StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* We zijn onze beste speelkameraad kwijt.
Onverwachts kwam het nieuws gisteren niet, maar de bevestiging van hetgeen al weken in de lucht hing, nl. dat de Ondernemingsrechtbank van Dendermonde stamnummer 282 verbonden aan Sporting Lokeren failliet had verklaard, moet bij veel voetballiefhebbers in het Waasland hard zijn binnen gekomen. De basis van mijn voetbalbeleving is altijd "respect" voor de tegenstander geweest en dat was niet anders met Lokeren. Een mooie club aan wie KSK Beveren tal van onvergetelijke en bij momenten heroïsche Wasico's heeft te danken en alhoewel ik Lokeren destijds over indivdueel net iets betere spelers vond beschikken (we praten dan over kanjers als Hogenboom, Verheyen, Mommens, Somers, De Schryver, Lato, Larsen, Lubanski enz.), was het heel dikwijls KSK Beveren waar er ook wel enkele verstand van voetbal hadden meegekregen, dat met de punten of de bekerqualificatie ging lopen. Waren dat hoogdagen voor het voetbal in het Waasland ! Volle stadions en supporters van de beide partijen die kriskras door mekaar stonden, een formidabele ambiance en in de beide spelerskampen een overvloed aan klasbakken van voetballers die garant stonden voor een spelniveau waar we thans alleen maar kunnen van dromen. En ja, er kwam al eens een handtas van een Lokerse supporteres op een Bevers supportershoofd terecht en er werd al eens iemand aan het haar getrokken of een grensrechter langs de zijlijn getackeld, maar het hoorde er bij en kwam weer goed.

En waar voor KSK Beveren voorbij halverwege de tachtiger jaren de soep beetje bij beetje werd afgeroomd en er nog wel een opleving volgde met dank aan een aantal Ivoriaanse rastalenten die op de Freethiel neerstreken met een laatste bekerfinale in 2004 tegen Club Brugge, bleef Lokeren, weliswaar ook met flink vallen en opstaan, overeind. In 2012 en 2014 beleefde het 2 geweldige hoogtepunten door het winnen van de Beker van België, maar de verhoopte doorbraak als "ploeg van het Waasland" bleef uit. Integendeel, het leek wel het begin van het einde en het ging in sneltreinvaart van kwaad naar erger. Hoe het mogelijk is dat een ploeg die in de periode van de bekerzeges dichtbij een vaste waarde als deelnemer aan play-of I was (het nam er wel aan deel) uiteindelijk de stap toch niet kon zetten, blijft voor mij een raadsel. Als ik Jelle Van Damme gisteren in het VTM nieuws hoor vertellen dat hij nog 250.000 euro tekengeld tegoed heeft (in een extra uitzending van Extra Time gisteren merkte Arnar Vidarson op dat als Jelle het in het openbaar over 250.000 Euro heeft, hem er wellicht het dubbele werd beloofd onder tafel), dan heeft men vuil spel gespeeld en is er boven de stand geleefd. Alleen al dit tekengeld zou een ferme hap betekenen uit het budget van Waasland-Beveren en dan praten we nog maar over één speler op het niveau tweede klasse. Onverantwoord dus en dubieus beleid, allemaal ingeleid door de enorme druk om binnen het jaar de Proximus League weer de rug toe te keren met bestemming Jupiler Pro League. Dat doel werd bereikt, maar de JPL wordt ingeruild voor in het beste geval de derde amateurreeks indien er een fusie komt met VW Hamme en dat kan het aanvankelijke opzet onmogelijk zijn geweest.

Voor wie zich ondertussen zou afvragen wat dit soort artikel te zoeken heeft op een website van een supportersclub van Waasland-Beveren, graag deze verduidelijking. Sinds SK Beveren eind de zeventiger jaren tegen Barcelona speelde, ben ik deze Spaanse grootheid blijven volgen. En volgen is braafjes uitgedrukt, want die interesse werd al vlug grote sympathie. Ontelbare keren kon ik na een verloren wedstrijd van SK Beveren bij thuiskomst mijn teleurstelling en honger naar voetbalplezier stillen door de video, later dvd, te starten en de wedstrijd van Barcelona te volgen. Ik heb het niet anders geweten of Real Madrid is, op een paar uitzonderingen na, altijd de grootste rivaal geweest van Barça. Wel, neem Real weg uit de Primera Division en mijn beleving van het Spaanse voetbal zou er heel anders uitzien. Met andere woorden, sportieve rivalen hebben mekaar nodig en dat is niet anders met Waasland-Beveren en Lokeren. Het kan geen toeval zijn dat ik gisteren al enkele smsjes heb ontvangen van supporters van W-B die laten weten niet het minste leedvermaak te hebben met wat Sporting Lokeren is overkomen. Ook al hadden beide clubs de voorbije jaren veel van hun pluimen verloren en waren de derby's kwalitatief meestal van een zeer bedenkelijk niveau, er werd door onze fans met grote interesse uitgekeken naar "de match van het jaar" en de zitjes op onze supportersbus gingen, in vergelijkng met andere georganiseerde verplaatsingen, als zoete broodjes van de hand. Die tijd komt dus nooit meer terug en dat is zacht uitgedrukt een bijzonder spijtige zaak voor het voetbal in het Waasland. Bedankt Sporting Lokeren om samen met KSK Beveren het voetbal in het Waasland en ver daar buiten, vele jaren mee kleur en glans te hebben gegeven. Gelukkig is er op onze website nog de fantastische rubriek "Memorabele Wedstrijden SK Beveren" waarin Geert De Vreese ons meerdere Wase derby's laat beleven alsof het gisteren was.

PVW.