StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* KAN BERT DHONT'S PETEGEM STOKKEN IN DE BEVERSE WIELEN STEKEN ?
Een vervelend kantje in de nasleep van de langdurige procedurestrijd waarbij W-B betrokken was om het behoud in de JPL te verzekeren, is dat het dit seizoen, samen met OHL, een ronde vroeger aan de bak moet in het bekertornooi. Uit de bus kwam het Petegem van oude bekende Bert Dhont voor wie het vanavond zonder twijfel een bijzonder prettig weerzien wordt met de Freethiel waar hij gedurende 4 seizoenen het beste van zichzelf gaf. Voor Petegem dat in de tweede amateurrreeks A uitkomt (dat is de reeks waarin ook Lokeren-Temse is ingedeeld, is het de eerste bekerconfrontatie in zijn bestaan met een eersteklasser en dat mag het dus doen met de 47-jarige Bert Dhont op de bank als coach. Voor Bert die al 8 jaar een Belfius-kantoor leidt in De Pinte met een bijkantoor in Zottegem en daarvoor werkte hij 6 jaar voor BNP Paribas, schakelde zijn motor een paar versnellingen hoger toen hij van zijn clubsecretaris vernam dat Waasland-Beveren de volgende tegenstander zou worden in de Croky Cup. Voldoende aanleiding dus om Bert tijdens zijn middagpauze even op te bellen en hem de vraag voor te leggen, wat doet de naam KSK Beveren nog met de mens Bert Dhont?
Bert : "Veel ! Uiteindelijk lag Beveren aan de basis van mijn profcarrière. Ik ben 11 jaar profvoetballer geweest waarvan de eerste 4 jaar bij Beveren. Ik was er graag en we hadden een relatie van wederzijds respect. Het was de periode tussen 1996 en 2000. Het deed mij dan ook iets toen ik de loting vernam, maar bij mijn spelersgroep was de reactie er een van, er zaten meer haalbare tegenstanders in de trommel. Anderzijds, voor hetzelfde geld moet men naar de andere kant van het land naar een ploeg van ons niveau en valt het resultaat evengoed af te wachten."

Het laat zich raden wat je mooiste herinnering was op de Freethiel ?
Bert : "De kampioenstitel in tweede klasse uiteraard met de bekroning op het veld van Turnhout. Ik kwam in Beveren op het moment dat de club was gedegradeerd en dus een zeer belangrijk jaar, want het was een kwestie van, ofwel direct kampioen spelen, ofwel verder afbouwen en gelukkig is het dat eerste geworden. De ontvangst in het stadion daarna was top. De jaren nadien hebben we het niet onder markt gehad, maar toch telkens het hoofd boven water kunnen houden in het klassement en mogen werken met een Emilio Ferrera die op dat moment absoluut tactisch vernieuwend was. Een geslaagde passage dus op de Freethiel met mooie herinneringen en ik heb er ook de basis kunnen leggen voor mijn transfer naar Beerschot."

Was Ferrera inderdaad een trainer waar je naar opkeek ?
Bert : "Zeker wel. We zijn kampioen gespeeld met Paul Theunis en Stany Gzil was de derde coach onder wiens leiding ik in Beveren heb getraind. Puur professioneel was Emilio echt vernieuwend in die tijd met allemaal witte linten op het trainingsveld en dat blijft bij. Later heb ik ook Marc Brys en Peter Maes gehad en dat zijn ook 2 kanjers."

Gebruik jij als coach nog iets van destijds in je trainingen van nu ?
Bert : "Van trainingsmethoden niet meer, maar wat zeker bij blijft is de mentale aanpak van coaches. Brys had een zeer specifieke aanpak, echt een pure motivator. Peter Maes was veel harder, maar als men daarmee kon omgaan, bracht hij je naar een hoger niveau. Die mentale aanpak komt soms goed van pas in de loop van de week of bij een bespreking voor of na de wedstrijd, maar puur training-technisch ziet het er nu heel anders uit. Ik heb 2 jaar geleden de cursus uefa A gevolgd en die materie zoals bv. periodisering van 6 weken waar de meeste coaches nu mee werken, daar was in mijn tijd nog geen sprake van."

Zie je nog jongens uit je Beverenperiode ?
Bert : "Vorig jaar kwam ik David Van Hoyweghen tegen in Hamme waar hij sportief manager is en een drietal maanden geleden liep ik David Damman tegen het lijf op een voetbalsymposium. Wesley De Smet is hulptrainer bij Rc Gent die in onze reeks spelen en met wie ik een goeie band heb. Vorig jaar was er ook die wedstrijd voor een goed doel in Sint-Pauwels tussen oude glorieën van Beveren en Antwerp en ik moet zeggen, dat was echt een blij weerzien met gasten als Kris Vandeputte, Wery Sels enz."

Het doet je iets om vanavond weer terug te keren naar de Freethiel, maar zie je ook kansen voor je ploeg, want je weet ongetwijfeld dat onze bekerreputatie mogelijkheden biedt met 2 jaar geleden de uitschakeling door Mandel United en vorig seizoen Westerlo, telkens op de eigen Freethiel ?
Bert : "We moeten daar niet flauw over doen, wanneer men als underdog naar een eersteklasser moet, dan is dromen van een stunt nooit ver weg. Anderzijds, we beseffen dat indien er vroeg in de match een doelpunt wordt geslikt, het heel lastig wordt voor ons. Ik ga mijn spelers op het hart drukken dat ze moeten genieten van het stadion, de grasmat en de persbelangstelling, maar we zijn met 6 op 9 gestart, zitten in een goeie flow en die willen we graag doortrekken in Beveren. Ik heb de beelden gezien van W-B en de late gelijkmaker tegen Genk. Die heeft ongetwijfeld voor een boost gezorgd en het is aan ons om die boost proberen om te draaien naar twijfel."

