StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Lat moet dringend hoger.
Maandag leverde Rudy Beck met zijn Gele Ditjes, Blauwe Datjes een interessante bijdrage die mij voldoende inspiratie bood om mee aan de slag te gaan. Op het eerste gedeelte waaruit bleek dat W-B in 8 seizoenen evenveel spelers liet debuteren in eerste klasse als SK Beveren in 24 seizoenen (nl. 150), kwamen we dinsdag al terug. Het zijn cijfers die veel, maar niet alles zeggen, want het voetbal heeft inmiddels een hele evolutie ondergaan, maar bijna driemaal zoveel spelers gebruiken, het stemt tot nadenken. Voor de goede orde : het betrof wel degelijk spelers die uitsluitend in competitieverband werden ingezet, want niet-officiële wedstrijden meegerekend zit Waasland-Beveren al vlug aan 180 gebruikte spelers op 8 seizoenen.
In datzelfde artikel van Rudy publiceerde hij de top 10 van de spelers die op het niveau eerste klasse, het meest aantal wedstrijden verzamelden voor Waasland-Beveren met de opmerking dat Maximiliano Caufriez die op plaats 4 staat met 93 matchen, zeer waarschijnlijk koploper was geworden indien de competitie was uitgespeeld (met inbegrip dus van play-off II). Die top 10 ziet er als volgt uit :
Laurent Jans 101, Aleksandar Boljevic 98, Erdin Demir 97, Maximiliano Caufriez 93, Olivier Myny 85, Nana Ampomah en Jur Schrijvers 84, Floriano Vanzo 81, Siebe Blondelle 80 en Colin Coosemans 79 .

Enkele bedenkingen hierbij : van deze 10 spelers die nog actief zijn, hebben alleen Laurent Jans (sinds hij in oktober debuteerde bij het Duitse Paderborn 07 in de Bundesliga ging hij er niet meer uit de ploeg), onze eigen Max Caufriez en verrassend Siebe Blondelle een basisplaats op het hoogste niveau kunnen verwerven en toegegeven, dit zijn 3 karakterboys, maar nu ook weer niet de voetballers waarvoor het storm loopt.
Verrassend hoog in dit lijstje vind ik Olivier Myny, Jur Schrijvers en Floriano Vanzo. Steeds vanuit het standpunt "het grootste respect" voor deze gasten, zijn het 3 jongens die het moeilijk zouden hebben om bij een modale eersteklasser een basisplaats te veroveren.
Ontegensprekelijk het meest getalenteerd van dit tiental is het duo Boljevic-Ampomah die voor een prikje naar de Freethiel kwamen, maar bij hun club van herkomst PSV en KV Mechelen overbodig waren. Dat zij thans geen vaste waarde zijn bij Standard en Dusseldorf heeft zowel te maken met blessures als met de stap zetten naar een hoger niveau en wellicht ook hun te vaak individualistische speelstijl. Komen op dit moment bij mijn weten helemaal nergens aan de bak, Colin Coosemans en Erdin Demir, twee spelers die veel supporters met spijt in het hart zagen vertrekken, zeker een plaats kunnen claimen bij diezelfde modale eersteklasser, maar zij hebben ervaren dat elders meer geld willen verdienen, soms ten koste gaat van het uitbouwen van de vooropgestelde carriére.
Kortom, hoed af voor de spelers die deze top 10 uitmaken, maar elders (zelfs niet een reeks lager) hebben de meeste jongens geen, of nog geen en we twijfelen of ze dat zullen doen), potten gebroken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het niveau van W-B met spelers die bij onze club tot die staat van dienst zijn kunnen komen, de voorbije jaren is blijven balanceren in de buurt van de degradatiezone. De lat mag dus dringend wat hoger worden gelegd.

PVW.