StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Winterstop loopt af, spanning loopt maar wat vertelt de geschiedenis ons?

We zijn enkele avonden verwijdert van het laatste en beslissende deel van de competitie. Op een voorlaatste plaats, 6 punten los van grootste concurrent Cercle en op slechts één puntje achterstand op KVO ziet er niet eens zo slecht uit. Ja ik heb mijn optimistische pet op, aan de club om die op mijn hoofd te laten staan denk ik dan. We verplaatsen ons op 18 januari naar de zee, meteen een levensbelangrijke wedstrijd. Speelt de geschiedenis hier in ons voordeel?


Waasland-Beveren vertoeft al 7 jaar in de Belgische hoogste klasse. Hoe deden we het de afgelopen jaren bij aanvang van een nieuw jaar.

In het allereerste seizoen van Waasland-Beveren in de Jupiler Pro League stonden we op een relatief veilige 14e plaats bij aanvang van 2013. Op verplaatsing bij wijlen SK Lierse deden we het op zich niet zo slecht met een 1-1 gelijkspel. Echter tegen die tegenstander, en de hete adem van de clubs onder ons hadden we op die koude winteravond, op een stel houten planken in een akelig bezoekersvak toch op meer gehoopt. Aan de start van 2014 vertoefden we in de kelder van het klassement. We eindigden 2013 echter fantastisch (lees: 1-2 winst op Jan Breydel) en misschien nog beter aan het nieuwe jaar met een sterke prestatie tegen concurrent RAEC Mons, nog zo’n club die het bestaan heeft opgegeven. Het bracht ons pardoes naar een veilige 13e plaats waar we ons ook zouden settelen tot het einde van het seizoen.

2015 begon dramatisch met een pijnlijke 1-3 nederlaag, op eigen veld tegen Zulte Waregem. Deze wedstrijd stond vooral in teken voor een minuut stilte voor het helaas overleden supertalent Junior Malanda. Beverenboy Ibou scoorde nog zijn 2e doelpunt van het seizoen, zijn eerste, toevallig ook tegen Zulte. We eindigden op een 14e plaats en zagen met Guido Brepoels nog een trainer vertrekken. Met Stijn Vreven aan het roer kenden we een seizoen met enkele spectaculaire overwinning en strijdlustig voetbal. WB opende 2016 met een knotsgekke wedstrijd op het veld van, jawel KV Oostende. Genk-huurling Siebe Schrijvers scoorde hier meteen 2 heerlijke treffers. Misschien doet onze nieuwe huurling van de Racing, Piotrowski hier wel ideeën op?

Cedomir Janevski had nog maar enkele maanden overgenomen van Vreven aan de start van 2017. Het toeval wil dat we ook hier openden tegen Oostende. Iets wat je dan minder graag leest is het feit dat we thuis onze meerdere moesten erkennen met een 0-1 nederlaag. Geen voorteken voor dit seizoen alstublieft.

Een jaartje later, aan het begin van 2018 namen we afscheid van Morioka, Seck en Philippe judas Clement. Sven Vermant nam over en nam een blitzstart door met 3-1 te winnen van Sint-Truiden. Het zou een vertekend beeld worden voor een voor de rest erbarmelijke tweede seizoenshelft. We eindigden op een onzichtbare, toch knappe 12e plaats. En ten slotte het jaar 2019 dat we nog maar pas achter ons toe trokken. In een cruciaal duel, geraakten onze Leeuwen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In een wedstrijd vol actie eindigden we de wedstrijd met z’n tienen na een warrige fase met Massop en een penalty. Waasland-Beveren sloot 2019 één plaatsje hoger af dan waar we nu staan. Ironisch genoeg kunnen we nu over de ploeg gaan die toen onder ons stond, jawel, u raadt het al, KV Oostende.

En nu?

Je hebt al gemerkt dat de kustboys een aantal keer terugkwamen in dit overzicht. Dat bracht echter enkel spektakel en een tikkeltje teleurstelling met zich mee. Alles opgeteld speelden we bij de aanvang van een nieuwe jaargang 3 keer gelijk, we waren 2 keer de sterkste maar verloren ook evenveel duels. 18 januari wordt belangrijk, heel belangrijk. De geschiedenis speelt misschien in ons nadeel met heel wat verloren punten in cruciale wedstrijden maar een wijs man, of in dit geval een wijze ploeg vindt hierin extra motivatie om het nieuwe jaar positief te starten. Waasland-Beveren deed nog een actie (hoe miniem ook, ik kan het niet laten even kritisch te zijn) om supporters op te trommelen met een supportersclub mee te reizen naar de kust. Laten we dat met z’n allen doen om de punten mee te nemen richting de mythische Freethiel. Tot dan!

Seppe Meul.