Philippe Clement is opnieuw wat in mijn achting gestegen na de zondagavondwedstrijd van gisterenavond in de Luminus-Arena. Hij stuurde tegen Waasland-Beveren een veredeld Genks B-elftal tussen de lijnen waarin voor andere clubs wel wat lekkers was te vinden, maar het vernuft en de efficiëntie van de bankzitters Trossard, Malinovskiy, Samatta en Berge was toch voelbaar tot het moment dat Clement genoodzaakt werd de eerste wissels door te voeren. De door Ferrera een paar weken geleden nog ongewenste Paul Keita stond verrassend in de ploeg, voor Jubitana was die status na zijn goeie invalsbeurt vorige week minder verrassend. Dat Forte alweer aan de aftrap verscheen blijft een raadsel, want alhoewel we het veel liever anders zouden zien, krijgen we bij Francesco meer en meer het gevoel dat die nooit een goal gaat maken. Centraal op het middenveld kreeg de vaste tandem Van Damme-Verstraete rust en deden hun vervangers Keita en Abdullah het niet zo slecht. Waasland-Beveren moest in de eerste helft zijn betere erkennen in de fel gewijzigde thuisploeg, maar de bezoekers deden goed mee, ook na de 1-0 van Zhegrova. Probleem bij W-B is echter dat alles zo voorspelbaar gebeurt waardoor het voor de tegenstander een koud kunstje is om het gevaar in de kiem te smoren. De intenties en het opzet zijn vaak oké, maar tot finaliseren komt het zelden omdat het net daarvoor mis gaat.

De 1-0 ruststand liet natuurlijk nog hoop op een positief resultaat voor W-B en die hoop werd nog versterkt toen Pozuelo een licht toegekende strafschop buitenkant paal schoot. W-B antwoordde in de 66ste minuut met de gelijkmaker van Ampomah na prima voorbereidend werk van Boljevic. Scheids Alen floot weinig minuten later en ditmaal terecht, voor een tweede strafschop, maar de ingevallen Trossard raakte niet voorbij de nu al weken beste speler van W-B Davy Roef. Wie slordig omspringt met 2 strafschoppen moet opletten het deksel niet op de neus te krijgen, maar die waarschuwing werd niet ernstig genomen door Genk. De ingevallen Badibanga bediende Ampomah en de Ghanees maakte keurig zijn tweede van de avond. Een drietal minuten hing een stunt in de lucht, maar de opgetrommelde klasbakken Samatta en Trossard verstoorden in de 79ste en 90ste minuut het Beverse feestje en telkens zat Caufriez daar ongelukkig voor iets tussen.

Zeer zure nederlaag voor W-B, want alhoewel Genk na rust een ferme kwaliteitsinjectie kreeg, moest Roef op de gestopte strafschop van Trossard na, niet eens een wereldpartij spelen.

Of deze degelijke match buitenshuis een opsteker is voor de Wase derby van zaterdag in Lokeren moet worden afgewacht, maar op dat vlak incasseerden de mannen van Peter Maes een vergelijkbaar trauma in Gent. Toch fijn te horen later op de avond in Sports Late Night dat Boljevic in het nevenklassement van de assist-koning mee op kop staat en indien Ampomah tegen Standard en Jubitana tegen STVV beter hadden gedaan met hun kopbal, had Aleksandar nu al 5 assists achter zijn naam staan.

Lees hierna het altijd genietbare wedstrijdverslag van Martijn De Jonge afkomstig van de website van Waasland-Beveren.

W-B VERLIEST IN SLOT VAN KRC GENK NA SPEKTAKELPARTIJ

Waasland-Beveren keert puntenloos terug uit Limburg. Geel-blauw verloor in extremis met 3-2 in de Luminus Arena. Ampomah scoorde de beide doelpunten voor W-B.
Onze Leeuwen begonnen voorzichtig, maar georganiseerd aan de partij. Geel-blauw loerde op de counter en kon dat vlak voor het kwartier voor het eerst tonen. De laatste (goede) pass ontbrak echter. Aan de overkant was het vijf minuten later wel raak. Zhegrova hield twee verdedigers aan de praat, kapte naar z'n linker en krulde onhoudbaar voorbij Davy Roef: 1-0. Beveren poogde te reageren, maar de efficiëntie ontbrak. Er vielen heel wat ruimtes bij de thuisploeg, profiteren lukte niet. Schryvers verkoos een voorzet boven een trap naar doel, de trap van Forte werd afgeblokt en Jubitana's schot miste kracht. Voor de rust waren er nog schoten van Abdullah en Jubitana te noteren, maar Vukovic stond telkens op de juiste plaats. Rusten bij 1-0.
Na de pauze begon W-B met Lamine Ndao tussen de lijnen. De aanvaller kwam Forte vervangen. Vijf minuten na de rust floot scheidsrechter Alen, tot ieders verbazing, een strafschop voor de thuisploeg. De VAR raadde de man in't zwart aan een kijkje op het scherm te nemen, maar hij bleef bij zijn beslissing.
Pozuelo zorgde voor gerechtigheid en trapte de elfmeter naast het doel van Roef, het bleef 1-0. Net na het uur kreeg Aleksandar Boljevic veel tijd voor een voorzet. Hij gooide de bal richting de tweede paal waar Ampomah goed inliep en de gelijkmaker tegen de touwen duwde: 1-1! Een handvol minuten later legde Alen de bal opnieuw op de stip, deze keer terecht. Een schot van Trossard vloog tegen de hand van Paul Keita, Alen aarzelde niet en wees naar de stip. Davy Roef bewees andermaal zijn goede vorm en hield de bal uit z'n kooi. De 1-1 bleef op het bord! Met nog een kwartier op de klok kon geel-blauw nog eens counteren.
Ndao speelde Boljevic aan die op het perfecte moment Badibanga bediende. Hij wachtte net lang genoeg om Ampomah vrij te spelen. Onze Ghanese winger trapte de 1-2 tegen de touwen! Nog geen vijf minuten later hingen de bordjes opnieuw in evenwicht. Samatta kon een hoekschop van invaller Malinoskyi binnen koppen, 2-2! Het kon zelfs nog erger. Trossard probeerde in minuut 89 de bal voor het doel te brengen, maar zag de bal via Maximiliano Caufriez tegen de touwen verdwijnen. Ongelofelijk zuur voor onze hard strijdende Leeuwen, die zo onverdiend puntenloos op de bus naar Beveren zitten.
Volgend weekend trekt W-B naar Lokeren voor de belangrijke derby van het Waasland.
Opstelling Genk:
Vukovic, Nastic, Dewaest, Zhegrova (68' Trossard), Paintsil, Seck, Pozuelo, Heynen (76' Malinovskyi), Maehle, Aidoo, Gano (59' Samatta)
Opstelling W-B:
Roef, Massop, Boljevic, Forte (46' Ndao), Jubitana (79' Van Damme), Keita, Ampomah, Caufriez, Abdullah (64' Badibanga), Vukotic, Schryvers
Doelpunten:
20' Zhegrova (1-0), 66' Ampomah (1-1), 74' Ampomah (1-2), 79' Samatta (2-2), 90' Trossard (3-2)
Gele kaarten:
52' Abdullah (protest?), 58' Gano (gevaarlijk spel), 59' Massop (fout), 69' Keita (hands), 82' Boljevic (onsportief gedrag)