StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB RASECHTE DEGRADATIETOPPER.

Het zou iets overdreven zijn deze voorbeschouwing te beginnen met : een wedstrijd tussen de revelaties van de voorbije 14 dagen, maar na zoveel kommer en kwel de afgelopen maanden, is enig optimisme gerechtvaardigd.
Onwaarschijnlijk : Waasland-Beveren en Moeskroen werden tot voor 2 weken alom bestempeld als het kneusje van de JPL en zouden onderling uitmaken wie barragewedstrijden met een ploeg uit 1B zou spelen en wie rechtstreeks degraderen. Dit kan uiteraard nog altijd, maar met een knappe 7 op 9 zijn beide ploegen alleszins weer mee aan de tafel geschoven waar de debatten over zakken of blijven worden gevoerd en daar zag het tot voor een paar weken niet naar uit.

Over de zin van een trainerswissel is al veel inkt gevloeid en daarin zal niet vlug verandering komen (ik wou daar gisteren een interview over doen met Michel Louwagie, maar hij had geen tijd), maar feit is dat die bij Moeskroen zijn effect niet heeft gemist. De 44-jarige Portugees Jorge Simao heeft in ieder geval zijn entree bij Les Hurlus niet gemist. Hij verjoeg corona op Le Canonnier en maakte komaf met hangende kopjes. Het resultaat mocht er zijn : 1-2 winst in en tegen Cercle, een uitstekende puntendeling met landskampioen Club Brugge en afgelopen dinsdag werd, weliswaar miraculeus, nipt met 3-2 afstand genomen van STVV. Voor wie deze wedstrijd zag blijft het een raadsel hoe dat kon, maar de dodelijke efficiëntie van Excelsior stond in schril contrast met het gemis er aan bij de bezoekers uit Sint-Truiden. En toegegeven : de doelpunten van de Henegouwers waren pareltjes. Moeskroen scoorde tot dan toe uiterst moeizaam, maar vertrouwen doet iets met een ploeg natuurlijk.

De 2-0 winst van W-B tegen Oostende anderhalve week geleden was vooral deugddoend omdat een trauma vanwege die uitblijvende tweede overwinning, aanstaande was. De 0-2 in Charleroi woensdag zorgde toch voor een licht euforisch gevoel, want ook al waren de Zebra's niet in hun beste doen de voorbije speeldagen, even individueel wikken en wegen voor de match tussen beide ploegen, voorspelde een ongelijke strijd. De eindstand sprak die logica gelukkig keihard tegen en leverde enkele interessante conclusies op. Slechts 1 tegendoelpunt in 3 matchen, het lijkt wel alsof we plots in een nieuwe jaargang van de JPL zijn beland. We blijven ook relatief gemakkelijk scoren, want dit seizoen lukte het enkel tegen Cercle Brugge niet om de keeper van de tegenpartij het nakijken te geven. Tegen Oostende, in mindere mate tegen STVV, maar ook op Mambourg, werden flink wat kansen bijeengevoetbald (voorlopig werden er daarvan nog te veel verprutst), maar dat is een veelbelovende evolutie. Overigens, onwaarschijnlijk hoeveel kansen KV Mechelen gisteren in Eupen creëerde (een stuk of 25) en toch moest het tot de 92ste minuut wachten op de oververdiende gelijkmaker. Zowel W-B als Moeskroen kunnen vanavond een voor hun mogelijkheden onrealistische 10 op 12 neerzetten en dat moet al even geleden zijn. Wat mij betreft mag die schamele 4 behaalde puntjes op de Freethiel gerust worden opgetrokken naar 7, want dat blijft een manco. Op basis van onze prestatie in Charleroi en die van Moeskroen tegen STVV, start

W-B als favoriet aan deze wedstrijd, maar insiders waarschuwen dat dit wel eens een veel lastiger match zou kunnen worden als die van woensdag in Charleroi. Die waarschuwing moeten we ter harte nemen en opgeteld met het groeiend vertrouwen (een vriend omschreef het zelfs poëtisch als "er waren in Charleroi bij momenten tekenen van embryonaal samenspel)", zouden dit de eerste stapjes naar betere tijden kunnen zijn. Maar opgelet, de keerzijde van de medaille is niet ver weg en verlies is terug naar af, maar daar willen we nu nog even niet aan denken. Ik ben nooit de grootste fan van Nicky Hayen geweest (heb uiteraard niks personlijk tegen die gast, integendeel zelfs), maar als hij er in slaagt dit ondertussen uiteraard gepimpte Waasland-Beveren in eerste klasse te houden, verdient die gast een standbeeld.

Patrick Van Wesemael.