StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Tijd voor duidelijkheid.

Waasland-Beveren heeft met Marc Schneider een nieuwe coach aangesteld. Volgens het nieuwe bestuur iemand die perfect past binnen de visie van de club. Iemand die vol lof en enthousiasme spreekt over 'het project Waasland-Beveren'. Een vroege aanstelling van een nieuwe coach kan enkel toegejuicht worden. Maar het wordt toch eens tijd dat de Bolt Football Holdings tekst en uitleg geeft bij dat project.


Sinds september 2020 is Waasland-Beveren in handen van de Bolt Football Holdings. Een overname die gezien de oneerlijke financiële concurrentie met de rest van de hoogste klasse onvermijdbaar bleek. Hand in hand met die overname werd de club op een paar maanden tijd ook een pak professioneler. Zowel op commercieel als intern vlak. Maar één manco blijft toch boven de Freethiel dwalen: transparante en eerlijke communicatie naar de supporters, het hart van de club, blijft een lastige zaak.

De nieuwe eigenaars werden met veel tromgeroffel aangekondigd. Terecht ook, gezien hun aandeel in de economische redding van onze club. Echter is het voor vele supporters onduidelijk wat het plan van deze nieuwe eigenaars exact is. Vele vragen blijven bij mij de kop opsteken en zorgen voor verwarring telkens ik ze hoor spreken over: 'het project Waasland-Beveren'.

Mijn eerste vraag: wat houdt dat project nu exact in? Laat ons beginnen bij het financiële en interne plaatje. Wil men binnen de Bolt Football Holdings op zoek naar extra sponsoring. Zij het lokaal, zij het internationaal. Van het internationale zijn er reeds voldoende voorbeelden als je kijkt naar andere clubs die in buitenlandse handen zijn. Denk maar aan Beerschot dat met het merk van de Saudische hoofdsponsor op het shirt rondloopt. Is dat bij W-B ook de bedoeling? Daarnaast, willen ze werk maken van een bepaald businessplan waarin er wordt ingezet op jonge talenten die op termijn voor een grote som geld kunnen worden verkocht? Oh ja, je zou het bijna vergeten: die afschuwelijk lelijke leegstaande tribune, wordt daar ooit nog iets aangedaan?

En in dezelfde lijn van dat eventuele businessplan: hoe zit het met het transferbeleid? Wil men inzetten op jonge (Belgische) spelers met een groot potentieel die Waasland-Beveren als een opstapje zien voor een mooie voetbalcarrière? Of heeft men de laatste jaren van W-B geanalyseerd en geconcludeerd dat de vijver waarin wij als club hebben gevist te weinig kwalitatief was om mee te spelen op het hoogste niveau? En wil men daarom inzetten op meer ervaren spelers? Gezien de laatste maar tevens ook enige transfers die Roger Stilz reeds doorvoerde zou ik zeggen dat het een combinatie van de twee is. Louis Verstraete is jong, Belgisch en beloftevol, Felix Bastians is ervaren, cru gezegd in de herfst van zijn carrière en iemand waar je geen grote som geld meer aan gaat verdienen. Stilz zal zijn stempel dus nog moeten drukken om duidelijkheid te scheppen over zijn transferbeleid bij de supporter.

Maar ook stel ik mij vragen bij de ambities van de club. Dat het voor de Bolt Football Holdings niet noodzakelijk is dat Waasland-Beveren meteen opnieuw promoveert naar 1A, is duidelijk. Maar daar houdt het ook op. Verder is het één groot vraagteken. Wil men wel meespelen voor de titel, maar is die geen absolute must in het eerste seizoen? Als het dit jaar niet hoeft, wanneer dan wel? En aansluitend bij de ambities van de club en ook de aanstelling van de nieuwe coach die perfect binnen het project past: hoe gaat Waasland-Beveren spelen komende jaren? Wil men een soort van revolutie &agra e la KV Oostende veroorzaken waar het Belgisch voetbal kennis maakt met een geheel nieuwe stijl van voetballen. Zoals u weet, heeft KV Ooostende de Belgische voetbalharten verovert met hun gegenpressing. Hebben wij gelijkaardige ambities? Terugdenkend aan afgelopen seizoen was er van een speelstijl geen sprake. Hebben ze ondertussen iets bedacht?

Het is tijd voor duidelijkheid. Nu meer dan ooit. De club is teruggezakt naar het kerkhof van het Belgisch profvoetbal. Nu wil de W-B-supporter transparantie en een duidelijk plan om hopelijk zo snel mogelijk opnieuw mee te spelen op het hoogste niveau. Het is ondertussen eind mei, en dan is gek genoeg, de voorbereiding op het komende seizoen niet zo heel ver weg meer. Het is dus nu tijd om ambities uit te spreken en het vertrouwen van de supporter terug te winnen. Het is tijd voor duidelijkheid.

Seppe Meul.