StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Mening van een websitebezoeker.
We zijn een website van en voor supporters en we hebben in het verleden altijd een reikende hand uitgestoken naar supporters met een mening die het zagen zitten om een bijdrage te leveren.
Die mening mag best kritisch zijn, maar liever geen eenzijdig moddergevecht en oog blijven hebben voor wat desondanks wel nog goed is of was en wat mij betreft voldoet het nu volgende artikel van Peter Catthoor hieraan.

PVW.

Exact 1 jaar geleden, op een natte en kille vrijdagavond, besloot ik pas op het allerlaatste moment om toch naar de Freethiel af te zakken. Na de rampzalige periode onder Yannick Ferrera en de daaropvolgende 0 op 6 tegen Moeskroen en Eupen onder opvolger Custovic, was de moed me in de schoenen gezakt. Niettemin had ik een voorgevoel dat er iets ging gebeuren. En zo geschiedde. De stuntzege tegen Club Brugge leidde het begin van een onverhoopte 9 op 9 en de redding in.

Een jaar later wordt ook dit Sinterklaasweekend nat en guur. Een jaar later is mijn geloof in onze ploeg opnieuw tot onder het vriespunt gedaald. Een jaar later hebben we opnieuw een stunt nodig tegen een topploeg om kans te maken op het behoud. Alleen vrees ik dat we dit trucje geen twee jaar na elkaar kunnen flikken...

Hoe is het toch weer zover kunnen komen, vraagt een mens zich weemoedig af. Waar zijn de seizoenen onder Stijn Vreven (het eerste) en Clement naartoe? Waarom kon geel-blauw toen wel goede spelers halen (Moulin, Langil, Demir, Jans, Schrijvers, Morioka, Seck, Angban,...)? En waarom slaan ze nu de bal al twee jaar zo hard mis? Threlkeld, Massop, Lulic, Forte, Ndao, Salquist, Verreth, Pirard, Agyepong,...Het aantal geflopte transfers is stilaan hallucinant.

Onze scoutingscel met alle zonden van Israël overladen, zou niet fair zijn. Ze hebben uiteraard ook fouten gemaakt (Massop en Lulic kwamen op hun aanraden), maar het zijn nog altijd dezelfde mensen die Morioka en co vonden. Ik ben ervan overtuigd dat er voldoende sportieve kennis in onze club aanwezig is. Alleen wordt ze onvoldoende aangewend. Er zijn me meerdere verhalen bekend van gescoute en aanbevolen spelers die door het bestuur werden geweigerd, wegens 'te oud' of 'te duur'. Die tweede reden kan ik volgen, de eerste totaal niet.

Dat brengt ons bij de oorzaak van onze sportieve ellende: de befaamde 'visie', die stelt dat WB bijna alleen op zoek gaat naar spelers die jong zijn en als het kan ook nog Belgisch. Een visie die specifiek belichaamd wordt door voorzitter Dirk Huyck en sportief directeur Danny De Maesschalck, vaak resoluut tegen de adviezen van de andere leden van de sportieve cel in.

Koppel dat beleid (Verreth, Emmers, Sula, Heymans, Jubitana,...) aan enkele mislukte (Vuckevic, Massop, Ndao, Threlkeld, Forte, Salquist,...) of onbegrijpelijke transfers (Agyepong, Pirard) en de gevolgen zijn al twee seizoenen navenant: een onevenwichtig samengestelde kern (met bovendien enkele spelers met een op zijn zachtst gezegd broos gestel), maar vooral een flagrant gebrek aan ervaring én kwaliteit. Twee factoren die levensnoodzakelijk zijn om het behoud in een moeilijke competitie als de Jupiler Pro League te kunnen realiseren. Het is een dodelijke cocktail, waarvoor ons bestuur in maart 2020 waarschijnlijk de rekening zal mogen betalen. Datzelfde bestuur dat overigens recent nog durfde beweren dat er voldoende kwaliteit in de spelersgroep zit. Ik moest bij momenten weer even denken aan Comical Ali, die stelde dat er geen Amerikaanse tanks in Bagdad waren.

Het is vooral dat laatste aspect dat mij al een tijdje tegen de borst stuit. Want op zich zou ik als Beverenfan met 25 seizoenen op de teller met de huidige situatie kunnen leven. Ik heb immers bijna nooit anders meegemaakt. Koken kost nu eenmaal geld en dat is sinds 1967 nooit op de Freethiel aanwezig geweest. En de visie van 'jong en Belgisch' is op zich ook lovenswaardig, al moet ze toch vooral dat schrijnende gebrek aan financiële middelen verdoezelen.
Maar hou je als bestuur niet krampachtig vast aan die visie als je merkt dat ze niet werkt. En kom dus alstublieft niet af met sprookjes over een kwalitatieve kern of een visie die voor onze club de juiste is. Want dan lieg je je eigen aanhang gewoon iets voor. En je merkt hoe die daar op reageert: hij/zij blijft thuis. De toeschouwersaantallen spreken boekdelen: gemiddeld geen 4.000 thuisfans meer, en dat met wedstrijden tegen Club Brugge en Genk reeds achter de kiezen. Gelatenheid, boosheid, frustratie,...Vul gerust voor uzelf verder aan wat past.

Ik zal vanavond aanwezig zijn op de Freethiel om mijn ploeg te steunen. In de ijdele hoop dat er misschien toch weer een stunt mogelijk is. Al vrees ik dat de realiteit zegt dat het kwaliteitsverschil daarvoor te groot is. Het zou mooi zijn mochten onze sportieve verantwoordelijken dit ook beginnen inzien en er lessen uittrekken voor de volgende transferperiodes. Want ook zonder grote budgetten kan je enkele goede en ervaren spelers halen. Dat is hier in het verleden al genoeg bewezen.

Peter Catthoor