StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Moet er nog gevoetbald worden?

Laat mij vanaf het begin duidelijk zijn, het antwoord is zonder enige twijfel neen. De discussie daaromtrent wordt op verkeerde niveaus gevoerd. Naar de eisen van de spelers luistert men niet en ook de gezondheid is blijkbaar ondergeschikt.

Geen enkele speler in dit debat wordt gehoord, dat kan toch niet?


Inderdaad, dat kan toch niet? En toch is het zo. Spelers worden in deze niet gehoord. En dat is een eerste foute denkwijze. Want hoe ga je als Pro League beslissen over het lot van al die spelers, over het risico dat ze lopen en de nadelen waarmee een aantal ploegen geconfronteerd zullen worden?

Stel nu dat men beslist om de competitie toch af te werken, al dan niet met Play-Offs. Ik kan niet geloven dat alle spelers zomaar op die kar springen. Binnen elke club zullen er ongetwijfeld voetballers zijn die zich hiervan distantiëren en voor zichzelf beslissen niet meer aan de bak te komen dit seizoen. Dat kan elke speler zijn, een -in normale gang van zaken- bankzitter, maar net zo goed kan dat een vaste waarde en of sterkhouder van het team zijn. Dan benadeel je onrechtstreeks die ploeg in kwestie. En met nog één speeldag op de agenda staat er nog heel wat op het spel. Er moet nog gespeeld worden voor Europese tickets, voor een plek in de top zes en last but not least voor of uiteraard juist tegen de degradatie. Als bij één van deze clubs één of meerdere spelers zich terugtrekken heb je alweer een heel ander verhaal. Dat kan je gewoon niet maken.

Spelen zonder supporters, wat is daar nog eerlijk aan?

Om hier nog maar over te zwijgen. Begrijp mij zeker niet verkeerd, als er nog gevoetbald wordt, moet dat ongetwijfeld gebeuren zonder supporters. Maar wederom, hier is niets eerlijk aan. Vele teams in België, maar net zo goed in Engeland, Italië of Spanje, stijgen boven zichzelf uit dankzij hun fanatieke aanhang. Ook dat aspect neem je dan weg. En hoe je het ook draait of keert, supporters hangen vast aan het hele concept van voetbal. Ook hier komt dan de factor dat de teams benadeeld worden bovendrijven.

Wat als een speler besmet raakt?

Nog zoiets, wat ga jij als Pro League verkondigen na de bekendmaking van de besmetting van een speler die vorig weekend nog op het veld stond in een wedstrijd? Dan sta je daar. En vergis u niet, dan zullen ze er als de kippen bij zijn om plots wel aan de gezondheid van deze mensen te denken. Maar dat beste mensen van de Pro League, is dan wel te laat.

En hoe verkondig je zoiets naar de buitenwereld? In Duitsland hervat men als alles goed gaat de competitie op 9 mei. Het zou me niet verwonderen als er zo'n week later heel wat nieuwe besmettingen worden geconstateerd. Dan moet je dat nieuws bekend maken. Ik zal u zeggen dat ik dan de plaatsvervangende schaamte zal voelen die eigenlijk bij de beslissers in de Bundesliga moet liggen. Zij zullen niet beschaamd zijn, wel verkondigen ze dan allicht de officiële stopzetting van de competitie. Maar wederom, te laat.

Mijn vraag is, minimaliseer dit niet. De kans dat één van de voetballers in ons land, of andere grote of minder grote voetballanden, het heeft of zal krijgen is vrij groot. Wat maakt het lot van een voetballer minder belangrijk dan dat van een boekhouder die nu ook niet op kantoor mag komen.

De belangen, altijd maar de belangen..

Daar komt het telkens op neer. "Maar er staat nog zoveel op het spel". Ja, so be it. Ik denk dat de gezondheid van iedereen, dus ook onze voetballers, centraal staat in heel dit debat. Ik vraag mij af waarom hierover nog twijfel bestaat. Ja er zijn nog Europese tickets te verdelen, ja er moet nog officieel een club kampioen spelen en ja er moet nog een ploeg officieel degraderen. Maar nu nog voetballen brengt te veel risico's én nadelen met zich mee.

Conclusie?

De berg vragen die momenteel onbeantwoord is, is te groot. Verder spelen zou simpelweg dom zijn en niet iedereen binnen de voetballerij ziet dat nog zitten. Dus: verklaar het seizoen onwettig. Blaas alles af, want vergeet niet beste mensen, dit is zowat de grootste vorm van overmacht die je je kan inbeelden.

Maar ik kan zeker begrijpen dat heel wat mogelijke stijgers en dalers hier niet akkoord mee zouden gaan. Dan moet er volgend seizoen in eerste klasse met 18 gespeeld worden. Geen winnaar in het duel tussen de finalisten uit 1B, Leuven en Beerschot. Maar wel twee clubs die promoveren. Wil je daarna teruggaan naar het systeem van 16 clubs, wat ik sowieso een achterhaald competitiesysteem vind, dan zakken er twee ploegen rechtstreeks en speelt de derde laatste een finale met de kampioen uit tweede klasse. Maar of er tegen dan nog genoeg ploegen zijn voor dit format is nog maar de vraag. Dat is dan weer een andere discussie.

Seppe Meul.