Het is lang geleden (logisch, want W-B lag de voorbije jaren altijd snel uit het bekertornooi) dat onze Leeuwen nog eens op een eervolle manier het strijdtoneel van de Beker van België hebben verlaten. Meer zelfs : dit bekertreffen tussen een nog steeds zoekend W-B en seizoensrevelatie Oostende, was een boeiend en evenwichtig kijkstuk dat, indien het op televisie was uitgezonden, als reclame voor het voetbal werd ervaren. Het waren wel de bezoekers die het best aan de partij begonnen met gedurende 20 minuten steriele druk waardoor het eerste schot op doel uiteindelijk van de voet van Bertone vertrok. W-B dat al na minder dan 5 minuten nieuwkomer Nilsen met een gebroken neus had verloren, nam beetje bij beetje het commando van KVO over, maar had een misser van doelman Hubert nodig om op voorsprong te komen, maar het moet gezegd, keurig uitgespeeld door het duo Faucher-Frey. Eerder onverwachts, maar daarom niet onverdiend (na de 1-0 had KVO al een keer de lat getroffen), kwamen de Kustboys 5 minuten voor rust op gelijke hoogte.

Vroeg in de tweede helft zorgde Jonathan Faucher voor een nieuwe Beverse voorsprong en dat was het startsein voor een prima tweede helft van W-B waarin het regelmatig de neus aan het Oostendse doel stak en de beslissende derde goal een paar keer in de lucht hing. Ditmaal kwam de 2-2 in de 72 ste minuut wel als een donderslag bij heldere hemel, om nog te zwijgen van de 2-3, 2 minuten later.

Onze jongens hadden al veel gegeven, maar blijkbaar zat er nog voldoende brandstof in de tank voor een indrukwekkend slotoffensiefje. In de 85 ste minuut miste de pas ingevallen Jeremy Cijntje na een hakje van Frey onbegrijpelijk de 3-3 en in blessuretijd kopte Heymans de gelijkmaker wel binnen (ook volgens Sporza-verslaggever Geert Heremans), maar volgens de spelleiding was de bal niet helemaal over de lijn geweest. Doodjammer, want W-B verdiende op basis van het geleverde spel beter, of moeten we stellen dat deze wedstrijd geen verliezer verdiende, want ook de bezoekers hadden een ruim aandeel in deze leuke pot bekervoetbal.

Er zijn 2 bijna zekerheden met wedstrijden van Waasland-Beveren - het scoort (relatief) gemakkelijk voor een ploeg in het bezit van de rode lantaarn, maar het incasseert nog net iets gemakkelijker dan het scoort. Men kan dus perfect de vinger op de zere wonde leggen, maar dat gebeurt niet, wie er ook onze defensie bevolkt. Heeft dat met scherpte, goeie afspraken, automatismen of gewoon een gebrek aan kwaliteit te maken of is het te kort door de bocht om hiervoor alleen onze verdediging met de vinger te wijzen ? We moeten uiteraard beseffen dat, als blijvend dezelfde fouten terugkomen, dit onherroepelijk slecht afloopt en de klok tikt met grote snelheid in ons nadeel. Het is misschien fout om een bekermatch als referentie te nemen, maar met dit materiaal is beter te doen dan ons klassement uitdrukt, maar ik heb niet gezegd, veel beter.
Lees hierna het volledig wedstrijdverslag van Valy Van De Merlen, afkomstig van de officiële website van Waasland-Beveren.

Patrick Van Wesemael

LEEUWEN KUNNEN VOORSPRONG NIET VASTHOUDEN EN LIGGEN UIT DE CROKY CUP

Waasland-Beveren heeft vanavond in de 1/16de finale van de Croky Cup met 2-3 verloren van KV Oostende. Michael Frey bracht onze Leeuwen op voorsprong. Makhtar Gueye bracht vijf minuten voor rust de bordjes terug in evenwicht. Vlak na de rust zette Faucher geel-blauw opnieuw op rozen, maar door doelpunten van Gueye en Hjulsager ging KVO alsnog met de winst lopen.