Bert begon zijn trainerscarrière bij tweede provincialer Gavere-Asper waar hij 2 jaar bleef en zette daarna een stap hoger naar Ronse dat in dezelfde reeks uitkomt als Petegem en ook daar vertoefde hij 2 seizoenen. Wat verwacht hijzelf van zijn vijfde jaar als trainer en wat is de ambitie van de club ?
Bert : "Niet direct ambitie, maar er is een gezond bestuursteam aan het bewind dat niet op zoek is naar financiële avonturen, eerder stabiliteit. We willen graag zoals wel vaker in het verleden met Petegem bij de top5 horen, maar het is niet de bedoeling om een proflicentie aan te vragen, want daar is de club niet klaar voor. Er zijn op dat vlak goeie afspraken gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat mijn ambitie bij Petegem stopt. Zodra ik de kans heb mij in te schrijven voor een nieuwe Pro Licence cursus ga ik dat zeker doen, want men weet maar nooit wat er op zijn pad komt. Voorlopig is dat echter niet aan de orde en voel ik mij prima bij Petegem."

Is het niet dubbel om zelf wel ambitie te hebben, maar bij een club te zitten die zijn beperkingen heeft ? Vind je voldoende uitdaging bij Petegem ?
Bert : "Toch wel ! Sparta Petegem heeft 7 jaar dezelfde coach gehad en daarmee absoluut een goed parcours gereden. Je voelt wel aan alles dat deze groep na deze lange periode behoefte heeft aan een nieuwe wind en dat is prettig werken. Ik ben zeker gemotiveerd, voel mij prima bij deze groep en dat mag gerust nog een tijdje duren. Ik ben er mij wel van bewust dat het als coach logischer is met zijn team door promotie een stap hoger te zetten dan dat men hem komt halen, net zoals ik als speler met Beveren uit tweede naar eerste klasse ben gepromoveerd. Vandaag is dit allemaal niet aan de orde, want ik train en werk op 10 minuten van mijn deur en dat is ideaal. Misschien komt in deze situatie geen verandering meer, maar het zou jammer zijn vroeg of laat een mooi aanbod te krijgen en het te moeten weigeren omdat ik niet over het gewenste diploma beschik."

Je moet niet alles verklappen, maar wat is de kracht van uw team ?
Bert : "Geen probleem hoor, want ik dacht dat W-B ons afgelopen weekend ook aan het werk zag in Gullegem. Onze sterkte is dat de as van het veld en nog enkele spelers, al 7 jaar samen spelen. Ronse was een heel goed geheel in de kleedkamer, maar na de match ging iedereen naar huis (richting Wallonië, Frankrijk enz). Bij Petegem stopt het niet in de kleedkamer. Die groep heeft al heel wat watertjes doorzwommen en kan tegen een stootje. Die vriendengroep, mentale weerbaarheid en enkele jongens met individueel talent, daar kan je als coach mee aan de slag hoor ! Ik merk dat als bepaalde spelers van onze ploeg aan de bal zijn, 4 of 5 van die gasten onmiddellijk weten wat er gaat gebeuren. Dat kan een voordeel zijn ten opzichte van een ploeg als W-B waar recent nog heel wat spelers werden toegevoegd, maar in de eigen reeks hebben de ploegen geen geheimen voor mekaar."

W-B werd een paar weken geleden overgenomen door de Bolt Football Holdings. Hoe kijkt iemand uit de bankwereld naar zulke financiële operaties ?
Bert : "Wie ploegen als OHL, Westerlo of W-B ook leiden, als er wordt meegedaan voor de prijzen verdwijnen bedenkingen of twijfels naar de achtergrond. Soms kan ik de drijfveer van die groepen waarom zij dat doen niet begrijpen. Zijn het financiële of andere bedoelingen, I don’t know en ik ga er mijn hoofd ook niet over breken, maar als men wil deel uitmaken van eerste klasse, is het op enkele uitzonderingen na, zo goed als uitgesloten die centen op Vlaamse bodem bijeen te schrapen. Het is een nieuwe trend/evolutie, maar vraag is hoe dat structureel op langere termijn uitpakt. Dat zijn heel wat onbekenden en ter plaatse moeten de mensen van hier het toch laten draaien. Ik vind het wel plezant Beveren, Mechelen en Beerschot nog/terug op het hoogste niveau aan het werk te kunnen zien, want dat volgt gemakkelijker."

Pronostiekje voor vanavond ?
Bert : "0-0 en strafschoppen Patrick !"

Wist je dan niet dat W-B tot nu toe in elke match heeft gescoord, maar nog niet de nul kon houden ?
Bert : "Kijk eens daar, dat had ik nog niet opgemerkt. In dat geval wijzig ik mijn pronostiek naar 1-1 en penalty's !"

Tot hier mijn babbel met de immer sympathieke Bert Dhont die destijds door KSK Beveren bij Deinze werd opgehaald. Toch maar die Pro Licence op zak steken Bert en wie weet zit je dan volgende keer op die andere bank in het Freethielstadion.

Patrick Van Wesemael.