StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Tijd voor een mail van een websitebezoeker.
Websitebezoekers die hun mening, vaak zijn het sportieve frustraties, langs deze weg wille ventileren, het moet kunnen. Enige voorwaarde is dat men niet individueel op de man gaat spelen, want zoals een goeie of een mindere prestatie van een ploeg in teamverband moet worden beoordeeld, zo ook met een bestuursploeg. Wie zich geroepen voelt om in de pen te kruipen of zijn toetsenbord te geselen, we zien graag het resultaat tegemoet. Veel leesplezier !

PVW

QUO VADIS, WAASLAND-BEVEREN?

De euforie van de 9 op 9 - ondanks schabouwelijk voetbal - is even snel weer weggeëbd als ze gekomen was. Elke geel-blauwe fan staat terug met de voeten in de harde realiteit en die zegt ons dat het een tweede rampseizoen op rij is geworden. Nauwelijks voetbal het aankijken waard, wederom een karrevracht mislukte transfers, trainerswissels en steeds leger ogende tribunes. Het gaat met deze club in ijltempo de verkeerde kant op...

Het begin van de regeerperiode onder Dirk Huyck leek in die zomer van 2015 nochtans hoopvol. Stijn Vreven serveerde attractief en gepassioneerd voetbal, en de fans vonden vlot de weg naar de Freethiel. Het seizoen erop was iets minder (al waren er ook dan thuiszeges tegen Club Brugge en Anderlecht), maar dat was rap vergeten toen Clement zijn eerste trainersstappen op Beverse bodem zette. We waren zelfs even de meest sexy club van het land! En minstens zo belangrijk: tijdens die leuke jaren slaagden Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs er grotendeels in om de financiële putten uit het tijdperk Poppe te dichten. Onder andere door het verkopen van onze beste spelers, maar zo heeft men in Beveren altijd moeten werken.

De hemel boven de Freethiel kleurde letterlijk geel-blauw. Tot het tij begin 2018 begon te keren. Clement was zijn opportunistische zelf door halverwege het seizoen op het aanbod van Racing Genk in te gaan - en bovendien Seck in zijn kielzog mee te nemen - en met Morioka verloor Beveren al na amper een half jaar zijn sterspeler. Het vormde de prelude voor een rampzalige periode, met trainerswissels, massa's mislukte transfers (Massop, Threlkeld, Lulic, Ndao, Salquist, Forte, Velios, Durmisjah, Keita, Abdullah, Tsibolah,...) en operatie Propere Handen als kers op de taart.

De gevolgen waren navenant. Op menselijk vlak hakte de vermeende omkoopaffaire en de heisa errond er bij voorzitter Huyck diep in. Het mislukte transferbeleid kostte veel geld en sportief had geel-blauw zelden zo een zwakke kern als nu. Vijf jaar na de overname door Dirk Huyck lijken we even ver te staan als in die inktzwarte maanden onder 'Brepoels Guido'. Alleen zou de club nu wel schuldenvrij zijn...

Niettemin mag het duidelijk zijn dat ons huidig bestuur - met in haar kielzog de sportieve cel - al twee jaar op de grenzen van haar mogelijkheden botst. Uiteraard financieel, want daar begint alles mee. Maar ook op het vlak van sportieve know how. Dat is op zich geen schande, zeker niet als je de jaarrekeningen van bijvoorbeeld KV Oostende, Sporting Lokeren, STVV of Eupen onder de loep neemt. Ik ben ervan overtuigd dat Dirk Huyck zijn stinkende best doet voor zijn club, maar we merken allemaal dat dit helaas niet meer lijkt te volstaan om te overleven op het hoogste niveau van het moderne Belgische profvoetbal.

Maar zijn er alternatieven? Het gonst nu al weken van de geruchten over mogelijke Duitse investeerders, maar hoe concreet is deze piste? Klopt het gerucht dat er - op bankzitter Piotrowski na - bewust geen wintertransfers werden gedaan om de financiële waarde van de clubaandelen zo hoog mogelijk te houden, met het oog op een doorverkoop? Klopt het andere gerucht dat de overnamegesprekken de werking van de club dreigen te verlammen en de voorbereiding op het volgende seizoen verstoren?

En als de overname niet doorgaat, heeft onze club dan nog een toekomst op het hoogste niveau met de huidige sportieve en financiële middelen? Vindt Dirk Huyck dan nog voldoende energie om de mooie tijden van zijn eerste drie jaar voorzitterschap te doen herleven? Véél vragen, maar voorlopig weinig antwoorden. Het enige duidelijke is dat onze club zich op een keerpunt bevindt. Quo vadis, Waasland-Beveren?