StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB HOPELIJK ZOALS VORIG SEIZOEN !

Morgen begint in het Guldensporenstadion van Kortrijk een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League. Een seizoen dat zich alweer aankondigt als bijzonder lastig, maar om die status af te werpen zal er structureel heel wat moeten veranderen. Gelukkig beweegt er op dat vlak een en ander en maar goed ook, want het kan toch niet zijn dat nagenoeg alle tweedeklassers een flinke (weliswaar vaak buitenlandse) investeerder achter zich weten en er totaal geen interesse bestaat voor het roemrijke voetbalverleden van de Freethiel, zelfs al liggen die gouden jaren ver achter ons.

Vorig seizoen pakte Waasland-Beveren pas op de tiende speeldag (een derde van de competitie zat er al op) thuis tegen Oostende zijn eerste overwinning en dan weet men als supporter, dit wordt een seizoen lang knokken tegen de degradatie. Op de tweede winstpartij was het iets minder lang wachten, want op de vijftiende speeldag ging W-B, eerder verrassend, met 1-3 winnen op het veld van Kortrijk. Een prachtgoal van Badibanga en treffers van Koita en Dierckx (laatstgenoemde op strafschop), zorgden voor een verdiende Beverse driepunter. Beter doen als vorig jaar is dus qua punten onmogelijk, een evenaring zou in de huidige omstandigheden een verrassing zijn. Nicky Hayen erfde een spelersgroep waaraan 'voorlopig) niet zoveel wijzigde. Jackers, Badibanga, Dierckx en Moren mochten de club verlaten, maar waren geen vaste titularissen. Grootste bekommernis van Hayen is wellicht dat hij een onervaren spelersgroep zonder veel vertrouwen heeft aangetroffen die het winnen (geen onbelangrijk gegeven in het voetbal) was verleerd en die negatieve trend heeft zich tijdens de voorbereiding doorgezet, op de 3-5 winst aan Den Dreef na. En dan is er de zelf sportief gezochte handicap van nauwelijks een deftige voorbereiding, maar misschien moeten we ook dat een beetje relativeren, want zelfs al zou Waasland-Beveren op 15 mei hebben geweten dat het in eerste klasse bleef, spraakmakende transfers zoals bv. een Stef Peeters, zijn zonder de structurele wijzigingen zoals eerder genoemd, niet aan onze club besteed.

Met Wuytens en aanvaller Faucher (hij zou gisteren de training vroegtijdig hebben verlaten) en in iets mindere mate Efford, haalde W-B ervaring in huis, maar lang niet genoeg om tot het gewenste evenwicht te komen en bovendien is het niet eens zeker of Efford en Wuytens als titularis aan het seizoen beginnen. Jente Mertens, Schoonbaert, Albanese en Reyners zijn potentieel gasten met mogelijkheden, maar hebben niet de minste ervaring met de JPL. Het is ook benieuwd uitkijken of Lucas Pirard duidelijkheid schept omtrent zijn status. Onzeker tot slecht begonnen vorig seizoen, nadien redelijk goed teruggekomen en matchwinnaar in (wat leek) het cruciaal duel in januari in Oostende. Als er nog voldoende financiële ruimte voor is, zou ik alvast nog een bijkomende doelman halen, want Gabriel heeft tot nu toe weinig kunnen overtuigen.

En wat weten we over onze eerste tegenstander Kortrijk ? Weinig, maar zij hebben zeker niet spectaculair ingekocht. Hoeft ook niet, want KVK heeft een solide en kwalitatieve kern. De betere spelers bleven en grote schoonmaak gehouden bij wat overbodig was. En het heeft natuurlijk met Yves Vanderhaeghe een uitstekende coach en dat is misschien nog hun beste transfer. Vorig seizoen pakte W-B uit met een stunt in het Guldensporenstadion, maar dat was op een moment dat de Kortrijksanen in een dipje zaten en ik neem aan dat ze daar nu nog niet aan toe zijn. Benieuwd wie van beiden de minste last zal hebben van de tropische temperaturen morgenavond.

Wat het resultaat morgen ook zal zijn, onze grootste overwinning van het seizoen, die tegen de bobo's van de Pro League, hebben we sinds een week of 2 binnen.

Patrick Van Wesemael.