StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

De Beveren-supporter haakt af, en geef hem eens ongelijk.

Na 7 speeldagen staat Waasland-Beveren gedeeld laatste, vergezeld door 'Les Hurlus' uit Moeskroen. Nooit eerder lag een competitie zo snel in een beslissende plooi hoor ik links en rechts waaien op supportersfora. Het voetbal is erbarmelijk ook al scoren we best vlot, in het verdedigend compartiment zijn we alweer de slechtste leerling van de klas, en we moeten voor zover dat nog kan opnieuw naar beneden kijken in plaats van ambitieus doch realistisch hoog te mikken.

Tim Vanwijnsberghe, één van de trouwste supporters die onze club kent liet alweer zijn emoties los in een oprechte en droevige open brief richting het bestuur. In die brief is Tim bij momenten alles behalve mals voor de club en het bestuur, maar liegen doet hij helaas nergens. Zo haalde hij onder andere aan dat we in een aantal jaren tijd zijn veranderd van een familiale traditieclub gecombineerd met een boerenmentaliteit naar een club die bekend staat om een omkoopschandaal, rotslecht voetbal en pure arrogantie. Marketinggewijs is dat zowat de slechtste switch die je als bedrijf, want ja ook een voetbalclub is een bedrijf, kan maken. En wat Tim zegt klopt ook. Daarvan enig bewijs vinden is ook helemaal niet moeilijk. Ga maar eens naar de commentaar sectie binnen Facebook bij een artikel dat gaat over pakweg een nieuwe nederlaag van onze club. Escapades als 'laffe ploeg, moeten er al jaren uit', 'arrogant clubke, straks kopen ze wel weer een match om', of 'straks gaan ze weer bleiten in de rechtbank', zijn maar luttele voorbeelden van een hele waslijst aan beledigingen. Afsluiten doet Tim met een, voor mij pijnlijke maar ergens toch begrijpelijke, conclusie. "Ik ben supporter van 1983, toen was ik er 6. En je weet hoe we het er dat jaar vanaf hebben gebracht. Wel, dit jaar, jaargang 37, is er voor mij allicht te veel aan. Komt het ooit nog goed? Ik weet het niet. Blijf ik nog supporter van deze 'arrogante' club? Ik weet het niet, echt niet.. maar waarschijnlijk wel." Die 'waarschijnlijk wel' is voor mij enorm veelzeggend. Want ja, hij zal allicht supporter blijven, net als velen van jullie. Echter is dat niet om de juiste redenen. Wel is dat meer en meer uit gewoonte, verslaving en eeuwige trouw aan die prachtige kleuren en memorabele geschiedenis. En dat is het jammere, dat de Beveren-supporter dezer dagen moet teruggrijpen naar de tijd van toen. Toen er nog gewonnen werd.

En wat misschien nog het meest jammerlijke van deze zaak is, is dat Tim lang niet de enige gefrustreerde supporter is die geen geldige reden meer ziet om jaarlijks te investeren in schandalig slecht voetbal. Jaar na jaar daalt de abonnementenverkoop aanzienlijk op de Freethiel. Zelfs mijn eigen moeder, die al zolang ik het weet weekend na weekend vol passie naar de Klapperstraat trekt, houdt het dit jaar, zij het gedeeltelijk, voor bekeken. Geen abonnement, geen zin om een ticket te kopen voor deze 'klungelaars', en moe, moe van al die teleurstellingen.

Misschien speelde de arrogantie vanuit de club om te werken met 'superfan-abonnementen' ook wel een rol in het afhaken van menig supporter. Voor een kleine meerprijs van 70 euro kreeg je bij jouw abonnement een sjaal, een lanyard, 15 % korting op drank en gegarandeerde toegang voor de thuiswedstrijden indien de Freethiel uitverkocht was. Hoe durf je, Waasland-Beveren? Eerst en vooral is dat pakket een kaakslag in het gezicht van iedereen die Superfan is geworden, en daarnaast is het een regelrechte desillusie te geloven dat de Freethiel effectief nog eens uitverkocht zou zijn. De laatste keer dat dat gebeurde was in mijn ogen in de eindronde van 2012 bij de 2-0 winst tegen KAS Eupen. Ik denk graag terug aan die avond, omdat ik toen geen minuut voetbal heb gezien door de massa aan toeschouwers, maar mij dat ook geen moer kon schelen omdat de Freethiel eindelijk nog eens kolkte zoals nooit tevoren.

Voor iedereen die z'n levensvreugde de afgelopen minuten zag kelderen raad ik aan de supporterspagina van Waasland-Beveren vandaag niet meer te openen. Hoewel de Beveren-supporter gekend staat als kritisch en veeleisend, slaag ook ik er niet in om de onzin eruit te halen en daar tegenover de waarheid en positivisme te verkondigen. We zitten als geslagen honden meer en meer te hopen op een mirakel. Veel hoop rest ons niet meer. Maar ik ZAL blijven teren op dat laatste sprankeltje hoop. Ik zal mijn club blijven aanmoedigen, toejuichen en overdonderen met oorverdovend applaus. Ik zal voor altijd die naïeve zot blijven die tegen beter weten in gelooft in een goede afloop. Want een wijs man zei ooit "negatief zijn en kritiek geven is makkelijk en in dit geval vaak ook terecht, maar kijk naar jezelf. Echt gelukkig wordt je daar ook niet van, toch?" En behalve dat dat waar is, is dat hetgene waar ik mij week in, week uit aan optrek. Tot volgend weekend, liefste Beveren.

Seppe