StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

We ontvingen donderdag een heel leuke brok leesvoer van een fiere supporter die er de voorkeur aan gaf anoniem te blijven.
Graag willen we jullie aanmoedigen een poging te doen zijn voorbeeld te volgen, want uiteindelijk zijn we een supporterswebsite en supporters hebben recht op een mening en waarom zouden ze die niet mogen delen met anderen ? Van wild om zich heen schoppen houden we niet, maar uit opbouwende kritiek kan een bestuur ook positieve dingen halen om mee aan de slag te gaan. Het verhaal van deze supporter is een vlot leesbaar allegaardje dat perfect en op een positieve manier het bijna afgelopen seizoen samenvat met tevens een hoopvolle knipoog naar de toekomst. Veel leesplezier.

PVW.

Om te beginnen wil ik toch starten met te benadrukken dat de situatie waarin we dit seizoen terecht kwamen het gevolg is van veel goed werk van het bestuur. We mogen niet vergeten dat het uiteindelijk wel dit bestuur is die heel deze kern bij elkaar gekregen heeft met een beperkt budget. Ze hadden ook een slechte kern kunnen samenstellen waarbij je dit probleem niet had, maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan. En door de financiën vroeger zijn we ook vaak al genoodzaakt geweest om kortere contracten te geven dan we eigenlijk zouden willen of contracten met bepaalde clausules. Maar nu zie je dat dat ook aan het veranderen is.

Er zijn in mijn ogen 2 fouten mogelijke fouten gemaakt dit seizoen, de eerste is de aanstelling van Vermant waar zijn arrogantie en zijn omgang met anderen uiteindelijk echt niet werkte met de aanwezige mensen. (Nochtans waren we met Vreven ook al wat gewend op het vlak van arrogantie.) Want op zich begon Vermant wel nog goed en deed hij het tactisch nog degelijk (zijn wissels konden beter). Maar je merkte dat er dan steeds meer verhalen naar buiten kwamen en er steeds meer ongenoegen opdook en ook de resultaten downhill gingen. Dat is uiteindelijk een miscast van karakter geweest dat niet paste bij de kern en technische staf. De tweede fout zijn de inkomende transfers in januari, al is daar ook een andere kant aan.

In de trainerskwestie met Clement kan je zeggen dat het fout was, ze hadden ook kunnen zeggen dat ze die clausule niet wouden hebben en dan voor een andere trainer gaan. Of dat beter was geweest valt onmogelijk te zeggen, niemand die weet wie het dan wel geworden was. Het toevoegen van die clausule was wel een goed iets. Geen clausule invoegen en hij was ook gewoon weg, door een kleine forfaitaire som te betalen. Nu was het nog een half miljoen, wat op zich al niet weinig is voor een trainer die nog niets bewezen had. Jammer dat Genk niet verder kijkt dan wat vlak voor hun neus is, maar in dit dossier treft hen geen schuld. Tenzij het erg is dat je in iemand geloofd en die persoon dan ook binnenhaalt.

Over de transfers ga ik het geval per geval bekijken:
Gano, dat was een clausule van 2-2,5 miljoen en zeg nu zelf (zonder clausule wou hij niet bijtekenen en dat was zeker op dat moment ook gewoon een mooi bedrag), weinigen die dachten dat betaald zou worden voor hem, ondanks zijn specifieke kwaliteiten. Uiteindelijk konden we Thelin nog strikken als vervanger die topschutter werd in de reguliere competitie denk ik (ondanks dus pas vanaf september mee te kunnen doen). Uiteindelijk zijn daar achteraf gezien geen negatieve gevolgen van, enkel positieve kanten aan deze transfer.

Seck, deze wou in de winter de overstap naar Engeland maken en zat daar ook al, maar Clement en de voorzitter hebben hem toch overhaalt om te blijven met het besef dat ze hem voor niets kwijt zouden zijn op het einde van het seizoen, maar Clement zag in hem een heel belangrijke speler die dat waard was. Voor de winterstop had hij al geweigerd om nog op de bus naar Eupen te stappen omdat hij per se Clement wou volgen naar Genk aangezien hij daar een lucratief contract kon krijgen. We hebben ons been stijf gehouden en daar alsnog bijna 1 miljoen voor gekregen, voor een speler die op dat moment niet meer voor ons wou spelen. Jammer, maar ja je kan hem nog een half jaar langer betalen en in je B-kern zetten, is dat dan beter?

