StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Licenties in twijfel trekken, moet dat nu echt?

Maandag werd officieel dat Waasland-Beveren, via een opgestuurde brief, aan het Bondsparket van de KBVB, de Pro League en de Licentiecommissie verder onderzoek naar een aantal verkregen licenties. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is weet dat we hiermee in de richting van onder andere KV Oostende en KV Mechelen kijken. Of het sportief van ons is om dit te doen heerst veel twijfel, en terecht. Maar ze hebben wel een punt.


Dat de licenties van een aantal andere 1A-clubs in twijfel wordt getrokken vind ik een goede zaak. Sorry. Maar de meningen zijn enorm verdeeld. Op sociale media lees ik veel meningen. Sommigen zeggen dat we nu geen haar beter zijn dan Beerschot en Sporting Lokeren. Die mensen hebben gelijk. Anderen zeggen dat we beter eerst eens naar onszelf kijken voor we het beleid van anderen in vraag stellen. Die mensen hebben ook gelijk. En ja het is allesbehalve sportief. Ergens geef je hiermee ook toe dat je zelf sportief gefaald hebt, en dat je niet beseft dat de voetbalwereld een keiharde business is.

Maar er zijn ook meerder mensen die aan de andere kant van de rivier staan. En eerlijk gezegd ben ik geneigd om mij toe te voegen aan die zijde van de rivier. Ook hier hoor en lees ik veel meningen. Bijvoorbeeld dat je in het dagelijks leven toch ook geen huis van een miljoen koopt als je dat geld niet hebt of zelfs niet kunt lenen. Of dat je met geld dat er eigenlijk niet is toch ook geen inkopen kan doen. En die mensen hebben ook gelijk.

Waasland-Beveren is één van de weinige professionele clubs die eerst en vooral nog volledig Belgisch is, en anderzijds een financieel gezonde club is. Dat krijg je als je elke financiële transactie wikt en weegt, als je nadenkt over elke uitgave dat je doet. En in de bedrijfswereld is dat misschien niet de slimste zet, maar wel de juiste.

Begrijp mij niet verkeerd, dat we op Piotrowski na geen transfers doen in januari is naïef, en een beetje dom zelfs. Dat we gezond zijn laten primeren boven het succes van de club is op korte termijn ook niet de juiste keuze. Maar op de lange termijn gaat wel zijn vruchten afwerpen. Want andere clubs, clubs die negatief staan, gaan datzelfde trucje niet kunnen blijven herhalen. Op een dag heb je jezelf zodanig hard doen verdrinken dat je onmogelijk nog boven water kan komen.

Voorbeelden genoeg van clubs die aan de rand van de afgrond staan door geld uit te geven dat ze niet bezitten. Om er twee te noemen, Sporting Lokeren en KV Oostende. Onze buren uit Lokeren staan er zeker en vast het slechtste voor. Zij zijn al maanden op zoek naar een geldkraan, zonder veel succes, toch als je officieel ziet. De fatale val dreigt, en die heet het faillissement. Louis De Vries heeft er een puinhoop van gemaakt, beloftes gedaan die hij nooit kon inlossen en zowel spelers, trainers als supporters bedrogen en belogen. Dus ik ben ook nu liever supporter van Beveren dan van Lokeren.

Maar belangrijker voor ons, KV Oostende. Marc Coucke vertrok en de malaise begon. En lang niet enkel sportief. Met Coucke aan het roer speelde KVO mee voor Play Off I, sinds zijn vertrek zijn ze niet weg te slaan uit de degradatiezone. Trainers kwamen en gaan, maar de resultaten werden niet beter. En ondertussen werd de schuldenberg groter en groter. Er kwamen investeerders, maar weken daarna is een officieel akkoord nog niet geklonken.

Dus het broodnodige geld is er nog altijd niet. En toch werd er in de wintermercato flink getransfereerd. Amadou Sagna, Adama Niane, Louis Verstraete, Bubacarr Sanneh en Wout Faes. En al die spelers zijn gehaald zonder het nodige geld. In zekere zin is dat zelfs competitievervalsing.

Dat, opgeteld met het sportieve gedrag dat wij eerder dit seizoen toonden tegenover Antwerp (lees: geen klacht indienen terwijl regels grondig waren geschonden) + de zware sportieve en financiële last die we hebben gevoeld tijdens het Operatie Propere Handen/Zero-proces, is het nu wel eens tijd om andere clubs terecht te wijzen op het onsportieve gedrag dat zij het laatste jaar, of de laatste jaren hebben getoond. We zijn te lang te braaf geweest. We hebben het sportieve te vaak laten primeren boven de harde realiteit die voetbal is. Als jij je gelijk nergens gaat halen doet iemand anders het wel. We hebben lang genoeg naast het veld de kaas van ons brood laten eten. We hebben te vaak aan de zijlijn toegekeken terwijl we op snelheid werden gepakt.

Ik zie deze aanklacht los van onze eigen sportieve prestaties dit seizoen. Ik wil even benadrukken dat we de verdiende zakker zijn, ongeacht of we het worden of niet. Maar er zijn te veel clubs die zaken doen die ze eigenlijk niet kunnen en dus ook niet mogen doen. Er worden te veel regels geschonden die te lang door de vingers zijn gezien. Het is effectief tijd om hiermee te stoppen. De regels zijn er, en moeten daarom ook toegepast worden.

Nogmaals, als we zakken is dat niet meer dan terecht. Maar de vuiligheid moet eruit. Laat clubs die het fair willen spelen en financieel gezonde clubs primeren in een sport die nog altijd draait om stabiliteit, fair play en doordachte beslissingen naast het veld.

Daarom moeten wij niet in 1A blijven, dit heeft voor mij een veel hoger doel.
Amen.

Seppe Meul.