StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

In de ban van het forum

De ploeg doet het dezer dagen uitstekend. Woensdagavond kwam Waasland-Beveren met drie punten terug uit Charleroi. De week voordien werd er nog gelijk gespeeld tegen Sint-Truiden en gewonnen van KV Oostende. En toch staat de Freethiel in lichterlaaie. Online dan toch. En dan dienen er brandjes geblust te worden.

Op het forum van de club is het de laatste tijd meermaals beroerd vertoeven. Logisch ook, de resultaten zijn al jaren niet wat ze moeten zijn, de club maakt weinig zichtbare vooruitgang en het voetbal is vaak van een erbarmelijk niveau. En dan ben je als supporter triest. Diep triest. Toch is die droefenis vaak eerder een ziekte dan een pijnstiller. Bijwerkingen van die droefenis: teleurstelling, kritiek, woede, en ga zo maar door. Sinds enkele dagen is er een nieuwe bijwerking van die droefenis opgedoken in de vorm van verbale agressie, soms wel, soms niet persoonlijk. Soms ook tot bedreigingen toe. De dokter in kwestie, met name de beheerder van het forum, diende daarom de nodige spuiten toe. In de vorm van een ban, noem het zelfs blokkering van het account van de persoon in kwestie.

Op het eerste zicht maak je als omstander de bedenking of dat wel de juiste beslissing was. Ook ik was van die mening of het niet allemaal impulsief en té streng behandeld werd. Tot je opnieuw leest wat er gezegd wordt. En opnieuw. En nog eens om zelf een oordeel te kunnen vellen. Voor wie niet helemaal mee is, ik bespaar u de inhoud van sommige berichten. Want voor de duidelijkheid, die waren van een wansmakelijk en degoutant niveau.

Begrijp mij niet verkeerd. Vrijheid van meningsuiting is een gevestigd goed in deze Westerse samenleving. Ook op het forum van een niet zo bekende Wase voetbalclub. Maar zoals alles heeft ook dat grenzen. Grenzen die met een reden werden opgelegd en waar iedereen met het minste verstand ook enkel mee kan instemmen.

Toch kan ik snappen dat je als (terecht) gefrustreerde supporter soms over de rooie gaat. Het even allemaal wil loslaten en wil ventileren op een platform dat exact daarvoor dient. Want ja, er zijn zoals ik al eerder aangehaald heb, redenen genoeg om te klagen. De club heeft ons al meermaals teleurgesteld, of zelfs woedend gemaakt om haar beslissingen. Ook ik heb al slechte nachten gehad na een zoveelste wanprestatie. Of wekenlang onaangenaam gezelschap geweest vanwege de crisis waarin mijn favoriete club verkeerde.

Maar nooit mogen daarom de wetten van fatsoen en de opgelegde grenzen overschreden worden. Het mag je niet tot hier, maar nog veel verder zitten. Dat mag, en als supporter van Waasland-Beveren hoort dat er helaas ook te vaak bij. Maar zelfs dan heb je als aanhanger geen enkel recht om bepaalde personen die betrokken zijn met de club persoonlijk aan te pakken, of zelfs publiek te bedreigen. Laat staan dat je anderen aanmaant een actie op poten te zetten om één iemand specifiek een pak rammel te gaan verkopen.

Doe je dat wel, worden er maatregelen getroffen. En dan kan ik enkel concluderen dat dat terecht is. Dat neemt niet weg dat ik geloof in de goedheid van de gestrafte personen. Iedereen gaat al eens net zijn of haar grens over en heeft achteraf berouw om wat er eerder gebeurde. Dat is niet meer dan menselijk. Maar bij elke daad hoort verantwoordelijkheid. En in dit geval uit die verantwoordelijkheid zich in het aanvaarden van de opgelegde sanctie. Ook al stoot dat je als supporter tegen de borst. Moet die persoon daarom voor altijd het zwijgen worden opgelegd op het forum? Neen, zeker niet. Maar zomaar de kans krijgen om een nieuw account aan te maken en mogelijks gewoon verder te gaan waar hij of zij gebleven was, is misschien iets te naïef. Daarom is het niet onverstandig om er enige tijd over te laten gaan. Al is het maar om even af te koelen.

Het forum is en blijft een platform waar de WB-supporter zijn mening hoort te spuien, waar gevoelens geuit kunnen worden. Maar dan wel mét de logische restricties. Aan het einde van de rit moeten we allemaal samen beter worden van de geleverde kritiek. Vanaf dat niet meer kan, zijn we met z'n allen de foute weg ingeslagen. Hoe benard het er bij momenten ook uitziet, het is nog nooit blijven regenen. Dat klinkt stom, maar het is een waarheid als een koe. En daarom moeten we die koe bij de horens vatten.

Ja er zullen nog slechte dagen komen. Ja, onze club zal zichzelf nog belachelijk laten maken door de tegenstander. En ja, die momenten waar je nog liever supporter was van godbetert VK Liedekerke zullen ook in de toekomst nog komen opzetten. Ook ik zal dat soort supporter zijn. Goed wetende dat het een week later alweer helemaal anders kan zijn. Want zo is voetbal nu eenmaal. Heerlijk onvoorspelbaar. En na zo'n onverwachte overwinning als woensdagavond zeg je uiteindelijk toch: "Wat is het zalig om Beveren-supporter te zijn." En dat is waar ik het als supporter van Beveren voor doe. Vandaag, morgen, voor altijd.

Seppe Meul.