er was in de eerste plaats het eigen prima spel waarmee het Standard in de eerste helft flink pijn deed. Er was ook de gestopte strafschop door Coosemans die achteraf van goudwaarde was voor het doelsaldo en last but not least, de nederlaag van concurrent Eupen op de Bosuil was uiteraard goed meegenomen.
En toch is het gevoel van een veilige vijftiende plaats in de rangschikking bedrieglijk, want helemaal zelf hebben de Kakkers hun lot niet in eigen handen. Hoe vaak er ook verwezen werd de voorbije dagen naar de vriendschapsbanden tussen KV en W-B en de gebeurtenissen van een paar jaar geleden tijdens Cercle-KV, de Beverse spelers die zondagnamiddag op het veld staan zijn allemaal profs die niet vies zijn van een winstpremie en lak hebben aan sentiment.
En laat KV morgen nog een uitstekende dag hebben, het zou zo maar kunnen dat Eupen tegen Moeskroen een net iets betere heeft dan Mechelen tegen W-B. Maar misschien is het zelfs geen kwestie van goed of uitstekend, maar van hopen op optimale efficiëntie. Feit is dat KV sinds de komst van Dennis Van Wijk en tot verrassing van veel insiders, weer de spelkwaliteit evenaart van vorig seizoen toen het pas op de laatste speeldag in de Ghelamco-Arena door de thuisploeg uit de top6 werd gestoten. En wat zou het een verlies voor de Jupiler Pro League zijn dat een ploeg met een omkadering qua supporters als KV Mechelen, volgend seizoen in de Proximus League moet toeren. Morgen zitten er alvast 16.000 Kakkers in het Mechelse gedeelte van de tribune en gezien het razend spannend scenario dat haast zeker 90 minuten lang in de lucht zal hangen, moeten we hopen dat zij hun bijnaam niet te letterlijk zullen opnemen.

Voor de spelers van Waasland-Beveren gaat het eigenlijk alleen nog om de winstpremie, terwijl voor W-B in geval van winst en bij puntenverlies van Oostende tegen Standard en Sint-Truiden tegen club Brugge, er misschien nog enkele plaatsjes winst in zitten. Zou het bestuur aan het rekenen zijn geslagen om te zien wat het voordeligst uitkomt, nl. een winstpremie uitbetalen tegenover meer geld incasseren van de JPL. Opvallend veel supporters lijken zich vooraf niet te storen aan een nederlaag in Mechelen, maar afsluiten op een mooie negende plaats in het klassement, dat staat toch beter dan een elfde of twaalfde.
Los van alle speculaties, als Mechelen zondag het niveau haalt van de voorbije weken, wacht Waasland-Beveren een heet namiddagje Mechelen. En wat ben ik benieuwd naar welke de invloed van verlammende stress bij de ene en een ontspannen sfeertje bij de andere, op de spelkwaliteit van deze wedstrijd zal hebben. Dompelen de spelers van W-B een afgeladen vol Afas-Stadion in rouw, of wordt het één groot feest en wie wil daar niet graag bij zijn ? Het antwoord op deze prangende vraag volgt zondagnamiddag omstreeks 16.20 uur.

Patrick Van Wesemael.