wedstrijd Woensdag 10 december 1986 om 17.30 u.

UEFA-beker, 1/8 finales terugwedstrijd

KSK BEVEREN 0 - 1 AC TORINO

Het Beverse sprookje in Europa is over.

Ondanks het ongewone vroege aanvangsuur was de Freethiel toch nagenoeg volledig volgelopen voor dit Belgisch-Italiaans duel. Beveren beleefde nog eens de sfeer van de grote dagen en het deed velen denken aan de historische wedstrijd tegen Inter Milaan acht seizoenen geleden met het al even historisch doelpunt van Bob Stevens.
En het moet gezegd, de brand zat meteen in het stadion want geelblauw versierde in de eerste vijf minuten reeds twee uitstekende doelkansen. Eerst was Gorez te onbeheerst toen hij oog in oog kwam met doelman Lorieri en kort daarna vond Peeraer diezelfde doelman op zijn weg. Uitstekende mogelijkheden die je in feite moet kunnen benutten tegen deze sterke tegenstander. Beveren bleef echter op zijn elan doorgaan en op het kwartier was er een nieuwe kans, ditmaal voor Eddie Maes. Doch de Beverse linksachter miste volledig zijn schot dat wel nog een hoekschop opleverde. Halfweg de eerste helft waren de Italianen voor het eerst gevaarlijk. De gevaarlijke bal van Comi werd echter door doelman De Wilde onschadelijk gemaakt. Het was wel het sein van nog enkele gevaarlijke standjes voor het Beverse doel. Eerst had De Wilde opnieuw het laatste woord toen Junior alleen recht op hem af kwam maar even later was de Beverse doelman toch verslagen maar gelukkig voor geelblauw vloog de kopbal van Francini te pletter tegen de paal. De open en aantrekkelijke eerste helft werd afgesloten met een mogelijkheid voor Fairclough maar de Brit kreeg zijn schot niet gekadreerd. Ruststand 0-0 dus.

Met nog twee vrije trappen vroeg in de tweede helft kwam Beveren nog wel even in de buurt van het Turijnse doel maar naarmate de tweede helft vorderde werd duidelijk dat het Beverse middenveld stilaan zijn meerdere moest erkennen in het sterk bezette middenveld van Torino. Trainer Novak trachtte daar verandering in te brengen door Marinelli het veld op te sturen maar veel verandering bracht deze wissel niet.
Torino controleerde de partij en deed de partij een kwartier voor tijd volledig op slot. Dossena mocht alleen op doel afgaan en liet de uitgelopen De Wilde kansloos : 0-1. Diezelfde Dossena was kort daarop dichtbij zijn tweede treffer maar de paal stond in de weg. Een moedig Beveren probeerde vie een late pressie nog wat te forceren maar het kalf was toen al lang verdronken. Het Europese sprookje van geelblauw is dus over maar het is absoluut geen schande om tegen dit Torino de duimen te moeten leggen. KSK Beveren is trouwens in de huidige competitie goed op weg om opnieuw een Europees ticket af te dwingen.

De ploegen :
KSK Beveren :

Filip De Wilde, Gorez, Danny Pfaff, Lambrichts, Maes, Stalmans, Peeraer (78' Buyens), Paul Theunis, Lemoine (60' Marinelli), Kusto en Fairclough.

AC Torino :
Lorieri, Corradini, Francini, Zaccarelli, Rossi, Junior, Bernatto, Sabato, Cravero (85' Ferri), Dossena en Comi (87' Lerda).

Doelpunt :
75' Dossena 0-1

Scheidsrechter :
Wöhrer (Oostenrijk)

Toeschouwers :
15000

DAVID FAIRCLOUGH : "WE HEBBEN ONZE ROL GESPEELD. "
Dit keer kon David Fairclough zich niet in de kijker spelen. Niet alleen zijn schuld natuurlijk en de Engelsman was dan ook eerlijk in zijn analyse. "Torino was in zijn geheel de betere van ons, ze zijn rijper en uitgekookter dan onze ploeg. Maar ik vond onze eerste helft meer dan behoorlijk. Vooral in het eerste kwartier kregen we goede kansen, ik denk aan Peeraer, Maes en vooral Gorez. Toen hadden we de balans in ons voordeel moeten doorslaan. Dan zouden we een totaal andere tweede helft hebben gekregen want nu viel die serieus tegen. Nu zijn we wel ontgoocheld natuurlijk maar al bij al hebben we toch onze rol gespeeld in Europa. Nu kan alle aandacht weer uitgaan naar de Belgische competitie, te beginnen met zaterdag tegen Anderlecht", aldus nog David Fairclough.