StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB MAAKT CERCLE DE KLOOF OF ZORGT W-B VOOR OPFLAKKEREND GELOOF.

Het kan niet anders of elke cardioloog moet het supporter zijn van Waasland-Beveren ten strengste ontraden vanwege nooit tot rust komen en dus slecht voor het hart. Ik hoor wel eens wat oudere fans zeggen dat ze er nu minder van wakker liggen wat er met Waasland-Beveren gebeurt dan voorheen met KSK Beveren en daar reken ik mijzelf zo af en toe ook wel eens bij, maar geloof me, als het er echt op aankomt maakt vooral de heilige grond van de Freethiel het verschil en minder KSKB of W-B. Een stadion in zijn totaliteit is iets wat blijft, een club daarentegen wordt gemaakt door mensen bestaande uit supporters, bestuurders, spelers, medewerkers enz. en daarvan heb ik er de voorbije kleine 50 jaar veel zien komen en helaas ook weer zien gaan.

Het eerste waar ik aan dacht toen Vuko afgelopen zaterdag W-B naar een 1-0 overwinning dacht te koppen, was een gevoel van, oef, misschien een weekje op een veilige plaats en zaterdag met een puntje voorsprong naar Brugge. Dat zalig gevoel heeft geen vijf minuten geduurd en vanaf dan was het weer denken aan de gouden raad van die cardioloog. Het is nog iets te vroeg om te stellen dat de wedstrijd van deze namiddag er een is van alles of niks, want met daarna nog 15 punten te verdienen, is het te vroeg om in geval van verlies de handdoek in de ring te gooien. Met Cercle wordt de kloof in dat geval 4 lastige punten en waarschijnlijk 5 als we rekening houden met het aantal gewonnen matchen, maar er is nog altijd die troostprijs van een barragewedstrijd met een ploeg uit 1B, op voorwaarde uiteraard dat we Moeskroen na speeldag 34 de rodel lantaarn kunnen verkopen.

Het is waarschijnlijk een gemakkelijkheidsoplossing en het getuigt niet van het grootste vertrouwen in een goeie afloop straks in Jan Breydel, maar reeds heel de week probeer ik op mijzelf in te praten dat een degradatie gezien de belofte van de Bolt Football Holdings, geen einde verhaal hoeft te zijn voor W-B, wie weet zelfs de eerste stappen van een nieuw begin. Dit is voor mij meer dan een schrale troost in geval van verlies tegen de Vereniging, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik er van overtuigd ben dat Hayen en co straks tot het gaatje zullen gaan om met een goed resultaat naar het Waasland af te reizen. Alleen, ondanks een tomeloze ploeginzet met Frey als boegbeeld, verloopt het spel o zo moeizaam en voorspelbaar waardoor de tegenstander zich maar zelden laat verrassen.

Raar, we scoren al bij al vlot en toch is de perceptie dat er te weinig kansen worden gecreëerd.
En dan zijn en blijven er die "kleine" fouten met soms grote gevolgen. Het is daarom geen toeval dat het dubbeltje al te vaak op de verkeerde zijde valt, maar het mooie aan voetbal is dat het onvoorspelbaar blijft, dat de bal rond is, dat de verhoudingen op het veld niet altijd weerspiegelen wat er op het scorebord staat en dat de beste dus niet altijd vanzelfsprekend wint. Tegen Eupen en Charleroi die meer kwaliteit etaleren, hebben we bewezen dat karakter en teamspirit veel kunnen compenseren. Tegen Cercle zullen die kwaliteiten wederom moeten aangesproken worden, want er zit gewoon meer voetballende intelligentie en technisch vernuft in de ploeg van Yves Vanderhaeghe. Zoals daarjuist aangehaald, meer kwaliteit is geen garantie op meer succes, maar het helpt wel. Zo kan Cercle sinds kort gebruik maken van centraal verdediger Pavlovic die moederclub Monaco voor 12 miljoen Euro aankocht, terwijl onze Noor Heltne Nilsen die overigens een prima indruk naliet tegen Charleroi, voor een recordbedrag van 400.000 Euro naar de Freethiel werd gehaald. Het kostenplaatje is niet altijd een referentie voor kwaliteit, maar dikwijls wel en dat soort "oneerlijke" concurrentie is ontegensprekelijk een handicap.
En voor zij die zich afvragen waarom Cercle met meer kwaliteit toch maar een puntje bonus heeft op W-B, luidt het antwoord Yves Vanderhaeghe. Laat hem het seizoen bij de Vereniging beginnen en het zou nooit een concurrent geweest zijn. Zijn palmares bij Cercle in de paar weken die hij er is : onterecht thuis verloren van Mechelen in de absolute slotfase, met een punt te weinig gekregen thuis tegen Anderlecht, gaan winnen bij Moeskroen vorig weekend en tussendoor OHL aan Den Dreef uit de Croky Cup geknikkerd om vervolgens ook KV Oostende alle bekerhoop te ontnemen. Goeie trainers maken, misschien nog meer dan goeie spelers, het verschil.

Ik heb deze week vaak gehoord dat we naar Brugge moeten gaan om te winnen en daar sluit ik mij graag bij aan. Vooraf ontevreden zijn met een puntendeling hangt echter af van het wedstrijdverloop en is onvoorspelbaar. Gesteund door onze best aardige resultaten op verplaatsing (14 van de 25 punten werden buitenshuis gesprokkeld) en de 4 op 6 uit onze laatste 2 thuismatchen, hoop ik stiekem op 3 punten en ook al zijn we er dan nog lang niet, onze supporters hebben er dubbel en dik recht op. Komaan Leeuwen !!!

Patrick Van Wesemael.