StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Naar het voorbeeld "Wie wordt de man van Phaedra Hoste" presenteer ik: "wie wordt de coach van Waasland-Beveren"

We zitten nog altijd gezamenlijk, maar dan ieder apart, in quarantaine in ons kot. Tijd genoeg dus om eens na te denken over de positie van hoofdcoach die tot nader order nog altijd niet is ingevuld. Welke opties liggen er op tafel? Een overzicht.

Felice Mazzu


Staat met stip in de bovenste regionen van mijn lijst. Echter val ik meteen in het gat der realiteit wegens te duur. Maar goed, laten we dat even opzij zetten en de optie open houden. Mazzu stond bij Sporting Charleroi garant voor heel wat zaken die ik maar wat graag bij ons Beveren zou zien: stabiliteit, rust, aanvallend doch vanuit een goede organisatie en langetermijnplanning. Zijn transfer naar KRC Genk was ambitieus en kwam op het juiste moment. Echter heeft het niet mogen zijn voor de Italo-Belg. Zijn manier van voetbal past niet bij een topclub die top 3 ambieert, dat is wel duidelijk geworden. Maar hij kan als geen ander de underdog een wedstrijd toch laten winnen. En laat dat nu net zijn want wij in 28 van de 30 wedstrijden zijn, KV Oostende niet meegerekend. Daarnaast is het ook een blijvertje, hij toonde jaren trouw aan de Carolo's alvorens die verdiende stap hogerop te zetten. Conclusie: te duur, maar hoe mooi zou het zijn?

Marc Brys

Opnieuw een ronkende naam in het Belgische voetbal. Zijn ontslag bij STVV kwam bij mezelf eerder onverwacht binnen. De ambitie van de Truienaars lag op dat moment duidelijk hoger dan de stek waar ze zich bevonden. Ook Brys staat garant voor goed voetbal. Hij heeft die twist in zich die een match volledig kan doen keren. Hij was trouwens de man die Beerschot naar 1B heeft geleid met een quasi onbekende kern en vooral heel goed en verrassend voetbal. Hij heeft ervaring met clubs die de beste van de reeks zijn, en clubs die een plek in de middenmoot ambiëren. En laat dat nu net zijn wat WB al jaren aan het zoeken is. Op lange termijn is het vrees ik geen blijver. Wanneer het goed draait zal een club met meer middelen en kwaliteit niet aarzelen om hem weg te halen. En ook hij zelf heeft de reputatie om daarop in te gaan. Denk maar aan het eerste seizoen van Beerschot in 1B waar hij met de noorderzon vertrok richting 1A. Conclusie: interessant voetbal, weinig zekerheid op lange termijn.

Stijn Vreven

Niet ieders favoriet, zeker niet na zijn passage bij Lokeren. In de veronderstelling dat zijn verhaal bij Sporting Lokeren is uitgeschreven is hij wel een serieuze optie. Eerst en vooral omdat hij betaalbaar is. Daarnaast heeft hij bij onze club ook al bewezen wat hij waard is. Tactisch vaak erg vernuft en tegen een topclub kon hij altijd net dat tikkeltje meer zijn spelers halen. Ook bij Nac Breda en Beerschot liet hij destijds mooie dingen zien. Die eerste bracht hij eigenhandig naar de Eredivisie maar moest het daar met te weinig kwaliteit doen slagen. Bij Beerschot schopte hij het tot in de finale om promotie. Het is iemand met een harde hand, en dat zou twee kanten kunnen opgaan met onze jonge kern. Ofwel loopt dat faliekant mis en wordt hij al na een maand of twee de laan uitgestuurd, ofwel slaagt hij er met zijn harde aanpak in echte kerels van onze spelers te maken. Dat is toch wat hij zelf altijd aangaf als ontbrekende factor, te veel jongens, te weinig kerels. Conclusie: misschien is zijn beste tijd wel voorbij maar ik zou het risico durven nemen.

Dino Toppmöller

De onbekende vis in de zee, maar wel onder het mom 'save the best for last'. Dino Toppmöller is de voormalige coach van Excelsior Virton. Hij was de man die ze naar 1B bracht, en hij wist daar op zijn minst gezegd te verrassen. Mede onder zijn bewind deed de club uit Luxemburg lang mee voor de prijzen. Om financiële redenen werd in december de samenwerking echter stopgezet. Maar wie af en toe een wedstrijd uit 1B heeft meegepikt op televisie heeft gezien dat Virton best aardig voetbalde. En dat met toch weinig ronkende namen of middelen. Dat laatste klinkt herkenbaar, niet? Al jaren hebben we één van de zwakste kernen van 1A en al jaren overleven we met de hakken over de sloot. Toppmöller is daarom de geknipte man om voor dat verrassingseffect te zorgen. Bij mij staat deze man op bovenaan mijn lijst.

Conclusie

Elke bovengenoemde coach brengt voor-en nadelen met zich mee. En een transfer naar Waasland-Beveren is door de jaren heen ook risicospreiding geworden. Want eerlijk gezegd weet ik niet of een kwalitatieve coach het nog aandurft zijn krabbel te zetten onder een contract met WB. Velen zullen te duur zijn, anderen niet goed genoeg. Maar het is tijd voor een verrassingseffect, maar dan in de goede zin van het woord.

Seppe Meul.