StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB MERCI MANNEKES !

Waren het nu de Kielse Ratten of de Mannekes die ons nog een hoopvolle zondagavond hebben bezorgd, het maakt niet uit, maar we zijn hun bijzonder dankbaar voor deze levenslijn. Vanavond is het echter aan W-B zelf om het heft in eigen handen te nemen en het is gek, want eigenlijk hebben we ons lot niet meer in handen. Er is dus maar een manier om uit het moeras te kruipen en dat is winnen en hopen dat de concurrentie steken laat vallen. Mocht het dus tot een overwinning komen tegen Beerschot, dan wordt het even "genieten" met de handrem op tot zondag Moeskroen om 13.30 uur Standard ontvangt en Cercle om 20.45 uur in Genk deze 29 ste speeldag afsluit.

De heenwedstrijd op Het Kiel die op 3-2 eindigde (speeldag 7 op 26 september), zou achteraf bekeken een goeie weerspiegeling worden van het verdere seizoen van Waasland-Beveren. Zonder goed te spelen stonden onze Leeuwen met goals van Efford en Heymans op een "lichtjes gevleide, maar blijkbaar nog niet veilige 0-2 voorsprong", want in minuut 96 velde Brogno alsnog een bijzonder zwaar verdict. Het zou helaas niet bij een eenmalig pijnlijk verdict blijven en alhoewel er later wel eens punten in blessuretijd werden gepakt, een optelsom leert ons dat de balans te vaak de voor W-B slechte kant koos. Er worden onvoldoende lessen getrokken uit slechte ervaringen en of dat nu het gevolg is van een gebrek aan kwaliteit, tactisch verkeerde keuzes of een combinatie van beiden, de rode lantaarn is een zware tol en als dit gebeurt in een seizoen waarin de staartploegen zot veel punten oogsten, is een foute afloop nabij.
Degradatie wenkt, barragematchen zouden voor een houvast kunnen zorgen, maar zelfs behoud is theoretisch nog mogelijk. Om dat laatste niet als ijdele hoop te moeten bestempelen na speeldag 29 (daarna zijn er maar 12 punten meer te verdienen), is W-B verplicht dit weekend goeie zaken te doen en dat is spijtig genoeg niet alleen 3 punten sprokkelen, het moet ook hopen op een karige oogst van Moeskroen en Cercle. In dat geval worden de debatten onderin weer helemaal heropend en "zou" W-B zelfs de morele winnaar van dit trio kunnen worden. Een pak voorwaarden dus, maar zullen we het als een godsgeschenk bestempelen dat we nog altijd meedoen na een miserabel seizoen waarin te veel kansen werden verkwanseld (en dan heb ik het niet over doelpogingen) om zaken te doen in het klassement. Ploegen als STVV, Mechelen, Waregem, Kortrijk en Eupen waren in december nog goeie buren, maar zij konden op den duur wel het lek lokaliseren, terwijl Hayen nog altijd zoekende is.

O ja, moeten we over de Mannekes nog iets vertellen ? Als promovendus doen zij het geweldig. Beerschot was geruime tijd de spektakelploeg van de JPL, kreeg daar ook veel lof voor, maar betaalde de tol van dit succes middels het vertrek van coach Losada en Tissoudali die naar Gent vertrok. Will Still nam het sportieve roer over van Losada en alhoewel het spektakelgehalte iets moest inleveren, de resultaten bleven en daar is het uiteindelijk om te doen. Er staat voor Beerschot nog weinig op het spel, maar tegen Moeskroen vorig weekend hebben ze bewezen dat de cadeautjestijd al een paar maanden voorbij is en dat hebben ze heus niet voor W-B gedaan. Aan W-B om revanche te nemen voor de smadelijke nederlaag op speeldag 7 en reken maar dat het dan zichzelf een mooie dienst bewijst.

Patrick Van Wesemael.