StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

Niettegenstaande de corona-break van de JPL, is de kans dat Waasland-Beveren na dit seizoen (hoe dat einde er ook mag uitzien) degradeert, nog altijd groter dan de mogelijkheid dat het zich kan handhaven op het hoogste niveau. In dat geval zal er volgend seizoen geen enkele Wase eersteklasser actief zijn in de JPL en die gedachte inspireerde Geert De Vreese tot dit intressant werkstukje.

PVW

De eerste Wase club die op het hoogste niveau aantrad was niet Lokeren of Beveren maar wel degelijk Sint-Niklaas SK.
Deze club speelde in 1944 kampioen in de tweede afdeling en mocht dus promoveren. Door de oorlog werd er het volgende seizoen echter niet gevoetbald. Na twee jaar eersteklassevoetbal degradeerde Sint-Niklaas in 1947 zodat het 20 jaar duurde vooraleer nog eens een Wase club in de eerste afdeling kon aantreden en dat was dus wel degelijk SK Beveren in 1967. Van Sporting Lokeren was er toen trouwens nog geen sprake, want die club werd pas in 1970 opgericht na een fusie tussen Racing en Standaard Lokeren. Die club begon in de vierde klasse of de bevordering genaamd. Twee jaar later , in 1972 dus, degradeerde Beveren naar de tweede klasse zodat er tijdens het seizoen 1972-1973 geen enkele Wase club in de eerste afdeling zat. Eén jaar later nam SK Beveren echter opnieuw zijn plaats in bij de elite en vanaf dan tot op heden was er wel altijd wel minstens één Wase club op het hoogste niveau.
Lokeren van zijn kant promoveerde in 1974 voor het eerst naar de eerste klasse zodat er tijdens het seizoen 1974-1975 voor het eerst een Wase derby op het hoogste niveau plaatsvond.

Wel volgden er nog drie degradaties voor Beveren (1990, 1996 en 2007) maar ook Lokeren degradeerde tweemaal (in 1993 en vorig jaar dus). Afwachten dus of er volgend seizoen 48 jaar na datum, opnieuw geen enkele Wase club meer op het hoogste niveau te bewonderen zal zijn.

Geert De Vreese.