StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Voetbalminnend België vindt respect voor Waasland-Beveren terug

Heb jij Extra Time, het voetbalpraatprogramma van Canvas maandagavond, ook gezien? Bij wie dat nog niet het geval is, doe het snel. Waasland-Beveren komt nog eens aan bod, en deze keer zelfs in positieve zin.

Het was Peter Vandenbempt, sowieso mijn favoriete commentator en analist, die onze geliefde club ter sprake bracht. En dat, dat was al een tijdje geleden.

Vandenbempt stak van wal met een analyse over dé man in vorm, Aboubakary Koita. En toegegeven, je kan er ook niet om heen, Abou is aan een fenomenale periode bezig. Met zijn doelpunten neemt hij de ploeg op sleeptouw in de strijd om belangrijke punten. Want ook dat moet gezegd, die 10 op 12 is een feit dames en heren. Wat een prachtig resultaat!

Terug naar de lofzang aan het adres van onze Leeuwen. Vandenbempt ging verder met het belichten van het aantal tegendoelpunten in de laatste 4 wedstrijden. Want dat is er, houdt u vast, eentje. In 4 wedstrijden ! Dat is straf, zéker voor een club waar het meer doelpuntenkermis is dan eender waar. En dat zag ook Peter Vandenbempt. Nordin Jackers kreeg ook serieus wat complimenten naar zich toegegooid. En terecht. De jonge Belg stond er op cruciale momenten in de laatste wedstrijden. Met een aantal uitstekende reflexen en reddingen hield hij de ploeg in de match. En vanuit dat vertrouwen sloegen ze erin de drie punten 3 keer mee te nemen uit 4 duels. Een logisch maar straf gevolg.

Afsluiten deed Vandenbempt met een compliment aan het adres van het bestuur. Zij besloten, in tegenstelling tot alle verwachtingen, om Nicky Hayen na de pijnlijke nederlaag tegen Cercle Brugge niet 'with his clicks and his clacks' buiten te gooien. Een beslissing die loonde in de voorbije 4 cruciale wedstrijden. Ik moet hierover wel toegegeven dat ik ook een moment aarzelde in het stellen dat Hayen nog steeds de juiste man op de juiste plaats was. Toch is het vertrouwen in de coach altijd gebleven. En dat bleek dus terecht.

De media spreekt weer positief over Waasland-Beveren. De mentale plooien zijn, dankzij knappe resultaten en degelijk voetbal, gladgestreken. En W-B krijgt weer de positieve aandacht die het bij momenten echt wel verdiend. Maar dat is de laatste jaren toch anders geweest. Als er al over de club gesproken werd, was het maar al te vaak in negatieve zin. Ook op sociale media. "Laffe club", "schande van de competitie", "te zwak over de hele lijn", "trainerskerkhof", en ga zo maar door. Als je die termen in eender welke zoekmachine zou ingeven, kwam je als snel terecht op Twitter, in het commentaarvak van een stuk dat aan Waasland-Beveren werd gewijd. Of weet je nog de periode van Propere Handen, of nog recenter, de hetze die het competitie-einde van 2019-2020 met zich meebracht.

Over dat laatste was het onbegrip bij mij persoonlijk misschien nog wel het grootst. Want hoe kan je Waasland-Beveren nu laf of zielig noemen als het simpelweg haar bestolen plek op het hoogste niveau wil aanvechten? Compleet onduidelijk vind ik zelf. Over al die andere voorbeelden valt iets te zeggen. En zelfs dan waren er genoeg redenen om toch af en toe eens positief te zijn over W-B. Denk maar aan de unieke filosofie die de club met zich meedraagt. Waasland-Beveren is al jaren een club die jong en Belgisch talent een kans geeft op het hoogste niveau. Gek genoeg een unicum op het hoogste niveau maar geen haai die er naar kraait(de).

Maar goed, die tijden zijn voorbij. Waasland-Beveren heeft haar naam gezuiverd. Dat staat vast. En vanuit die visie moeten we als club ambitieus genoeg zijn om steeds meer te willen. Te beginnen bij het zo vroeg als mogelijk veiligstellen van dat behoud. Dat is opdracht nummer 1. Ik kijk ernaar uit!

Seppe Meul.