StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB ZELFS VERMOEID GENK STAAT ENKELE TRAPPEN HOGER.

Morgen trekt Waasland-Beveren naar de Luminus-Arena om er het Europese Genk partij te geven. Het is zo'n wedstrijd waar men als supporter (en ik denk ook technische staf en spelers) niet gerust in is, want KRc Genk raast als een wervelwind doorheen de eerste weken van de JPL en de Europa League. Zou de schade beperken als een succes voor W-B gelden ?

Meer dan Anderlecht en Club Brugge is KRc Genk de ploeg die de voorbije 4 speeldagen de meeste indruk maakte. Het verspeelde thuis tegen Sint-Truiden zijn maximum aantal punten, maar geen mens die de wedstrijd live of op televisie zag kan begrijpen hoe de 1-1 na 90 minuten nog op het scorebord stond. Het Truiense doelkader werd liefst vier keer op zijn degelijkheid getest en Steppe keepte een dijk van een wedstrijd. De mannen van Philippe Clement spelen een bijna compleet voetbal en met Pozuelo, Trossard, Samatta en Malinovskiy heeft het een luxe aan smaakmakers die de concurrentie doet blozen. Dat een Beverse sterkhouder van vorig seizoen bij W-B Ibrahima Seck ten opzichte van Sander Berge kansloos is voor een basisplaats, zegt alles over de Genkse weelde dezer dagen. Bijna compleet dus, want ik zou de omschrijving perfectie gebruiken wanneer de Limburgers van hun gemiddeld aantal kansen per match dat ongeveer op 10 à 12 ligt, er de helft tegen de netten bij de tegenstander zouden leggen. Als we het missen van twee handen vol opgelegde kansen even buiten beschouwing laten, speelde Genk in Lokeren een geniale wedstrijd zoals men dat maar weinig in de JPL meemaakt. Kansen creëren aan de lopende band, viermaal scoren en de thuisploeg amper een plukbal voor Vukovic gunnend. Adembenemend imposant en op zulke momenten vloekt men als supporter dat die verplaatsing naar Genk niet op speeldag 5, maar op speeldag 15 op de kalender zou staan. Moeten we nu maar begrijpen waarom Genk in december Clement kwam halen in Beveren om de basis voor al dit fraais voor te bereiden ? Ik zal het er altijd moeilijk mee blijven hebben, maar dat de Limburgers naast een geweldige ploeg ook een fantastische trainer hebben, tot dat besef was ook ondergetekende in december al gekomen.
KRc Genk verzuipt bijna in zoveel eigen vertrouwen met als perfect voorbeeld de Europese match van donderdag tegen het Deense Brôndby toen het een 2-0 voorsprong in een paar minuten volledig uit handen gaf kort na rust, maar alsof er geen vuiltje aan de lucht was 2 versnellingen hoger schakelde en de kloof weer uitdiepte tot 5-2 alsof het normaalse zaak van de wereld was. Waanzin !

Is W-B dan volledig kansloos zondag ? In normale omstandigheden wel natuurlijk, maar er zijn een aantal factoren die in het voordeel van de Waaslanders zouden kunnen uitdraaien. De Genkenaren zitten in een overvol programma en een lichte weerbots valt nooit uit te sluiten. Daarenboven zit het systeem van Clement nu eenmaal zo in mekaar dat zijn dominant voetbal mogelijkheden impliceert voor de tegenstander en het zal een kwestie zijn van opperste alertheid om de kansen die er voor W-B zeker komen in de Luminus-Arena, optimaal te benutten. En laten we de derde factor niet verwaarlozen, want tegen STVV (en ik ben de laatste om geringschattend te doen over de Kanaries) speelde W-B zijn betere wedstrijd tot nu toe. Vooral na de inbreng van Denzel Jubitana ging het allemaal een stuk preciezer en sneller en met die mentaliteit is het misschien mogelijk Genk af en toe uit zijn ritme te halen. Een ding staat vast : zonder een flinke dosis geluk zullen weinig ploegen punten meebrengen uit Genk en dus moeten we hopen op de steun van Dame Fortuna.
Voor een puntendeling en doelpuntenkermis zoals vorig seizoen (3-3) wil ik onmiddellijk tekenen.
We mogen veronderstellen dat Jubitana na zijn schitterende invalsbeurt tegen STVV mag blijven staan en dat Ndao met zijn snelheid de plaats zal innemen van de statische Forte.

Patrick Van Wesemael.