StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.


Vorige week solliciteerde ik naar personen die intresse hadden om een bijdrage te leveren voor onze website tijdens ons weekje verlof. Er kwam reactie van Peter Catthoor en die willen we jullie niet besparen. Veel leesplezier en dank aan Peter voor dit artikel.

PVW.

Het begon met een klein bericht, dat tijdens de voorbije voetbalgekke WK-zomer wat tussen de mazen van het net glipte. OH Leuven had stamnummer 18 - van het oude Stade Leuven - teruggekocht van de KBVB. De Leuvense fusieploeg - die tot op heden met het stamnummer 6142 van Zwarte Duivels Oud-Heverlee speelde - verklaarde deze ingreep als volgt: "Het oude stamnummer 18 geeft onze clubnaam meer authenticiteit en uitstraling en symboliseert beter de rijke voetbalgeschiedenis in Leuven."

Het duurde enkele maanden, maar dan sprong eerst Sport/Voetbalmagazine en vervolgens zusterblad Knack op de zaak. Zij brachten een groot artikel over wat zij "de handel in stamnummers" noemen.
Wat is er kort samengevat aan de hand? Sinds 2012 heeft de KBVB een reglement waarmee voetbalclubs oude stamnummers kunnen opkopen. Er bestaat zelfs een prijslijst: hoe lager het stamnummer, hoe duurder. En clubs uit hogere reeksen betalen ook meer dan provincialers. De prijzen variëren tussen 4.000 en 50.000 euro. Een peulschil dus om een rijk verleden terug te kopen. Aan het stamnummer is immers het palmares (bekers, titels, Europese campagnes, aantal jaren eerste klasse,...) van een club verbonden.

Lang moesten ze op het Kiel niet nadenken om met een crowdfunding te starten. Stamnummer 13 terughalen was al een natte droom sinds de jaren onder Patrick Van Noppe (die zo aan de basis lag van het KBVB-reglement uit 2012). En nu zien de Beerschotfans hun kans schoon. En niet onbelangrijk: hun bestuur gaat er graag in mee. Of zoals Jan Van Winckel stelt: "De naam en het merk 'Beerschot' zijn sterker en echter met 'den 13'. Dit toont dat we ambitieus zijn. Het is een belangrijk signaal."

De stamnummer-hetze heeft ondertussen ook de Freethiel bereikt. In datzelfde artikel in Knack lanceerde Wim Van Goethem (SLO-officer van Waasland-Beveren) volgende oproep: "Het moment is aangebroken om onze sportieve erfenis op te eisen. We spelen in geel-blauw op de Freethiel, iedereen noemt ons "Beveren", en ik denk dat men ons aanvoelt als erfgenaam van de mooie erelijst van KSK Beveren. Toch voelt de fan dat er iets ontbreekt. Ik kan dat moeilijk onder woorden brengen, zulke gevoelens begrijpt alleen een supportershart. Onze 2300 moet thuiskomen.' Maar wat vinden de fans van het vroegere Red Star Waasland daarvan? Hun nummer zou dan worden gedumpt. Van Goethem blaast. 'Alle sympathie voor die oude club, die ons goed geholpen heeft, maar vandaag voelen de Waaslanders van toen zich gewoon deel van het grotere verhaal van KSK Beveren, dus dat is geen beletsel. Die aanvraag moet zo snel mogelijk vertrekken.'

Helaas voor WB is er al jaren een kaper op de kust die naar de naam Yellow Blue Beveren luistert. YB-secretaris Hans Van den Nieuwenhof in hetzelfde Knack-artikel: "Bij onze club wordt er nog bijna dagelijks over dat verloren stamnummer gepraat. De geschiedenis, de erelijst, het logo, de naam, de kleuren: voor een supporter vertegenwoordigen die zaken een onbetaalbare waarde. Het stamnummer past in dat rijtje. Wij dromen van dat nummer, en dat mag u letterlijk nemen."
Bij YB SK Beveren denken ze het nummer zelfs terug te kunnen krijgen voor de termijn van tien jaar verstreken is (een van de voorwaarden uit het KBVB-reglement stelt dat je een stamnummer pas kan terugkopen 10 jaar nadat het inactief werd). 'Stamnummer 2300 werd nooit uit roulatie genomen', legt Hans Van den Nieuwenhof uit. 'Het nummer leeft verder bij de vrouwenploeg van KSK Beveren, die nooit failliet ging. Wij hebben toenadering gezocht tot het vrouwenteam. In de praktijk zijn wij één club, mag je zeggen. Als we die fusie officieel maken en enkele oude schulden aanzuiveren, dan moet het mogelijk zijn om weer met stamnummer 2300 te spelen. In de lente zetten we de procedure in gang. Tegen begin volgend seizoen zou de operatie rond moeten zijn.'

Ik weet niet hoe de modale WB-fan over heel deze materie denkt. Misschien hecht de meerderheid van hen geen waarde aan een stamnummer en zijn het slechts een handvol die-hard KSK-romantici die er wakker van liggen. Maar het idee dat de erfenis van ons roemrijke KSK Beveren naar een heel beperkt deel van de oude KSK-fans zou gaan - en KSK sportief in derde provinciale zou gaan ploeteren - doet mij pijn. Stamnummer 2300 is van ALLE KSK Beveren-supporters, dus ook van de grote meerderheid die nu WB volgen.

Maar ik besef dat het een héél moeilijke en delicate materie wordt. Het YB-kamp acht zichzelf de enige rechtmatige erfgenaam - en koestert bovendien een diepe wrok jegens WB en haar supporters - en ik vrees dat het WB-bestuur er niet wakker van ligt. Nochtans zouden Dirk Huyck en co hier best niet te lichtzinnig overgaan. Ik ken genoeg WB-fans voor wie 2300 héél veel betekent en je riskeert hen te verliezen mocht het stamnummer alleen naar YB gaan.

Mijn droomscenario: 2300 terug actief en een fusie tussen WB en YB onder de naam RS SK Beveren. Omdat we de (weinige) mensen van Red Star ook niet mogen vergeten. Maar ik vrees dat dit bij dromen zal blijven. En dat het Beverse legioen - acht jaar na de eerste scheuring - zo verder verdeeld zal geraken. En dat is een heel deprimerende gedachte…

Peter Catthoor