Sivert Heltne Nilsen, &eacuyteén van onze nieuwste aanwinsten, kreeg meteen zijn kans in de basis. Amper vijf minuten heeft het optreden van de sympathieke Noor geduurd. In een luchtduel met Alexander McGeehan kreeg hij een elleboog in het aangezicht. Zwaar bebloed moest de middenvelder het veld verlaten voor verzorging. Het verdict was hard, een gebroken neus en zonder pardon einde wedstrijd! KVO nam ondertussen het heft in handen en zette druk op onze defensie. Met enkele schoten voorlangs konden ze Brent Gabriël nog niet echt bedreigen. Leonardo Bertone was de eerste Beverse speler die een schot afvuurde richting het bezoekende doel. De bal vloog rakelings voorbij het doel van Guillaume Hubert.

Een goeie vijf minuten later gaf Hubert de bal pardoes aan Jordan Faucher. De Fransman, die vandaag opnieuw het vertrouwen kreeg van de coach, zette zijn spitsbroeder Michael Frey oog in oog met Hubert. Met een schijnbeweging omzeilde hij de doelman en deponeerde de bal in het lege doel, 1-0! De bezoekers reageerden via Andrew Hjulsager. Zijn schot strandde op de lat.

Onze Leeuwen hadden vertrouwen getankt uit de voorsprong en gingen op dit elan door. Na knap voorbereidend werk van Danel Sinani, kon Faucher uithalen. Hubert redde met een beenveeg. Meteen daarna werd Felix Bastians, ter hoogte van het penaltypunt, in de lucht aangespeeld. De Duitser kopte over het West-Vlaamse doel. Na een knap nummertje kon Albanese de bal hard voor doel brengen, via het achterwerk van een bezoeker dwarrelde de bal voorbij de verste paal in hoekschop. Ondanks het overwicht kwamen de bezoekers vijf minuten voor rust toch langszij. Na een slechte inspeelpas van Serge Leuko kon Makhtar Gueye de diepte ingestuurd worden. Met een plaatsbal in de verste hoek verschalkte hij Brent Gabriël, 1-1.

De tweede helft begon perfect voor onze Leeuwen. Bastians kon Faucher afzonderen voor het Oostendse doel. Eerst werkte onze pocketspits de bal nog tegen de paal, maar in de rebound deed hij de netten toch trillen, 2-1! Tien minuten later kon Faucher zijn tweede van de avond binnen leggen, maar Hubert dook goed in de voeten van de Fransman. Beveren vergat het af te maken en dus bleef KVO in de wedstrijd. Dat was zeker het geval toen in minuut 72 Gueye aan de eerste paal staalhard de bal voorbij Brent Gabriël kopte, 2-2. Twee minuten later moest geel-blauw zelfs achter de feiten aanlopen. Hjulsager zette zich op onze linkse flank goed door. Vanuit een schuine hoek knalde hij de 2-3 op het scorebord. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd mocht een andere Beverse aanwinst, Jeremy Cijntje, zijn opwachting maken. De man uit Curaçao stond nog maar twee minuten op het veld toen de pijlsnelle flankaanvaller dé kans op de gelijkmaker kreeg. Frey bracht met een hakje de bal voor doel. Cijntje hoefde enkel nog binnen te duwen. Helaas vloog de bal via de verkeerde kant van de paal in doeltrap. Onze Leeuwen zette alles op alles om toch nog verlengingen uit de brand te slepen en dat doelpunt kwam er ook. Een voorzet van Wiegel werd door Heymans, via de vingertoppen van Hubert, in doel gekopt. De bezoekende doelman duwde de bal achter de doellijn uit zijn kooi. Tot ieders verbazing keurden lijnrechter en scheidsrechter Kevin Van Damme het doelpunt niet goed! Spelers en staf gingen tevergeefs verhaal halen, nadat de bal de doellijn duidelijk had overschreden. De lijnrechter stond niet aan de achterlijn dus kon de situatie helemaal niet goed inschatten. Onbegrijpelijk! De stand bleef 2-3 en zo ligt geel-blauw dus uit de Croky Cup.

Het voordeel is dat onze Leeuwen nu alles op alles kunnen zetten op de competitie. Onze volgende wedstrijd is deze zaterdag tegen Club Brugge. Club, vanavond nog te sterk voor Olsa Brakel in de beker, raast tegenwoordig als een trein door de competitie. Het won maar liefst zijn laatste zeven wedstrijden van het seizoen. Waasland-Beveren moet na de recente nederlagen dringend op zoek naar een driepunter.