StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Vier nieuwe spelers vervoegen de spelerskern, maar is die daarmee ook voldoende versterkt?

Joe Efford, Dries Wuytens, Brendan Schoonbaert en Alessandro Albanese. In die volgorde werden deze vier spelers voorgesteld aan de fans. Met deze transfers is de weg naar versterking echt ingezet. Dat het nog niet afgelopen is, dat ligt vast. Maar kunnen deze aanwinsten ook een meerwaarde bieden aan het team?


Met Joe Efford leggen we een linksbuiten vast die op bepaalde delen van de Verenigde Staten en Griekenland na nog onbekend is binnen de voetbalwereld. Ondanks dat kunnen zijn statistieken van het afgelopen seizoen ongetwijfeld niet alleen mij bekoren. 19 gespeelde wedstrijden, 11 doelpunten en 3 assists. Niemand van onze huidige kern kwam dit seizoen nog maar in de buurt. In dat opzicht ziet het er goed uit.

Toch zijn er aantal belangrijke kanttekeningen. Efford heeft er een goed seizoen opzitten. Maar, dat was wel in de Griekse tweede klasse. Geen slecht woord over die competitie maar ik twijfel of die evenwaardig is aan de Belgische eerste of zelfs tweede klasse. Daarnaast speelde zijn ex-club niet mee voor de prijzen of vocht hij niet voor degradatie. Een middenmoter zonder meer. Natuurlijk ambiëren wij met Waasland-Beveren een soortgelijk niveau, maar dan op het hoogste niveau. Dan is de volgende vraag die ik mij stel: zal deze kerel snel wennen aan het soort voetbal dat W-Beveren speelt? Namelijk vechtend voor elke bal, elke meter, en vooral spelend op de eigen helft. Want hoe graag Hayen dat ook wil veranderen, zonder degelijk spelersmateriaal is dat onmogelijk. Ik wil deze kerel absoluut niet afbreken alvorens hij zich heeft kunnen bewijzen. Zijn statistieken zullen niet liegen over de kwaliteiten die hij bezit.

Eindelijk eentje met ervaring

Met Dries Wuytens halen we ervaren dertiger binnen. Deze centrale verdediger speelde al voor tal van clubs, en zoals Pat al eerder zei, is dat niet meteen een goed teken. Maar, ook daarin moet ik Patrick Van Wesemael bijtreden: hij was wel telkens een vaste waarde. Dat spreekt in zijn en ons voordeel. Dat hij nu overkomt uit de Israëlische competitie roept bij mij toch enkele vraagtekens op. Maar ook voor hem geldt de regel: niet afbreken voor je iets gezien hebt. Zijn ervaring zal ook naast het veld van groot belang zijn voor de groep.

De club houdt daarnaast vast aan haar eigen visie

Met Brendan Schoonbaert (rechtsachter en centrale verdediger) en Alessandro Albanese (winger) haalt de club nog twee jonge talenten binnen. Vermoedelijk worden deze spelers een meerwaarde in de toekomst en zijn ze ook vanuit die redenering binnengehaald. In het geval van Brendan Schoonbaert vermoed ik dat hij als doublure van Wiegel is gehaald met mogelijke speelminuten bij een blessure (zeer waarschijnlijk in het geval van Wiegel). Daarmee verwijst de club Jur Schryvers (allicht) definitief naar het middenveld. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik ook voor zijn positie nog een ervaren eerste keuze verwacht.
Ik wijk af. Alessandro Albanese dan. De twintigjarige Luikenaar zal naar mijn verwachting de eerste in rang zijn na Efford en Koita. De winger heeft nog geen enkele minuut voetbal gespeeld op het hoogste niveau. Daarvoor dient hij eerst klaargestoomd te worden alvorens hij in de basis van een officiële wedstrijd mag aantreden.

Conclusie

Er is werk verricht maar dat is nog lang niet voldoende. Met het aantrekken van Wuytens is het vertrek van Caufriez opgevangen, maar ook Vukotic dreigt nog andere oorden te zullen opzoeken. Nog een centrale verdediger halen lijkt mij daarom verstandig. Daarnaast missen we nog versterking op het middenveld en zou een scorende spits ook geen overbodige luxe zijn. Verder werken is dus de boodschap.

Seppe Meul.