Morioka, de transfer waarover het meest gediscussieerd kan worden in mijn ogen. Het stond dan al vast dat hij in de zomer zou vertrekken voor 1.5-2 miljoen euro door de aanwezige clausule. Inderdaad weer een clausule. Bij zijn ploeg in Polen had hij al een paar mooie aanbiedingen zien ontglippen omdat zijn ploeg te moeilijk deed. Dus wou hij zekerheid dat hij bij een bepaald bedrag weg zou kunnen bij ons, dat konden we uiteindelijk leggen op een clausule tussen de 1.5 en 2 miljoen. Daar heeft het bestuur gekozen dat zijn kwaliteit het waard was om hem mogelijks ook al na een jaar kwijt te zijn (en daar hadden ze gelijk, ik ben blij dat hij bij ons gespeeld heeft). Op het moment van verkoop was Seck ook al weg en dan krijg je het dubbele aangeboden dan wat je in de zomer zou ontvangen voor een speler die nu ook graag al de move wil maken (en iets minder was in de laatste matchen). Je kan dan pokeren om 6e te eindigen en POI te kunnen halen, maar zou dat dan evenveel opbrengen? Meer dan waarschijnlijk niet en die kans was uiteindelijk ook heel gering en gezien onze financiële geschiedenis is het logisch dat ze op een moment als dit voor de zekerheid hebben gekozen.

Camacho, hem was halvelings al een transfer beloofd in de zomer en bij Montreal zat een dorpsgenoot als coach die van hem daar een heel belangrijke pion wil maken. Zij willen meer betalen dan eender welke andere ploeg al voor hem had geboden. Het seizoen was dan ook al voorbij en enkel POII restte dan nog. Ok, je had hem toch nog kunnen houden en dan zien wie er in juli hem wou komen halen ja, maar had dat zoveel uitgemaakt? Mogelijks iets betere resultaten in POII ja, al zat je dan met een ongelukkige speler in een nacompetitie waar de inzet jammer genoeg vaak al laag is.

Op het vlak van inkomende transfers hebben ze het 2e deel van het seizoen dan weer iets teveel bekeken als testperiode voor spelers in mijn ogen. Met vooral de komst van jongeren in de plaats van sterkhouders. Maar ja, is het dan slim om in de winter veel te veel te betalen voor targets die je misschien niet echt wil omdat het de wintermercato is om zo toch iets meer te redden van het seizoen? Je had misschien iets meer ervaren pionnen kunnen proberen huren, maar dat kost ook heel wat geld voor een tijdelijk middeltje. dat is een keuze en wel mogelijks een foute om voor zoveel jongeren te kiezen, maar voor hetzelfde geld was dit wel heel goed uitgedraaid. Al is het uiteindelijk helemaal verkeerd gegaan wanneer Vermant ze allemaal tezamen begon op te stellen, anderen uit positie ging zetten en basisspelers op de bank begon te laten. Zo'n jongeren moeten meer met mondjesmaat gebracht worden en omringd met spelers die routine hebben, niet 2 debutanten in eerste klasse naast elkaar zetten met voor hen iemand die 2 jaar niet gespeeld heeft en daarnaast iemand die bijna anderhalf jaar heeft moeten revalideren, daar heeft niemand iets aan.

Het was een seizoen met een lange up, maar jammer genoeg ook een down op sportief vlak met de match tegen Zulte Waregem als climax. Maar uiteindelijk heeft dit seizoen er wel voor gezorgd dat we sterk staan om deze zomer te bouwen aan een nieuwe kern en aan een nieuwe ploeg voor de komende jaren. Er zijn al een aantal transfers gedaan en er volgen er nog. Als ze verder blijven doen op dat vlak zoals andere jaren, moeten we zeker niet panikeren en staan er ons nog mooie jaren te wachten. Onze club kiest zijn eigen pad zonder een wilde weldoener, maar met een geleidelijke opbouw en dat is iets om trots op te zijn als supporter. En hopelijk kunnen we volgend seizoen ook weer zo apetrots zijn op onze ploeg op het veld als we dit seizoen zo vaak waren.

Een trotse supporter.