StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Wat als COVID-19 twee weken eerder uitbrak?

De strijd tussen de Pro League en Waasland-Beveren lijkt stilaan eindeloos. De club uit het Waasland maakt zich hiermee alles behalve populair bij iedereen die voetbal liefheeft. De vraag is of dat wel terecht is. Dat een ploeg die geslachtofferd wordt, vecht voor haar rechten ziet men als een laffe daad. Ik vraag mij af of er op sociale media hetzelfde was gereageerd als de Coronacrisis twee weken eerder haar intrede deed in België.


Stel je voor, we draaien terug naar 28 februari. Cercle Brugge staat troosteloos laatste en plots wordt het Belgisch voetbal op z'n kop gezet door een onbekend virus. COVID-19 legt de competitie stil en twee maanden later kroont de Pro League Club Brugge tot kampioen en verwijst daarom de laatste in de stand, Cercle Brugge, naar 1B.

Heel gek klinkt dat niet hé? Klopt, het had dan ook zomaar gekund. Nu zou ik wel eens willen weten welk standpunt de Vereniging hierover had ingenomen. Hadden zij zich neergelegd bij die beslissing? Onmogelijk. Zouden zij ook alle middelen die ze tot hun beschikking hebben, uitputten? Dat lijkt mij wel. En dat is ook de enige juiste beslissing die een club in die positie kan nemen. Tegen alle wetten, alle rechten en alle rechtvaardigheid in wordt er zomaar beslist dat jij als -op dat moment laatste in de stand- moet degraderen om toch maar krampachtig te kunnen doorgaan met het competitieformat van 16 deelnemers. Een format dat nota bene door 80% van de voetbalsupporters tot de dood veroordeeld werd op een poll van het Nieuwsblad. Waarom ze willen vasthouden aan dat systeem weet ondertussen iedereen. Meer teams in 1A betekent meer eters aan tafel voor die -oh zo geliefde geldkoek-.

Is het dan zo verwonderlijk dat die geslachtofferde club alles wat ze in haar mars heeft in de strijd gooit om haar plaats in 1A terug te claimen? Dat lijkt mij niet. En toch is de gemiddelde voetbalfan onverbiddelijk voor Waasland-Beveren. "Weg met die lafaards", "Ze hadden er al jaren uit moeten liggen", en ga zo maar door. Reacties waar ik online vaak, heel vaak, mee wordt geconfronteerd. En elke keer opnieuw zou ik willen reageren. Elke keer opnieuw zou ik willen uitleggen waarom het logisch is dat W-B alles in de strijd gooit. Maar ik vrees dat dat een niet te winnen debat wordt met onder andere bakken oude koeien uit de spreekwoordelijke gracht. Dus daarom doe ik het maar niet. Maar het doet pijn mijn club als laf, lelijk en corrupt bestempeld te zien worden. En toch ben ik ervan overtuigd dat het de juiste keuze is.

Daarom adviseer ik Waasland-Beveren alles uit te kast te halen om alle tegenstanders op de mat van antwoord te dienen vanaf de competitie van start gaat. Ga nog harder aan de slag om de kern te versterken, win tegelijkertijd de strijd tegen een organisatie die je liever kwijt dan rijk is en om het helemaal af te maken: toon ambitie, bouw de club verder uit en communiceer met de eigen fans. Tot dan!

Seppe Meul.