StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

De balans na de wintermercato

De markt is toe, makelaars keren weer huiswaarts en clubs zorgen ervoor dat de laatste draaien aan de papiermolen worden gegeven. Waasland-Beveren bleek met 5 ingaande en 6 uitgaande transfers een bezige bij. Zij het pas op de laatste dagen van de mercato. Is deze ploeg voldoende versterkt om het behoud te verzekeren of hebben ze de op de verkeerde paarden gewed?


5 spelers tekenden een contract voor de Leeuwen. Waaronder 1 keeper, 1 verdediger, 2 middenvelders en een aanvaller. Het vertrek, op uitleenbasis weliswaar, van Lucas Pirard werd opgevangen door de komst van Bill Lathouwers. Of die transfer echt zo dringend was, betwijfel ik. Met Brent Gabriël, die tevens zijn contract verlengde bij W-B, hebben we in mijn inziens een uitstekende beloftevolle tweede keeper in onze rangen. Nog een jonge belofte binnenhalen kan daarom eerder averechts werken op het potentieel van één van de twee doelmannen. Anderzijds kunnen ze hierdoor wel de concurrentie met elkaar aangaan om de vaste tweede keuze van Nicky Hayen te worden. Al klinkt die zin achteraf bekeken niet zo positief en veelbelovend als het doet vermoeden.

De verdediger die onze rangen kwam vervoegen luistert naar de naam Felix Bastians. De 32-jarige Duitser was de laatste jaren actief in de Chinese Super League. In Europa staat die competitie niet meteen gekend als de meest gerenommeerde. Anderzijds worden Europeanen die actief zijn in China wel vaak gezien als de sterkhouders van de club in kwestie. Maar wat dat dan weer exact betekent is mij volledig vreemd.

Daarnaast kent de hele voetbalwereld Felix Bastians als Mister Fair Play. Die naam kreeg hij door in de befaamde wedstrijd Vfl Bochum-Darmstadt toe te geven dat een op hem gemaakte penaltyfout niet voldoende was om naar de stip te wijzen. De scheidsrechter kwam op advies van de Duitser terug op zijn beslissing en Bastians ging de wereld rond als eerlijkste voetballer van de voorbije jaren. Ondertussen zagen we Bastians al 5 keer aan het werk. Maar voorlopig is het nog te vroeg om te spreken van een geslaagde transfer. In zijn eerste wedstrijden maakte hij een solide indruk, Iemand aan wie je in nood de bal kan geven, met de nodige verdedigende kwaliteiten. Met de uitleenbeurt van Gamboa, en het tot maandagavond nakende vertrek van Aleksandar Vukotic, was de transfer van Bastians topprioriteit binnen dit team. Een absolute must en op basis van zijn prestaties een solide keuze.

Op het middenveld haalden we met Sivert Helse Nilsen onze aller duurste speler ooit binnen. De 29-jarige Deen verdiende zijn strepen voornamelijk in Noorwegen en Zweden. Nilsen is een verdedigende middenvelder die ook centraal achterin inzetbaar is. Een type Mandjeck met meer lengte en voetballend vermogen. Met het vertrek van Matthias Verreth en in mindere mate Melvin Sitti was een middenvelder zeker geen overbodige luxe. Echter heb je met Mandjeck en Bertone wel een tandem die zeker niet verkeerd draait op ons middenveld. De vraag is dus of Nilsen één van de twee zal vervangen of we met deze transfer een ander systeem zullen hanteren. Met nog 9 wedstrijden te gaan is er niet heel erg veel tijd om een nieuw systeem te implementeren. Al is het na de resultaten van de jongste weken niet zo slecht om de boeg volledig om te gooien als het vertrouwen in de coach blijft.

Naast Sivert Helse Nilsen arriveerde er ook een oude bekende op de Freethiel. Louis Verstraete stak vanuit Antwerpen de Schelde over en tekende een huurcontract met aankoopoptie. Ik moet toegeven dat bij mij een gevoel van geluk de kop opstak. Meteen gevolgd door grote vraagtekens bij enerzijds zijn fysieke paraatheid en anderzijds de nood van deze transfer. Zijn komst betekent dat er iemand uit de basis zal moeten verdwijnen. Je gaat natuurlijk niemand voor een half jaar huren om hem vervolgens niet op te stellen. De vraag is dus wie plaats zal moeten ruimen voor Verstraete.

Hoe dan ook, dat Louis Verstraete over een serieuze brok talent, en werkethiek beschikt staat vast. Zijn komst zal ons niet zuur opbreken, ook dat is voor mij een vaststaand feit. Het is uitkijken naar de wedstrijd waar hij speelklaar zal zijn. Wat voor die wedstrijd reeds zeker is, is dat Louis zijn hoofd er voor zal leggen, en achter elke bal aan zal hollen. En dat hebben we nu vooral nodig.

Tot slot huren we met Jeremy Cijntje, een versterking in het aanvallend compartiment. Of we de term versterking letterlijk mogen nemen valt nog af te wachten. Deze flankaanvaller, afkomstig uit Curaçao komt over van Heracles Almelo tot het einde van het seizoen. Dat er aanvallend iets bij mocht is een feit. Het binnenhalen van een nobele onbekende die dit seizoen nog maar amper speelminuten bij elkaar sprokkelde is dan weer een enorm risico. Ook naar zijn toegevoegde waarde is het nog koffiedik kijken.

De conclusie van deze transferperiode is moeilijk op papier te zetten. Met Bastians versterkte W-B zich op een plek waar het broodnodig was. De komst van onze duurste transfer ooit is voorlopig eerder één voor de statistieken dan als rechtstreekse versterking voor dit elftal. De as op het middenveld is naar mijn gevoel de eerste zekerheid op het wedstrijdblad. Het is dus afwachten of hij Mandjeck dan wel Bertone uit de ploeg zal spelen. Met Louis Verstraete legde W-B dan weer een speler vast die belangrijk zal zijn om de passie bij de supporters levendig te houden. Maar of hij meteen van waarde zal zijn betwijfel ik. Doe daar nog de transfers van Lathouwers en Cijntje bij, die eerder afgerond werden om de Beverse bank te verwarmen en je krijgt een wintermercato vol vraagtekens. Met slechts twee rechtstreeks inzetbare nieuwkomers & verder voornamelijk loze voorspellingen en beloftes. De Beveren-supporter zal dus nog even geduld moeten hebben om te zien of deze transfers de nodige vruchten zullen afwerpen. Gelukkig zijn we dat ondertussen al gewoon.

Seppe Meul.