StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB EERSTE COMPETITIEMATCH NA VOETBALSCHANDAAL.

Club Brugge en Waasland-Beveren spelen vrijdagavond om 20.30 uur een vooruitgeschoven wedstrijd van speeldag 11 in de JPL en aan Alexandre Boucaut de eer om deze partij in goeie banen te leiden. Deze wedstrijd wordt, net zoals alle andere van speeldag 11, een heel speciale na de wansmakelijke toestanden in het Belgische voetbalwereldje die de voorbije dagen aan het licht zijn gekomen en waarbij zowel de namen van Club als W-B op een foute manier in de publiciteit kwamen.

Van matchfixin gesproken ! Vorig seizoen speelde Waasland-Beveren onder leiding van Philippe Clement een schitterende heenronde die op speeldag 15 voor de kers op de taart had kunnen zorgen in Jan Breydel. De 3-0 eindstand leek op het eerste zicht een logische nederlaag voor de latere en ook wel verdiende kampioen, maar toch had die match er heel anders kunnen uitzien indien scheidsrechter Wim Smet wat meer neutraliteit had gestoken in zijn job die avond. Tot driemaal toe weigerde hij een glasheldere strafschop voor W-B te fluiten waarvan 2 in de eerste helft bij een 0-0 tussenstand. De buren van Cercle zouden niet twijfelen om "laten onderzoeken die handel" te schreeuwen ! Nu ja, matchfixing was toen nog niet zo bekend, maar het rook wel naar fluiten met een bijzondere sympathie voor Blauw-Zwart en het was in een periode dat er aan de toog meer werd getapt dan in de gerechtskamer.

Genk en Club Brugge domineerden de eerste 10 speeldagen van dit seizoen met toch een uitgesproken voorkeur voor de Limburgers. De huidige landskampioen leed echter op speeldag 10 een gevoelige 3-1 nederlaag op Sclessin in een wedstrijd waarin het geen poot aan de grond kreeg, al dient opgemerkt dat Standard een zo goed als perfecte partij afleverde. Achteraf, en daar valt zeker iets voor te zeggen, werd het verlies door de Brugse entourage afgedaan als "verliezen in standard, dat kan gebeuren", en zo is het ook natuurlijk. Blauw-Zwart start dus als superfavoriet aan de match morgenavond en W-B moet hopen dat de spelers van Club al met de CL-wedstrijd tegen Monaco van volgende week in het hoofd zitten om wie weet voor een stunt te zorgen. Zouden de Bruggelingen iets extra willen doen voor hun coach Leco die ongetwijfeld enkele moeilijke weken achter de rug heeft ?

Met 4 op 6 deed W-B op speeldag 9 en 10 geen slechte zaken. De thuismatch (1-1) tegen Oostende was niet overtuigend, de 0-3 in Moeskroen wel. Het degradatiespook loert nu achter de hoek, maar 1 of 2 keer struikelen bij de volgende opdrachten (morgen in Brugge en volgende week Antwerp thuis) kan voldoende zijn om weer de hete adem te voelen. Het lijkt ons sterk dat W-B op een voetballende wijze Blauw-Zwart iets in de weg kan leggen, maar Yannick Ferrera is wel in staat een blok neer te zetten en we zijn benieuwd hoe die degelijke organisatie de Brugse storm zal doorstaan.
En we zijn natuurlijk minstens even nieuwsgierig naar de reactie van de Beverse spelersgroep op de gebeurtenissen van de voorbije dagen, want met morgen vermoedelijk Boljevic, Ampomah, Roef en Caufriez heeft W-B vier spelers die ook vorig seizoen onder contract lagen en die zonder twijfel onder de indruk waren van hetgeen zich heeft afgespeeld op en rond de Freethiel.

Patrick Van Wesemael.