StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* KSK Beveren barragematchen.
Het barragegevoel is dezer dagen in bij de supporters van Waasland-Beveren en dat bracht mij begin deze week bij de vraag : zou KSK Beveren ooit in een vergelijkbare situatie hebben gezeten als die van 1 en 8 mei aanstaande en aan wie zou ik die vraag beter kunnen stellen dan Geert De Vreese en Rudy Beck. Volgens Geert die er de fantastische geschiedenisboeken van KSK Beveren moest bijhalen (en dat wil al iets zeggen), deze zijn overigens van de hand van Rudy Beck en zoon Robin, heeft hij een echt vergelijkbare situatie met een heen- en terugwedstrijd, niet teruggevonden.
Dit heeft hij wel gevonden : "Wel kon SK Beveren op het einde van het seizoen 1942-1943 promoveren via een barragematch. Die competitie werd dus gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog en was een regionale noodcompetitie tussen allemaal Wase clubs. Beveren eindigde op de tweede plaats na SV Temse en mocht deelnemen aan een soort eindronde en mocht samen met Waasmunster en Gerda uitmaken wie er alsnog mocht promoveren naar de hoogste provinciale reeks.
Eerst was er de partij tussen Gerda en Waasmunster die op 3-0 eindigde en daarom moest Beveren de partij tegen Gerda winnen met meer dan drie goals verschil. Toen Gerda uitliep tot 2-0 zag het er beroerd uit voor geelblauw maar door verschillende doelpunten van Amedee Roelandt en Johan Lockefeer werd het alsnog een ruime 2-6 zege voor Beveren waardoor de promotie een feit was.
Op het einde van het seizoen 1951-1952 kon SK Beveren promoveren naar de derde afdeling na het spelen van een eindronde. Geelblauw eindigde nochtans maar op een vijfde plaats, maar door enkele hervormingen in het nationale voetbal, mocht Beveren deelnemen aan een promotie-eindronde, samen met Hornu, Willebroek en Mol. Na twee zeges en door het gelijkspel tussen Willebroek en Mol, was Beveren reeds na twee speeldagen zeker van de promotie naar de derde afdeling."

Wat een prachtig stukje geschiedenis om in de sfeer te komen voor zaterdag met uiteraard dank aan Geert om dit voor ons samen te vatten en natuurlijk de onvolprezen auteurs Rudy en Robin Beck. Als de geschiedenis een indicatie mag zijn ziet het er niet slecht uit, maar er wordt vaak gewaarschuwd dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn in het heden.

* Georges Mandjeck verlaat Waasland-Beveren.
Het verhaal van Georges Mandjeck op de Freethiel is er een geweest dat bijzonder hoopvol begon (ik herinner mij zijn eerste match tegen KRc Genk) en die liet het allerbeste verhopen. Voetballend was het allemaal dik in orde (hij durfde wel eens een bal verliezen), maar de conditionele achterstand waarmee hij vanuit Tsjechië was gekomen, bleef hem achtervolgen. Die geforceerde comeback heeft hem geen goed gedaan, want hij viel "blijkbaar" van de ene in de andere blessure. Maar er moeten ongetwijfeld nog andere factoren hebben meegespeeld waarom hij slechts in een zestiental matchen te zien was. Lag Georges moeilijk in de groep of klikte het niet tussen hem en de coach, ik moet het antwoord schuldig blijven, maar er werd nooit open over gecommuniceerd en dat is verdacht.

PVW.