StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

bloemen IN MEMORIAM : WILLY VAN DE VELDE

* De Freethiel was je thuis.
Op tweede kerstdag was het verzamelen geblazen in het Themacafé van de Freethiel voor het uiterst belangrijk duel tege STVV toen Filip Batens een uurtje voor de match kwam vertellen dat materiaalman Willy Van De Velde 's ochtends op 67-jarige leeftijd was overleden. Het zijn van die momenten die zullen blijven hangen en die een mens doen beseffen dat het voetbal als belangrijkste bijzaak van het leven zoals wel eens wordt gezegd, voor even waardeloos maken. De Freethiel en Willy, dat waren 2 handen op één buik. Logisch, want er waren amper bezigheden te bedenken op en rond de Freethiel waarvoor Willy nooit de handen uit de mouwen heeft gestoken.
Jeugdspeler, speler van de beloften en de eerste ploeg van KSK Beveren, talentscout, lid van de polyvalente ploeg en materiaalman. Deze laatste job, zo hoorde ik gisteren nog uit een fragment op W-B TV van een tijd geleden, was op het lijf van Willy geschreven en wou hij graag nog vele jaren doen als, realist zoals hij was en alsof hij kon voorvoelen wat zaterdag gebeurde, de gezondheid het toeliet. Helaas voor Willy was die gezondheid de voorbije maanden een vervloekte spelbreker waardoor hij veel te vroeg moest afhaken voor de job van zijn leven. Je ademde voetbal en de uren en dagen die je op de Freethiel doorbracht zijn ontelbaar.

Naast de hierboven beschreven activiteiten was Willy Van De Velde een geweldig verteller en bovenal schitterend mens. De laatste keer dat ik het voorrecht had met hem een avondje samen te zitten (het was eigenlijk staan aan een bartafel) was op een ploegvoorstelling in Temse in het gezelschap van mijn ondertussen ex-collega Pros die nog een tijd lang in provinciale met hem had gevoetbald. De anekdotes en onvergetelijke herinneringen volgden mekaar in sneltreinvaart op en voor mij was het smullen geblazen van het eerste tot het laatste moment, want ondanks het feit dat nu de zotte jaren al een tijdje achter hun lagen, waren ze natuurlijk niet altijd "super" braaf geweest.

Een pint, een knabbel en het gepaste gezelschap waren de ideale ingrediënten om een kostelijk avondje topamusement met Willy te beleven. Amai, mijn pint was amper leeg of je ging er 2 voor mij halen, want ik mocht niks tekortkomen.

Willy, er zijn zovele dingen die ik aan je kon appreciëren, maar dat je ondanks je drukke bezigheden op de club, altijd even tijd maakte om een babbeltje te komen slaan, daar heb ik van genoten. De zekerheid dat je in de toekomst NIET meer uit een of andere deur op de Freethiel komt gestapt om goeie dag te zeggen, raakt mij diep, want wat voor U een menselijke evidentie was, lijkt vaak een zware opdracht voor anderen. De Freethiel zal nooit meer hetzelfde aanvoelen nu jij er niet meer bent makker. Voetbalbeest dat je hier op aarde was ben ik er van overtuigd Willy dat je inmiddels een voetbalabonnement hierboven hebt besteld om de club van je hart op televisie te blijven volgen.

Rust in vrede bewoner van de Freethiel. De uitvaart van Willy Van de Velde heeft plaats op donderdag 2 januari om 11 uur in rouwcentrum Melis te Beveren.

Patrick Van Wesemael.