Met een minieme bonus van 1 doelpunt aan de laatste speeldag mogen beginnen, een kwartier in de tweede helft 2-0 voorstaan, terwijl de enige concurrent op dat moment nog worstelt met een 0-0 om vervolgens die concurrent tussen minuut 70 en minuut 76 3 keer te zien scoren, zelf nog een aantal niet te missen kansen de nek weet om te wringen en als anticlimax vernemen dat Eupen er nog een vierde heeft bij gedaan, dat is het dramatisch lot wat KV Mechelen gisteren op een zonovergoten zondagnamiddag overkwam.
Met het gedeelte SK Beveren in de fusieclub Waasland-Beveren kreeg KV gisteren een ervaringsdeskundige op het vlak van degradatie over de vloer en de iets minder jonge supporters van W-B kunnen zich perfect voorstellen hoe het KV-legioen zich zondag omstreeks 16.20 uur voelde, maar W-B valt natuurlijk in deze niks te verwijten, want het heeft zijn sportieve plicht vervuld zoals het uiteraard hoort. Het moest zijn meerdere erkennen in een meer gretig Mechelen en dat KV een aantal unieke gelegenheden verkwanselde moet het zichzelf aanrekenen, net zoals Davy Roef het volste recht had om een sterke partij te spelen en daarmee elke verdachtmaking in de kiem smoorde.

W-B krijgt in play-off II het gezelschap van Kortrijk, Zulte-Waregem, Moeskroen, Liers en OHL en straks om 15 uur worden de speeldata hiervan bekend gemaakt.
Hierna vinden jullie een sfeerbeeld van de wedstrijd van gisteren Achter de Kazerne gemaakt door ons lid Seppe Meul die met ingang van het lopende academiejaar een opleiding journalistiek is gestart en het zijn echt leuke stukjes die vlot lezen en recht vanuit het voetbalhart komen.
We zijn bijzonder blij en fier dat Seppe heeft toegezegd in de toekomst op regelmatige basis een artikel te bezorgen en vandaag mag hij de spits afbijten.
Bedankt Seppe en wat het redactieteam van de Freethielvrienden betreft, prima studiekeuze en zeker volhouden !

De competitie is voorbij maar dat zal iedereen vast en zeker al opgemerkt hebben. Een dag vol emotie, ik denk dat dat een goede samenvatting is van de omstandigheden hoe verschillende ploegen deze speeldag hebben beleefd. Voor Waasland-Beveren speelde de match tegen KV Mechelen geen enkele rol meer maar voor de Kakkers was dit nog een cruciale wedstrijd, samen met supportersclub Freethielvrienden BORNEM was ik erbij.

Met een 20 tal supporters vertrokken we vanuit clublokaal 't Kasseibaantje naar het AFAS-stadion om er de Leeuwen voor de laatste officiële wedstrijd van het seizoen te gaan aanmoedigen ( en misschien ook wel een beetje om KV te steunen ). Want eerlijk is eerlijk KV Mechelen hoort gewoon thuis in de hoogste afdeling van het voetbal.

We kwamen aan in Mechelen en je voelde het meteen, deze wedstrijd zal heel erg spannend worden. Een uitverkocht AFAS-stadion moest Malinwa naar de overwinning schreeuwen en zo het behoud verzekeren. Nog voor de wedstrijd begon ging er een adembenemende You'll Never Walk Alone door het stadion. De spelers betraden het veld, de wedstrijd kon beginnen.

De eerste helft
De beginfase was een beetje aan de nerveuze kant. Er hing een mix van hoop en angst in de lucht en dat was te merken aan het spel, zeer weinig kansen. Na zo'n twintig minuten begon Mechelen echt aan te vallen. Een aantal kleine kansjes stapelden zich op en je voelde dat er een doelpunt in de lucht hing, maar dat bleef aanvankelijk uit.
Mechelen was nog enkele keren gevaarlijk voor het doel van Roef en ook onze Leeuwen kwamen wat vaker dreigen in de buurt van het doel van Coosemans, al was dat geen enkele keer ECHT gevaarlijk. We gingen rusten met een brilscore. Tot dan was het ook in Eupen-Moeskroen nog steeds 0-0, dus voorlopig geen problemen voor Malinwa, al deden ze er goed aan in de tweede helft met meer drang op zoek te gaan naar een voorsprong.

De tweede helft was nauwelijks begonnen of daar was het openingsdoelpunt. Schoofs bracht een hoekschop prachtig voor doel en Mera kon de bal via de onderkant van de lat over de doellijn werken. De thuisploeg stond weer wat dichter bij het behoud. Na het openingsdoelpunt zochten de bezoekers een aantal keer nadrukkelijk naar de gelijkmaker maar zonder succes want nog geen 10 minuten later was daar al de 2-0. Een ingestudeerde vrije trap kwam in de voeten van Bandé en die trapte de bal naast Roef in doel, een dubbele voorsprong voor de thuisploeg, het zou niet meer mogen mislopen nu! Maar maar maar.. Het is alsof ze het tot in Eupen hadden gehoord, Want op het moment dat Mechelen 2-0 voorkwam zijn ze in de Oostkantons beginnen voetballen. Vanaf minuut 73 begon de doelpuntenkermis in Eupen. In een kwartier tijd werd daar opeens vier keer gescoord. Toen dat gebeurde leek het dan weer alsof ze het op het veld in Mechelen gehoord hadden. Ze vochten voor elke bal, tal van kansen werden de nek omgewrongen. Een bal tegen de lat en een aantal keer redding op de lijn hielden Malinwa van het behoud. Het kwaad was geschied. KV Mechelen was de pineut en degradeert naar 1B.

Eindoordeel
Dat Mechelen degradeert is een groot verlies voor eerste klasse. De supporters, het stadion en zoveel meer, stuk voor stuk zaken die thuis horen in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Dat de Kakkers geloven dat er aan de overwinning in Eupen een reukje zit kan ik enigszins wel geloven. Want hoe onwaarschijnlijk is het dat een ploeg die dit seizoen geen enkele keer met meer dan 1 doelpunt verschil kon winnen er opeens 4 inkreeg in een kwartier tijd? Dan begin je als supporter van Malinwa natuurlijk enorm te twijfelen. Maar het is gebeurd, KV Mechelen degradeert en zal volgend seizoen in eerste klasse B moeten aantreden. Ik wens KV Mechelen enorm veel succes volgend seizoen en ik denk dat ik voor heel wat voetballiefhebbers spreek dat ik hoop ze snel terug te zien in 1A.