StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Dit zijn de top en flop-transfers van Waasland-Beveren

Het is ondertussen bijna twee maanden geleden dat er nog gevoetbald werd op de Belgische velden. En het lijkt er ook niet op dat dat snel weer het geval zal zijn. De competitie is dus naar alle waarschijnlijkheid afgelopen. Op die manier glippen we tussen de mazen van het net en blijven we alsnog overeind op het hoogste niveau. Tijd voor een balans! Wie was top, en vooral wie stelde enorm teleur?

Top (maar eigenlijk ook niet)

Ik had mezelf voorgenomen niet té hard te zijn in mijn kritiek. Echter bij puntje één dreig ik al meteen te bezwijken. Want zeg nu eerlijk, wie zou jij onder de categorie 'geslaagde transfers' plaatsen? Inderdaad, ik moet ook al eens goed denken..

Eigenlijk komt er maar één naam in mij op. Maar eigenlijk heeft ook die kerel te vaak teleurgesteld. Ik heb het over Nordin Jackers, misschien nog wel de meeste waardevolle transfer die we dit seizoen hebben afgerond. Sta mij toe te nuanceren waarom hij vaak teleurstelde. Nordin heeft uitstekende wedstrijden gekeept en toch vier doelpunten binnengekregen.

Vaker was dat te wijten aan het schietkraam waar hij in stond dan aan zijn gebrekkige kunsten als keeper. Want laat duidelijk zijn dat hij talent met overvloed heeft. Terechtkomen bij een club die moet vechten voor elk punt is ook als doelman geen pretje. De grootste druk ligt op zijn schouders, want wie ze binnenkrijgt heeft het doorgaans gedaan volgens het publiek. Hij heeft weldegelijk heel wat goede wedstrijden gespeeld maar dit seizoen was sluitstuk van Waasland-Beveren zijn gewoon écht géén cadeau.

Andere spelers hadden zichzelf dan weer tot toptransfers kunnen ontpoppen maar lieten het volledig afweten. Aboubakary Koita werd voor een club als Beveren toch met veel tromgeroffel vastgelegd. Meteen een contract tot 2023, het geloof was er duidelijk. En we hadden ook al mogen zien waarom dat geloof er was. Uitgerekend tegen WB scoorde hij een fantastisch doelpunt vanop zo'n dertig meter, toen nog met Kortrijk. Dit seizoen deed hij dat nog eens over tegen Zulte Waregem, maar dan wel voor de juiste kleuren. Echter waren zijn klasseflitsen zeldzaam, té zeldzaam.

Matthias Verreth heeft dan weer enerzijds te weinig kansen gekregen en moest zich anderzijds te hard aanpassen aan onze speelstijl. Iemand die bij PSV heeft gespeeld is het gewend de baas te zijn op het veld. Bij WB laten we de bal vaker aan de tegenstander, en moet het van de eerste keer raak zijn als we de bal wel in ons bezit hebben. Ook daar schuilt een enorme druk. En onder die druk heeft hij te weinig gepresteerd. Dat neemt niet weg dat ik wel geloof in deze kerel. Hij heeft nu een jaar tijd gehad om zich aan te passen. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Flop

Ik ga heel eerlijk zijn. De waslijsten aan kandidaten voor deze prijs is te groot. Bij momenten leek het wel alsof ze ook effectief voor die trofee aan het spelen waren. Daarom ga ik niet iedereen uitlichten die een nominatie heeft verworven onder deze categorie.

Een overzicht

Lucas Pirard, die kan ik eigenlijk weinig kwalijk nemen. Begon nogal ongelukkig, raakte dan geblesseerd, knokte zich terug en speelde eigenlijk goede wedstrijden. Helaas voor hem, toen Jackers terugkwam uit blessure werd hij zonder pardon opnieuw naar de bank verwezen. Toch was het té weinig om tot de top te kunnen horen. Voor Vukcevic, Emmers, Agyepong, en Dhauholou geldt hetzelfde riedeltje. Te weinig aan het werk gezien om écht te kunnen oordelen. Al zegt het feit dat ze zo weinig speelden misschien stiekem al genoeg?

Yuki Kobayashi. Ik weet nog dat deze man werd gesuggereerd aan het bestuur door supporters op verschillende fora. Dus misschien is het wel gewoon onze schuld. Mede dankzij de hoge verwachtingen die diezelfde supporters hadden geschept werd de teleurstelling des te groter. "De nieuwe Morioka" "Een nieuw goudhaantje" "Nu zullen de doelpunten wel komen", al die opmerkingen vielen te lezen in meerdere berichten en reacties.

Maar jongens toch, hebben we daar toch bitter weinig van gezien? Begrijp mij niet verkeerd. Die man kan voetballen, absoluut. Ook heeft hij nog een paar knappe doelpunten en assists gegeven. Maar de verwachtingen lagen toch hoger dan de resultaten die hij heeft neergezet. Met twee doelpunten en evenveel assists heeft hij zichzelf dit seizoen niet in de geschiedenisboeken van Waasland-Beveren geschreven.

En dan is er nog Jakub Piotrowski. In de eerste plaats probeer ik tot op de dag van vandaag te begrijpen waarom we hem überhaupt hebben aangetrokken. Transfers waren er tijdens de wintermercato zeker nodig. Hiermee gingen we het niet redden, zo bleek ook. De 9/9 net voor en tijdens de wintermercato hebben hier zand in de ogen gestrooid. Maar hem halen is toch ook geen succes gebleken. In zijn eerste wedstrijd op Oostende heb ik hem meer ballen slecht dan goed weten controleren, om nog maar te zwijgen over zijn passes. Was hij zenuwachtig? Dan stel ik mij de vraag waarom er zoveel spelers met zoveel druk om zich heen rondlopen. Is er dan niemand die hen tot rust kan doen komen net voor een wedstrijd?

Aandachtige lezers zullen opgemerkt hebben dat Wiegel en Gabriël niet aan bod zijn gekomen. Dat is niet zomaar. Die eerste was te vaak afwezig om écht over te kunnen oordelen en die tweede werd in de basiself gegooid op een hoogst ongelukkig moment, totaal misplaatst om hem al volledig af te schrijven. Hiervoor kom ik graag volgend seizoen bij u terug.

Conclusie

Gebuisd over de hele lijn. Zoveel is duidelijk. Spelers als Verreth, Emmers en Koita zijn toekomstmuziek. Met de juiste mentaliteit komt dat talent wel bovendrijven binnen dit en twee jaar. Maar! En hiermee val ik in herhaling. Waasland-Beveren is geen club die moet mikken op spelers die rendabel kunnen zijn op lange termijn. Hoewel deze visie op financieel vlak ideaal oogt zien we hier op het veld te weinig van. Als het gaat over wie de jongste kern in eerste klasse heeft zie je dat we op een mooie tweede plaats postvatten. De realiteit heeft ons, meer dan enkel dit seizoen ingehaald met geen enkele finish hoger dan veertiende.

Ik zeg hiermee niet dat dit afgeschreven dient te worden. Maar mik op een mix van jong en oud. Want met deze kern ben je ook volgend seizoen een vogel voor de kat.

Seppe Meul.